Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Свято книги і читачів «Я обираю КНИГУ!»

       2 квітня, у день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена, в усьому світі відзначають Міжнародний день дитячої книги. Започатковане це свято у 1967 році згідно з рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY). Мета цього дня – привернення уваги до дитячої книжки, популяризація читання серед дітей. У цей день в усіх дитячих бібліотеках відбуваються святкові події та акції з промоції книги, під час яких відзначають кращих читачів, проводять зустрічі з авторами та ілюстраторами, читацькі конкурси, а головне – читають книжки. До читання книг залучаються відомі та шановані у суспільстві персони, публічні особи, державні та громадські діячі.

       Національна бібліотека України для дітей у цей день також влаштувала для читачів велике свято «Я обираю КНИГУ!», яким урочисто завершила Всеукраїнський тиждень дитячого читання та разом з усім світом відзначила Міжнародний день дитячої книги. І як в усьому світі, Національна секція IBBY України запросила на читання відому персону, а саме — Євгена Нищука, Міністра культури України, народного артиста України. Євген Миколайович читав дітям – читачам головної бібліотеки країни – свою улюблену дитячу книжку «Лис Микита» Івана Франка.

       Пан Міністр та його заступник Юрій Рибачук стали учасниками урочистостей у актовій залі бібліотеки. Євген Нищук звернувся з вітальним словом до юних читачів, їхніх батьків, бібліотекарів, висловив щире захоплення читацькими акціями та конкурсами, які організовує Національна бібліотека України для дітей на підтримку читання та дитячої творчості, а також порадів начитаності та активності читачів – учасників свята, які вразили Міністра своєю ерудицією та знанням української і світової літератури. Євген Миколайович вручив нагороди кращим читачам Всеукраїнського тижня дитячого читання, який у головній дитячій бібліотеці проходив у форматі виборів у Книжковий парламент.

       Читачі бібліотеки та найактивніші, найсвідоміші учасники книжкової передвиборчої кампанії Влад Непочатов, Вероніка Устименко, Анна Полегенько, Софія Полегенько, Віталія Сідоренко, Євгенія Кучіна підготували театралізовані презентації тих книжок, які стали для них справжнім відкриттям.

       Генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей та президент Національної секції IBBY Алла Іванівна Гордієнко вручила кращим читачам квитки членів дитячого журі, яке допоможе дорослим фахівцям у відборі кращих дитячих книжок для подання їх від Національної секції IBBY на нагородження Міжнародною премією Ганса Крістіана Андерсена. Алла Іванівна зазначила, що ця почесна місія та уміння аналізувати та робити такий важливий обґрунтований вибір під силу справжнім читачам і, можливо, серед цих читачів є майбутні президенти, прем’єр-міністри, міністри.

       А читачі бібліотеки свій вибір зробили під час Тижня читання та роботи Ради книгоманів. Всього за кандидатів до Книжкового парламенту проголосувало 90 читачів. Більшість виборців – 73,3% — дівчата, решта 26,7% – хлопці. Найактивнішими виявилися читачі віком 9-12 років – 62% виборців, 23% — наймолодші читачі віком від 6 до 8 років, менш активними були підлітки 12-14 років – 5% виборців.

       Тож переможцями Книжкових виборів за результатами голосування стала п’ятірка книжок-лідерів, які набрали найбільшу кількість голосів:



       «Дике літо в Криму» Зірки Мензатюк – 5,6% голосів. Під час екзит-полу юні виборці сказали, що люблять цю книжку за веселі пригоди, надзвичайно цікаві історії та реальних героїв, які схожі на них.







       «Третій сніг» від Івана Андрусяка – 5,6% голосів. Читачі дуже люблять цього письменника і віддають належне його книжкам за цікаві сюжети, персонажі.







       «Чарлі і шоколадна фабрика» Роалда Дала – 5,6% голосів. Виборці наполягають, що таких цікавих книжок, як ця має бути якомога більше у шкільній програмі.




       Фаворитами читачів-виборців стали книжки:




       «Файні товсті дівки, йо!» Тетяни Стрижевської – 9,0% голосів. За цю книжку голосували переважно дівчата і вивели її у лідери.







       «Мікробот і той, кого немає» Олега Чаклуна – 13,3% голосів. Ця книжка є однією з улюблених саме серед читачів-виборців найактивнішої вікової категорії. А з результатами виборів не посперечаєшся – статистика є статистика.


       З привітаннями до читачів на свято завітали гості, які 21 березня під час відкриття Тижня читання презентували своїх книжкових кандидатів. Візит до бібліотеки Радника із питань дипломатії Посольства Королівства Данії – Сергія Матюшенка — був абсолютно логічним саме 2 квітня, у день народження видатного данського казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Пан Сергій процитував дітям вислів всесвітньовідомого казкаря «Подорожувати — значить жити» і порадив читати книжки, адже перші подорожі світом починаються саме з книгою. Разом із дипломатом на сцену запросили директора видавництва «Видавництво» Лілію Омельяненко, яка презентувала серію книжок видавництва на складні теми, а також представила читачку бібліотеки Віталію Сидоренко, яка презентувала непросту філософську книжку цього ж видавництва «Усі запитують чому?» Єви Сусо та Анни Хьоглунд.

       Під час свята були оголошенні результати ще одного важливого конкурсу. Адже саме 2 квітня 2019 року фінішував Всеукраїнський конкурс есе «ДІТИ ЄДНАЮТЬ УКРАЇНУ», участь у якому взяли 1380 дітей з усієї України. На розгляд головного журі надійшло 140 конкурсних робіт, серед яких і було визначено переможців:

       Вікова категорія 10-14 років:

       • І місце — Качак Богдана (11 років), с. Брошнів Брошнів-Осадської ОТГ Івано-Франківської обл.

       • ІІ місце — Тендітна Поліна (12 років), м. Лиман Донецької обл.

       • ІІІ місце — Миколенко Владислав (14 років), м. Красноград Харківської обл.

       Вікова категорія 15-18 років:

       • І місце — Шабельник Анжеліка (18 років), с. Перегонівка Кобеляцького р-ну Полтавської обл.

       • ІІ місце — Холоша Руслана (16 років), м. Зіньків Полтавської обл.

       • ІІІ місце — Овсяницька Ганна (18 років), с. Дем’янівка Мангушського р-ну Донецької обл.

       Роботи переможців будуть опубліковані у другому номері науково-практичного журналу «Бібліотека у форматі Д°» за 2019 рік.

       Журі конкурсу звернулося до учасників з екрану, а точніше з відео, відзнятому напередодні свята. Директор НБУ для дітей Алла Гордієнко, президент Національної спілки видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, дитячі письменники Марія Морозенко, Зірка Мензатюк, Іван Андрусяк, Олександр Есаулов дали цінні поради юним есеїстам та побажали подальших творчих звершень.



       Свої нагороди отримали читачі, які не лише багато читають, а й рекламують книжки  сучасними засобами, – команда влогерів із відео «Фантастична шістка у Царстві-Яблукарстві». Цей відеоролик став переможцем бібліотечного сімейного влогер-PARTY за кількістю переглядів – 2070 та вподобань — 534.

       Гостями свята книги і читання став гурт «Зорептах», який подарував переможцям та усім глядачам свою пісню із промовистою назвою «Повір у себе!».

       По завершенні урочистостей читачів запросили до читальної зали, де у камерній атмосфері  Міністр культури України Євген Миколайович Нищук спілкувався з читачами і прочитав їм уривок зі своєї улюбленої дитячої книжки «Лис Микита». Відео читань зафільмували, і незабаром можна буде переглянути на бібліотечному відеоканалі.

       Репортажі зі свята:

        Міністерство культури України

        Укрінформ

        TEENСORR

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей