Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Кращі з кращих

 

 

Ольга Герасимчук
заступник директора ЦБС з питань обслуговування дітей, м. Луцьк, Волинська обл.

Естетичне виховання. Роль клубів за інтересами

Введення дитини в світ краси і гармонії
є важливим завданням естетичного виховання.
Януш Корчак

 Національна державна комплексна програма естетичного виховання дітей в умовах відродження країнської національної культури ставить завдання формувати гармонійно розвинену особистість з високим національним культурним потенціалом і почуттям прекрасного, усталеним естетичним смаком. Такий процес виховання цілісного сприйняття, правильного розуміння прекрасного, здатності до творчого самовираження, вимагає цілеспрямованої, планомірної і систематичної роботи. Сучасні соціально-економічні умови, що склалися в нашій державі, призвели до поглиблення функції бібліотек у забезпеченні естетичного виховання дітей. Через подорожчання книг та періодики для дітей, більшості батьків стало набагато важче формувати повноцінні домашні бібліотеки для своїх улюблених чад, розширення та поглиблення шкільної програми, скорочення числа культурно-мистецьких закладів для дітей, що раніше опікувалися їхнім дозвіллям, і комерціалізація тих, що залишилися, привело до значного збільшення дітей–користувачів у бібліотеках, які залишилися чи не єдиним безкоштовним джерелом отримання корисної та безпечної інформації, місцем відпочинку, спілкування та проведення вільного часу. Сьогодні саме у дитячий бібліотеці дитина з раннього віку має можливість отримувати певну систему художніх уявлень та поглядів,набувати розуміння щодо естетичних цінностей, вчитися сприймати прекрасне та вносити його елементи у своє життя, розкриваючи свої творчі здібності. Кожна дитяча книгозбірня сьогодні не лише видає книгу та пропонує дитині потрібну інформацію, а й залучає її до різноманітних клубів та гуртків за інтересами. Діти тут малюють, займаються ліпленням із пластиліну, грають у шашки та шахи, переглядають мультсеріали та дитячі фільми.
Саме над питанням естетичного виховання дітей плідно і натхненно працюють міські дитячі бібліотеки. Завдяки розумінню та постійній фінансовій підтримці з боку місцевої влади бібліотеки за останні роки змогли частково комплектувати не тільки книжкові фонди, але й придбати необхідні настільні ігри, телевізори та відеоплейєри. Приємним дарунком до свята Миколая стало відкриття в бібліотеці–філії № 7 окремої ігрової кімнати «Веселка». Не підміняючи функції інших установ та організацій, що працюють з дітьми, а органічно доповнюючи їх, дитячі бібліотеки знайшли свою нішу. Книгозбірні міста стимулюють інтерес дітей до читання і розвивають його, як важливий вид людської діяльності, духовної еволюції особистості на основі засвоєння морального та естетичного потенціалу літератури. Активно сприяють саморозвитку читачів, реалізації їхніх власних творчих естетичних потреб, надають можливість вчитися бачити прекраснее навколо себе. І керівну роль у забезпеченні цього процесу відіграють висококваліфіковані фахівці, адже для цього у їхньому арсеналі знаходиться весь інформаційний масив художньо-естетичного впливу, а саме: сформовані бібліотечні фонди, періодичні видання тощо. Але, на жаль, у бібліотеках сьогодні ще відчувається гостра потреба в новій літературі з питань естетики і мистецтва, енциклопедіях, довідниках, підручниках, альбомах, періодичних та науково-популярних виданнях.

У своїй роботі з питання естетичного виховання бібліотеки Луцької міської централізованої бібліотечної системи широко використовують масові, групові та індивідуальні форми роботи, залучаючи самих дітей до підготовки і проведення їх. Багато корисної інформації читачі отримують з постійно діючих книжкових виставок «В світі прекрасного», «В царстві Мельпомени», «Високе мистецтво зблизька», «Мистецтво рідного краю» та ін. Цікаво проходять зустрічі з творчими людьми міста та виставки дитячих малюнків. Виховання у дітей та підлітків любові до рідної землі, мови та культури народу, його традицій, прагнення до творчості стало одним з пріоритетних напрямів в роботі дитячих бібліотек міста.Групові форми виховної роботи з популяризації дитячої книги зосереджено на діяльності клубів та об'єднань за інтересами — це, перш за все, лялькові студії з такими дзвінкими назвами, як «Соняшник», «Буратіно», «Котигорошко», «Усмішка» і «Дзвіночок».

Завданнями подібних  об'єднань є організація дозвілля дітей, розширення їх знань, розвиток інтересу до книги, зокрема народної та літературної казки, розвиток елементів театральної творчості, пробудження інтересу до літератури. Наші читачі–артисти часто самі виготовляють ляльки, шиють костюми, створюють деталі декорацій і музичне оформлення. Не рідко до цього долучаються і їхні батьки, що вносить особливу атмосферу в сам процес творення лялькових вистав. Кульмінацією роботи лялькових театрів, своєрідним підсумком, стало проведення щорічного фестивалю Мій маленький театр». Це свято завжди збирає багато глядачів, перетворюючись на маленьке театральне дійство, на яке запрошуються батьки та друзі, дідусі та бабусі. І не зважаючи на те, що сюжети вистав такі знайомі — про рукавичку, Колобка, хитру Лиску, Півника та двох Мишенят, маленькі актори відчувають себе справжніми артистами, що стимулює їх до наступних виступів.Ще одним прикладом успішної роботи клубів за інтересами є діяльність клубу «Краєзнавець», що діє при центральній бібліотеці для дітей. Крім ознайомлення з історією рідного краю, програма клубу передбачає вивчення культури та традицій волинян. Зокрема, на одне із засідань, так звані «Гостини до Лесі», члени клубу запросили учасників дитячого творчого кінооб’єднання «Боривітер», які продемонстрували свій фільм «Наша Леся», та учнів дитячої музичної школи. Знайомство та спілкування вийшло цікавим та корисним. Ще один із традиційних напрямів роботи міських книгозбірень, що включає великий комплекс заходів з естетичного виховання, це організація дозвілля дітей під час літніх канікул.

Вже багато років бібліотеки співпрацюють із школами, дитячими садочками, таборами праці та відпочинку, громадськими та волонтерськими організаціями. Останній рік на зміну окремих розрізнених заходів кожної бібліотеки було прийнято цільову програму організації дозвілля дітей під час літніх канікул «Бібліотека — територія дитинства», якою передбачено проведення літературних мандрівок, конкурсів малюнків, заняття клубів та об'єднань за інтересами, організацію та проведення лялькових вистав. Програму спрямовано на те, щоб дати дітям можливість отримувати задоволення від читання, відчувати радість долучення до знань і художніх творів, вона дозволяє поєднати читання з творчістю та ігровими дійствами, обговорювати книги з друзями у невимушеній атмосфері, переглядати фільми і мультфільми, виготовляти саморобки та створювати ілюстрації до улюблених казок і творів. Під час реалізації програми літніх канікул працівники бібліотек практикують залучення дітей до бібліотечної роботи, а саме: їм пропонується участь в організації виставок та бібліотечних викладок, ремонті книг, оформленні оголошень тощо. А розпочинається робота з організації дозвілля влітку із заходів, присвячених Міжнародному Дню захисту прав дітей. У бібліотеках демонструються лялькові вистави, проводяться різноманітні веселі конкурси, і один особливий та найулюбленіший — конкурс малюнків на асфальті. У цей день майданчики та сірі тротуари перед бібліотеками виглядають особливо яскраво та привабливо. Впродовж всієї роботи бібліотеки активно використовують всі наявні технічні можливості для організації переглядів мультфільмів, відеофільмів, кароокетурнірів, віртуальних мандрівок.

Значним плюсом в роботі Центральної міської бібліотеки для дітей стала поява Інтернет-гуртка «Звук павутинки», де наймолодші користувачі мають можливість один раз на тиждень займатися в Інтернет-центрі, відвідувати цікаві сайти, здійснювати віртуальні мандрівки музеями, замками, та визначними місцями країни та світу. Все це сприяє підвищенню кількісних та якісних показників діяльності бібліотек, підвищенню їх іміджу, підняттю престижу читання і самих бібліотек серед дітей, громади та місцевої влади.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей