Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Щоб пам'ятали

 

13 жовтня 2008 року пішла з життя прекрасна людина, любляча мама, чуйна бабуся і, разом з тим, видатний бібліотекознавець, педагог і методист — Ганна Іванівна Погребняк. Зазнали тяжкої втрати не тільки її рідні і близькі, а й вся бібліотечна спільнота України.

Народилася Ганна Іванівна 13 лютого 1928 року в с. Врем’ївка Великоновоселківського району Донецької області. На долю цієї жінки випали непрості часи — дитинство припало на роки Великої Вітчизняної війни, юність — на бурхливу відбудову і становлення держави, але завжди, куди б не закидало її життя, вона знаходила достойне місце і справу до душі. Після закінчення бібліотечного відділення Донецького технікуму підготовки культурно-освітніх працівників юною дівчиною Ганна Іванівна розпочинає свою трудову діяльність на посаді методиста-бібліотекознавця учбово-методичного кабінету Донецького (тоді Сталінського) обласного управління трудових резервів. Але їй хочеться досягти більшого, і у 1949 році вона вступає до Харківського бібліотечного інституту на факультет дитячих та юнацьких бібліотек. Під час навчання їй щастить з наставниками, тому що ними були визначні українські бібліотекознавці Н. Фрід’єва, Р. Гуревич, Р. Гольдберг, які мабуть і привили дівчині любов і прихильність до бібліотечної справи. Інститут Ганна Погребняк закінчує з відзнакою, і її, як одну з кращих випускниць, направляють до Києва у щойно створене Управління бібліотек Міністерства культури України інспектором дитячих та юнацьких бібліотек, де вона працює два роки. У 1955 році Ганна Погребняк переїжджає до батьків у м. Донецьк і розпочинає працювати в обласній бібліотеці для дітей спочатку завідуючою науково-методичним відділом, потім бібліографічним, а згодом обіймає посаду заступника директора з наукової роботи. Саме тут за її ініціативи вперше в Україні впроваджується нова структура дитячих бібліотек, зокрема, обласних бібліотек для дітей та юнацтва, створюються окремі відділи обслуговування читачів–учнів 1–4, 5–8, 9–10 класів з абонементами та читальними залами.

Наприкінці 1959 року Ганна Іванівна повертається до Києва, і доля приводить її до Державної Республіканської бібліотеки ім. КПРС (сучасна Національна парламентська бібліотека України). Спочатку вона працює методистом, а згодом — зав. сектором дитячих бібліотек науково-методичного відділу. Набутий практичний досвід методиста-організатора допомагає їй у роботі з розбудови дитячих та юнацьких бібліотек України, зокрема, у цей період майже в усіх сільських бібліотеках впроваджуються «Кімнати юного читача». Вона започатковує планування науково-дослідної роботи обласних бібліотек для дітей, що значною мірою наповнило цілеспрямовану діяльність бібліотек новим змістом. Саме у цей період Ганна Іванівна докладає багато зусиль щодо створення самостійного науково-методичного центру для дитячих бібліотек — Республіканської бібліотеки для дітей. І коли у 1967 році ця бібліотека розпочала свою діяльність, саме Г. Погребняк очолила в ній новостворений науково-методичний відділ, основними працівниками якого стали фахівці сектору дитячих бібліотек Державної Республіканської бібліотеки ім. КПРС. Молодий колектив активно включився до роботи з розбудови самостійних дитячих бібліотек України. Почали проводитися науково-соціологічні дослідження у галузі дитячого читання: «Українська книга в читанні дітей–учнів 1–4 кл.», «Місце книги в дитячому читанні» та ін. Велику увагу Ганна Іванівна завжди приділяла підбору і вихованню методистів–професіоналів дитячих бібліотек, і серед її учнів є багато знаних сьогодні фахівців бібліотечної справи.

Двадцять років свого творчого життя Г.І. Погребняк присвятила викладацькій діяльності, працюючи у Київському державному інституті культури. Була старшим викладачем та одночасно заступником зав. кафедрою дитячої літератури і бібліотечної роботи з дітьми. Активно займалася науковою роботою, склала кандидатський мінімум, підготувала матеріал для кандидатської дисертації. Працюючи над питанням пошуку шляхів зміцнення зв’язків між дитячими бібліотеками України, організовувала виїзні засідання кафедри на базі обласних бібліотек, брала участь у науково-практичних конференціях як викладацького складу інституту, так і працівників дитячих бібліотек. Ганна Іванівна читала для студентів курс «Методика бібліотечної роботи з дітьми». Її 18 наукових праць присвячені саме бібліотечній роботі з дітьми. За роки викладацької діяльності вона виховала не одне покоління спеціалістів для дитячих бібліотек. У 1996 році Г. Погребняк вийшла на пенсію, але спокій і бездіяльність були не для неї, і вона повертається головним методистом до ДБУ для дітей. Активно підключившись до науково-дослідної роботи, стає керівником одного з напрямів наукового дослідження, автором наукової роботи «Становлення та розвиток дитячих бібліотек України» (кінець ХІХ ст. — 1940 р.).

55 років плідної творчої праці на бібліотечній ниві були присвячені вихованню підростаючого покоління України. Її професіоналізм, значний досвід, ерудиція, творчий підхід до справи неодноразово відзначалися подяками та грамотами Міністерства культури та мистецтв України, також була нагороджена медалями «За доблестный труд» і «Ветеран праці».

Ганна Іванівна Погребняк прожила насичене красиве життя. Вічний спокій її щирій душі,
натрудженим рукам і щедрому серцю
.

 

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей