Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотека вчора, сьогодні, завтра

 

Наталя Середенко
зав. бiблiотекою-фiлiєю iм. С. Васильченка ЦБС для дітей м. Сімферополя

Увійди до природи другом

Бібліотека-філія ім. С. Васильченка своїм пріоритетним напрямом діяльності обрала екологічну освіту читачів. Ми розуміємо, як важливо сьогодні формувати екологічну свідомість, з дитинства виховувати навички раціонального природокористування і охорони навколишнього середовища.
Партнерами бібліотеки у цій цікавій і потрібній ро­боті стали Кримська республіканська асоціація «Еко­логія і світ» і Кримський республіканський еколого-натуралістичний центр, у координації з якими було розроблено міні-програму «Увійди до природи другом». Розробляючи її, ми ставили собі за мету формування екологічної свідомості та екологічної культури дітей і підлітків, створення системи в роботі з екологічного виховання та освіти читачів, формування у них пізнавального інтересу і стійкої потреби в ньому, виховання дбайливого ставлення до природи та популяризація екологічних і природоохоронних знань. Виконанню програми був підпорядкований вибір основних методичних прийомів у роботі, а саме: ігрові методи, творчі завдання, література і періодичні видання відповідної тематики, інші актуальні матеріали тощо.
Особлива увага в цій роботі приділяється читачам молодшого шкільного віку, оскільки саме в ці роки закладаються основи взаємин людини з природою. Працюючи з ними, ми завжди пам’ятаємо про те, що дітям, в першу чергу, повинно бути цікаво. Проводимо для них цикли коментованих читань «Читаємо про рідну природу», «Малятам про звірят» і бесід-діалогів «Таємниці живої природи», заочні подорожі «Зустрічі на лісовій галявині», цикли еколого-етичних бесід «Вчися жаліти і берегти», години спілкування з тваринами «Про пернатих і вусатих». Майже кожен захід для малят закріплюється домашніми завданнями, які завжди бувають різними: намалювати квітку або улюблену тварину, виготовити поробку, скласти міні-кросворд. Дуже подобаються дітям експозиції, що знайомлять їх з порами року. Наприклад, про зиму розповіла виставка «Зимонька-зима», з матеріалів якої читачі дізналися про прикмети зими, тварин, які впадають в зимову сплячку, і про те, як відлітають в теплі краї перелітні птахи. Діти активно з великим інтересом брали книги з виставок і читали їх, відгадували загадки, ділилися своїми враженнями.
Працює у бібліотеці для малюків гурток юних любителів і захисників природи «Едельвейс», названий ім’ям унікальної квітки, яка може рости тільки в екологічно чистих місцях. Девізом гуртка стали чудові слова М.М. Пришвіна: «Рибам — вода, птахам —повітря, тваринам — луг, степ, гори, а людині — вся Земля». Заняття проводяться раз на місяць з вересня по травень. До програми, за якою ми працюємо, включено заходи, що допомагають виховувати у дітей відповідальне ставлення до навколишнього світу та закладають основи екологічної культури. Наприклад, такі, як: година цікавих повідомлень «Крим — різноманіття природи», зустрічі друзів «У мене є чотириногий друг», екологічна бесіда-діалог «Для чого потрібні заповідники?», заочна подорож «Улюблений куточок рідного міста», конкурс загадок «Наші зелені друзі». Для читачів середнього і старшого шкільного віку в бібліотеці проходять уроки екології «Про зелені ліси і лісові чудеса», година екологічної інформації «Земля — мій будинок», еко-вiкторина «Від комашки до слона», поле чудес «В царстві флори», а також оформлюються виставки-застереження «Наша крихка планета», «Природа волає: SOS!». Дуже цікаво пройшла бесіда-діалог «Ми відповідаємо за тих, кого приручили», під час якої діти з захопленням розповідали про своїх улюблених домашніх вихованців, а члени еколого-натуралістичного центру Лера Власова і Надя Терехова розповіли, як правильно доглядати за домашніми тваринами.
Працюємо ми над питаннями екологічного виховання і під час літніх канікул. У рамках програми «У книжки немає канікул» оформлюємо для читачів тематичні виставки-вікторини «Таємничий і чудовий світ кольорів», «Зелене багатство Криму». Спільно з підлітковим клубом «Товариш» за місцем проживання дітей провели театралізований екологічний ранок «Не кривдiть мурашку», до якого його учасники своїми руками виготовили костюми Мурашки, Вовка, Червоної Капелюшки, Їжачка. Глядачами стали учні школи № 33, які відвідують літній майданчик.
Розвиваючи екологічне краєзнавство, ми намагаємося через книгу, читання та акції, спрямовані на захист природи, прищепити дітям любов до своєї малої Батьківщини; інформуємо їх про екологічні проблеми міста і півострова; розповідаємо про заповідні куточки Криму. У бібліотеці стало традицією проводити екологічні акції «Операція «Першоцвіт» і «Живи, ялиночка!». Діти з працівниками бібліотеки малюють плакати-пояснення, розташовують їх у людних місцях (крамницях, транспорті та на зупинках), закликаючи таким чином всіх не бути байдужими до долі природи і нагадуючи про те, що природа має потребу в нас так само, як і ми в ній.
Для більш ефективної роботи з екологічного виховання в бібліотеці складено бібліографічні посібники та рекомендаційні списки літератури «Крим — різноманіття природи», «Знай. Люби. Бережи», «Два мільйони чудес», «Малятам про звірят», «Книги М. Пришвіна про природу», «Забавні тварини Є. Чарушина», списки-закладки «Таємниці лісів», «Кри­латі мандрівники», «Подорож за таємницею», «Квіти, що літають» (про метеликів).
Працівники бібліотеки беруть найактивнішу участь в роботі екологічних форумів, де знайомляться з досвідом роботи колег і діляться з ними своїми напрацюваннями. З 2003 року працівники нашої бібліотеки є членами Кримської республіканської асоціації «Еколо­гія і світ», від якої ми отримуємо багато методичних матеріалів з питань екології України і Криму, і представники якої часто приходячи на наші заходи не тільки розповідають читачам про екологічні проблеми України, Криму, Сімферополя, а й говорять про шляхи їх вирішення на користь людям і природі.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей