Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Кращі з краших

 

Валентина Церковна
зав. відділом обслуговування учнів старших класів
Одеської обласної бібліотеки для дітей ім. Н.К. Крупської

 

Краєзнавство як джерело громадянського і духовного розвитку
підростаючого покоління

Щодня діти поспішають до нас на зустріч із книгою, щоб прочитати щось цікаве, одержати нові знання, погортати журнали, написати реферат, взяти участь у конкурсах і в роботі різних гуртків і клубів. Є ще й багато інших інтересів і запитів у юного читача обласної дитячої бібліотеки ім. Н.К. Крупської, розташованої практично в центрі чудового, дивного міста Одеси, прославленого поетами і письменниками. Але чи прийдуть вони сюди завтра? Чи буде бібліотека для них привабливою так само, як і сьогодні? Саме на це і спрямовуємо ми усі свої зусилля, робимо усе, щоб бібліотека завжди була комфортним і цікавим місцем для маленьких читачів — сьогоднішніх і майбутніх. Зокрема, зараз одним із найцікавіших і пріоритетних напрямів стала краєзнавча діяльність. Вона базується на тому, що у контексті національного і культурного відродження України вивчення історії рідного краю, прилучення юних читачів до пізнання величезної історико-культурної спадщини, зростання національної самосвідомості здобувають особливу актуальність. Основні напрями в цій роботи підказують багата історія нашого міста й області, традиції народів славного краю (Одеську область населяють більше 130 національностей). Бібліотека постійно веде пошук нових форм своєї діяльності, розширює коло і зміст завдань з вивчення свого регіону.

Кілька років тому було переглянуто розділ книжкового фонду з краєзнавства, щоб визначити кількість і якість наявної краєзнавчої літератури в хронологічному і типологічному аспектах, проаналізувати попит і фактори, які впливають на нього, встановити причини створення пасивної частини цього фонду. Зараз він нараховує 2,3 тис. примірників, у процентному відношенні видача краєзнавчої літератури складає 45,8 відсотків від загальної книговидачі. Визначено найбільш поширену тематику запитів, наприклад: «Екологія Чорного моря», «Вулиці Одеси», «Храми Одеси», «Герої спорту», «Добрих рук майстра» та ін., і для їх задоволення активно використовуємо цікаві матеріали з періодики.

Ми заслужено пишаємося книгами з автографами, подарованими одеськими письменниками читачам бібліотеки (тематичні полиці з цими книгами постійно обновлюються). Продовжується моніторинг публікацій краєзнавчих матеріалів (він фіксується в щоденниках роботи) з метою виявлення процентного співвідношення видання краєзнавчої літератури порівняно з книгами іншої тематики.

Нові аспекти діяльності знайшли своє відображення у програмі з краєзнавства «З криниці пам'яті черпаємо любов до краю» за такими напрямами: інформаційне забезпечення з питань краєзнавства; вивчення традицій духовного і культурного життя (література, мистецтво); виховання поважного ставлення до історичних подій і людей, які створювали історію; формування екологічної культури як основи майбутнього здорового способу життя на Землі.

Не можна говорити про плідну роботу без тісного співробітництва зі школами, інтернатами, Одеською консерваторією, різними громадськими організаціями (Одеським відділенням спілки письменників, центром соціальних служб молоді, екологічним центром, центром дитячої творчості, відділенням «Просвіта»), музеями, театрами та ін. Коло соціального партнерства неухильно розширюється. Для цього є всі умови: наявність широких можливостей у великому місті і зацікавлених людей, яким не байдуже його майбутнє.

Нашою безумовною вдачею став цикл вечорів історичного портрета, присвячений градоначальникам Одеси: «Перший градоначальник Одеси Дюк де Ришельє», «Засновник міста Йосип де Рибас», «Граф М.С. Воронцов». Не менш популярним виявився і цикл заходів «Знамениті Одесити», що сприяв ознайомленню читачів з життям людей, які зайняли важливе місце в історії міста: С. Уточкіна, Л. Утьосова, А. Маринеско, С. Ко­рольова, В. Філатова. У вечорі «Музикант, що скорив світ», підготовленому до 135-річчя від дня народження П.С. Столярського, брали участь і викладачі, і учні школи, названої його ім'ям. Такі великі святкові вечори, загальноміські конкурси, організовані усіма працівниками бібліотеки з залученням численних гостей, учасників, громадськості міста, волонтерів, — незабутні. Серед великої їх кількості можна назвати хоча б такі: вечір–концерт «Одещина — землі квітучої врода» до 75-річчя Одеської області, у якому взяли участь багато творчих колективів міста, учні художньої школи, представники багатьох національних громад в Одесі; вечір «Вони присягнули Вітчизні», присвячений пам'яті юнаків, що виконували інтернаціональний обов'язок, у підготовці якого велику допомогу надали працівники воєнно–історичного музею; обласні тури резонансних конкурсів «Моя мала Батьківщина», «Найкращий читач року — 2008», заключні заходи яких проходили в Одеському театрі ляльок; загальноміський конкурс «Здрастуй, Грінландія», присвячений творчості А. Гріна (12 команд із різних шкіл міста боролися за право переможця); вечір пам'яті Б. Деревянка — відомого одеського журналіста, громадського діяча, життя якого обірвалося в самому розквіті сил від кулі найманого вбивці. Клуб цікавих зустрічей «Візаві» подарував години чудового спілкування з такими людьми, як: директор музею одеської кіностудії В. Костро­менко; архітектор, професор В. Глазирін; прославлені альпіністи, члени альпіністського клубу «Одеса»; музикознавець, керівник музичної вітальні будинку–музею Н. Реріха Ж. Мигаль; журналіст, член одеського відділення «Просвіта» Т. Ананченко; отаман війська вірних козаків Чорноморських, поет, художник О. Дрямін; представники одеської консерваторії ім. Нежданової і літературного музею Українського драматичного театру ім. В. Василька тощо.

У жовтні 2008 р. у бібліотеці розпочав роботу правовий лекторій «Молодь і право», створений разом із Одеським національним університетом внутрішніх справ. Його метою є формування правової культури як невід'ємної складової патріотичного виховання підростаючого покоління, яке передбачає активне використання практичних новинок у справі попередження правопорушень, надання реальної психологічної допомоги дітям, що потрапили в зону ризику. Перше засідання лекторію було присвячене темам «Право і діти» та «Торгівля дітьми». У засіданні за «круглим столом» брали участь курсанти університету, учні 10-х класів, вчителі, бібліотекарі. Підняті питання зацікавили усіх присутніх і викликали жваву дискусію. Сподіваємося, що тема наступного засідання «СНІД: проклін століття», до якого активно готуються всі майбутні учасники, так само не залишить нікого байдужим.

Давніми і добрими друзями бібліотеки є одеські письменники. Часто відвідують бібліотечну «Літературну світлицю» письменники Б. Сушин­ський, В. Рутковський, Д. Шупта, С. Зубко, В. Га­ранін, О. Різніков, С. Конак. Вони також влаштовують для читачів різних вікових категорій презентації своїх нових книг. Прикладом можуть послужити такі, як: «Вірші для Христинки» (Н. Су­ховецький), «Родники и струны» (О. Дрямін), «Джури козака Швайка» (В. Рутковський), «Весь в бабочках мир» (С. Зубко), «Ілейко, з Бога, турейко» (О. Різніков) і, звичайно ж, нещодавня презентація академіком Б. Сушинським другого доповненого видання чудової «Всесвітньої козацької енциклопедії». Дуже правильно і добре про неї сказав Президент України В. Ющенко: «... по­ява саме в Україні першої у світі «Всесвітньої козацької енциклопедії» стала визначним явищем у пізнанні та в розвитку українського козацького Руху і всього світового козацтва».

Ми дуже пишаємося тим, що на базі нашої бібліотеки була організована дитяча філія Аркадійського літературного клубу, членами якого стали молоді таланти Одещини. Одним з основних завдань дитячої філії є підтримка у юних літературних дарувань віри у талант і свої творчі сили, надання їм метрами літератури практичних порад, можливості брати участь у щорічному поетичному конкурсі «Аркадійська осінь», результати якого традиційно підводяться в нашій бібліотеці. У травні 2008 р. на творчому вечорі письменника Б. Сушинського було затверджено статут, назву і девіз клубу шанувальників його творчості «Ли­царське перо». Тепла, дружня атмосфера, гаряче обговорення прочитаних книг на засіданнях засвідчили, що це була дуже вдала ідея, адже багатогранна творчість чудового письменника знайшла шанувальників різного віку і різних уподобань.

Не менш важливу роль у популяризації краєзнавчих знань відіграють засоби масової інформації. Одеське телебачення зняло цикл передач про обласну дитячу бібліотеку, її діяльність. Частина з них була присвячена одеським дитячим письменникам В. Рутковському — лауреату премії ім. Лесі Українки і С. Зубко. Учні 5-х і 6-х кл. із задоволенням поділилися з екранів телевізорів своїми враженнями про прочитані книги своїх улюблених авторів–земляків.

Зважаючи на те, що для кожного небайдужого одесита екологія Одеси й Одеської області є дуже хворобливою темою, ми намагаємося донести до наших юних читачів найголовніше: вже сьогодні усім необхідно замислюватися над тим, у якому місті їм доведеться жити завтра. «Екологія краю — екологія душі» — так можна в цілому назвати цей напрям роботи бібліотеки. Наші читачі дуже активно беруть участь у численних бібліотечних заходах: екологічних годинах, конкурсах, вікторинах, диспутах, слухають огляди нових книг і журналів про природу та ін. Добре запам'яталися усім екологічний диспут «Море нам — друг, а ми йому?» (з циклу «Екологія Чорного моря»); віртуальні подорожі заповідними місцями Одещини «Перлини природи Одещини» і відвідування одеського зоопарку. З успіхом у квітні цього року пройшов Тиждень екологічної освіти, кожен день якого був присвячений певній темі: червоний — «Червоній книзі Одеської області»; зелений — «Смарагдова врода Одеси» — історії озеленення міста; голубий — морським історіям Б. Житкова і С. Сахарова; чорний — «Чорнобиль не має минулого часу» — пам'яті трагедії на Чорнобильській АЕС. З великим інтересом під час зустрічі з працівниками екологічного центру юні читачі прослухали цікаву розповідь про Чорноморський заповідник і подивилися відеофільм «Дністровські плавні», а в одеському зоопарку, відзначаючи День птахів, вони дізналися, чому не можна рвати весняні первоцвіти. Змістовним і цікавим був і День інформації, присвячений письменникам– натуралістам — ювілярам 2008 р. М. Верзиліну, М. Пришвіну, А. Давидову, С. Сахарову. У проекті на 2009 р. — створення гуртка юних аматорів природи і втілення в життя нових творчих ідей еколого-просвітницької краєзнавчої роботи.

Зазначу, що популяризація краєзнавчих знань була б неповноцінною без ефективної інформаційної підтримки з боку працівників бібліографічного відділу. Саме вони вже впродовж багатьох років готують і видають серію бібліографічних довідок «Літературна слава Одеси», які включають у себе бібліографію окремих письменників, а також серію рекламних посібників «Знамениті одесити». Побачили світ покажчики, присвячені В. Філатову, С. Корольову, П. Столярському.

Крім того, користувачі отримують щорічний краєзнавчий календар з розширеними анотаціями до творів письменників і численні тематичні рекомендаційні списки літератури за багатьма темами. У процесі підготовки знаходиться продовження серії інформаційних листівок «Одеса: фрагменти історії», присвячених цікавим пам'ятним місцям Одеси, забутим іменам, та збірка «Одеські письменники — дітям».

Плідна комплексна краєзнавча робота продовжується. У нас нові творчі плани, нові проекти, нові читачі. Постійний пошук інновацій дозволяє підняти цю роботу на вищий рівень, адже незмінним залишається наше прагнення допомогти юному поколінню стати справжніми патріотами свого міста, свого краю, своєї Батьківщини.

 

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей