Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Бібліотека вчора, сьогодні, завтра

 

Валентина Косоногова
директор Львівської обласної бібліотеки для дітей

Література для дітей на українському книжковому ринку:
тенденції і напрями розвитку

Книга і на сучасному етапі розвитку цивілізації залишається одним з найбільш ефективних інструментів передачі інформації. Читання дає змогу інтегруватися в національну та світову культуру, а рівень культурної компетентності є важливим чинником економічного і політичного розвитку країни, її конкурентоспроможності. Величезне навантаження несе література для дітей, адже саме вона є тим джерелом знань, яке духовно збагачує підростаюче покоління.

Сьогодні в Україні дитячою книгою опікуються майже 250 видавництв і видавничих організацій, її наклади становлять біля 8% від загальної кількості тиражів і 5% від загальної кількості назв. З року в рік кількість українських книг на вітчизняному ринку зростає. Якщо у 1990 р. було видано лише 393 назви книг для дітей загальним тиражем трохи більше 4 млн прим., у 2005 р. — 785 назв майже таким же накладом, то у 2007 р. це вже 1261 назв кількістю 5 млн 478 прим. Тобто, складається така ситуація, коли асортимент назв зростає, а наклади зменшуються, що впливає як на собівартість, так і на ринкову ціну книги, яка неухильно зростає. Однак, хоча й повільно, дитяча література розвивається в правильному напрямку. На сучасному книжковому ринку є книжка дешева й досить дорога, і кожен має змогу вибрати її за своїми уподобаннями та фінансовими можливостями. Книга у нашій державі — чи не єдиний товар, у 3–5 разів дешевший за європейський чи американський аналоги. На жаль, український ринок дитячої літератури ще залишається одноманітним за жанром, бо друкується в основному фольклор, фантастика, або перевидаються книги попередніх років на допомогу шкільній програмі та перевірені життям класичні твори. В Україні спеціалізованих видавництв дитячої літератури не так уже й багато, але радує те, що продукція кожного з них вирізняється цікавими проектами, серіями та іменами. І доки існуватимуть такі видавництва, що на власному ентузіазмі, часто без державної підтримки видають і розповсюджують книги для дітей, перспектива у дитячої літератури є.

Новітня оригінальна україномовна дитяча література — явище поки що не масове. Проте з`явилися молоді автори, завдяки яким значно зріс авторитет української книги. Це: Марина і Сергій Дяченки, Олександр Дерманський, Ніна Воскресенська, Галина Малик, Зірка Мензатюк, Ірен Роздобудько, Марина Павленко та ін. Їх могло б бути і більше, але через відсутність коштів не всі твори видаються та доходять до читача.

На відміну від художньої, українська пізнавальна книга для дітей виглядає більш оптимістично. На ринку представлено ужитково-розважальну, ігрову, довідкову літературу. Справжньою знахідкою для дітей від 5 років та батьків стали гарні великоформатні ліцензійні енциклопедії, на яких виросли вже кілька поколінь європейських та американських дітей. Якщо говорити про видання книг для різних вікових категорій, то найбільше пощастило читачам 9–11 років, а от гарної підліткової прози майже немає. Не пощастило й дітлахам 6–8 років: для них, в основному, видаються казки, яких на книжкових полицях і так не бракує.

Проблем у галузі видання та розповсюдження дитячої літератури чимало. Недарма сучасну ситуацію в Україні характеризують як кризу читацької культури. На жаль, сьогодні вона існує і в інших країнах світу, але ситуація у нашій державі ускладнюється тим, що внутрішній ринок книжкової продукції майже на 90% заповнений продукцією іноземних видавництв, переважно російських. За офіційною статистикою, в Україні випускається 1,2 книги з розрахунку на 1 особу, що в 4 рази менше, ніж у Росії, та в 4–8 разів менше, ніж у країнах ЄС. Книжкова продукція вітчизняних виробників перебуває в нерівних конкурентних умовах на власному ринку. На відміну від Росії, де книговидавничу галузь звільнено від оподаткування і вона є прибутковою, українська книжка без державної підтримки втрачає свою конкурентоспроможність. Слід також зазначити, що російськомовний репертуар жанрово більш різноманітний і представлений великою кількістю сучасних письменницьких імен, тому більше приваблює дітей, які володіють російською мовою. До того ж наклади цієї літератури значно вищі, а ціни помітно нижчі.

Період переходу до ринкової економіки, коли в країні не існувало зваженої та послідовної державної політики підтримки книговидання, вкрай негативно вплинув на розвиток української книги. Було зруйновано розгалужену і добре налагоджену мережу книжкових магазинів, що, у першу чергу, негативно позначилося на малих містах, селищах, селах. Припинився вихід перспективних планів видавництв, було закрито деякі періодичні видання, які спеціалізувалися на аналізі книжкового ринку. Та незважаючи на негаразди, ринок розвивається: створено Асоціацію книговидавців і розповсюджувачів, що організовує книжкові ярмарки, виставки–продажі; започатковано цікаві форми співпраці книгорозповсюджувачів і бібліотекарів, які налагоджують прямі зв`язки з видавництвами для поповнення фондів. Непоодинокі приклади, коли бібліотеки беруть участь у формуванні репертуару книг, які потрібно видати. Так, уже багато років фахівці Львівської обласної бібліотеки для дітей є експертами–консультантами для багатьох видавництв Львова. На основі вивчення незадоволеного попиту читачів ми пропонуємо до видання або перевидання конкретні твори або окреслюємо їх тематику. Саме за нашою пропозицією перевидано «Хлопчик Мотл» Шолом-Алейхема, «Вождь червоношкірих» О`Генрі та ін.

На шляху розвитку книжкового ринку з`явилися так звані гуртівні з продажу книжок: у Донецькій області — «Ідея», у Львові — «Книжкові джерела», «Книгообрій» тощо, які надають бібліотекам пільгові умови у придбанні великих партій книг, реалізують власні проекти (наприклад, «Читаючий острів дитинства» у Львівській ЦМБД). У великих містах, де є книгарні, зародилася така цікава форма діяльності, як очно–заочні книгарні «Книжковий клуб сімейного дозвілля», члени яких мають суттєві знижки, отримують подарунки. Вже традиційними в Україні стали книжкові виставки–ярмарки, що відбуваються в Одесі, Харкові, Києві. Особливо хочу виділити всеукраїнський Форум видавців, який вже 15 років поспіль проходить у Львові і є найголовнішою подією у календарі українських книжників. І не даремно, бо саме тут збираються найвизначніші українські видавці, закордонні гості (постійними та активними учасниками є польські фахівці), відбуваються прем’єри більшості українських книжок, які потім стають бестселерами. Великим авторитетом користується конкурс «Найкраща книга Форуму», під час проведення якого підводяться підсумки української книговидавничої діяльності за рік. Проходить він за десятьма номінаціями, дві з яких — дитяча та навчальна література. До відзначення кращих книг та нагородження переможців долучається і дитяче журі. На Форумі відбувається велика кількість «круглих столів», дискусій на актуальні теми. З 2007 року в рамках Форуму започатковано спеціалізований дитячий книжковий ярмарок, який проходить на початку травня. Його дебют зібрав понад 40 видавництв, письменників з України та Європи, крім того, тут було представлено і 115 робіт найкращих українських ілюстраторів.

У 2007 році Указом Президента України «Про Форум видавців у Львові» йому надано загальнонаціональний статус та підкреслено важливу роль у формуванні цивілізованого книжкового ринку. А президент Міжнародної асоціації книжкових ярмарків Петер Вайдгаас задекларував намір про прийняття Форуму до складу цієї Асоціації.

Для більшої стабілізації українського книжкового ринку неабияку роль відіграє централізована закупівля книг для бібліотек. Деякий час цей процес ускладнювався необхідністю проведення тендера. Але на початку 2008 р. постановою Кабінету Міністрів України цю процедуру було спрощено. Відтепер закупівля книг на суму до 100 тисяч грн не вимагає тендера. Придбання книг для всіх публічних та спеціалізованих дитячих бібліотек забезпечує Міністерство культури і туризму України. Робиться це за державними програмами «Забезпечення розвитку і функціонування української мови» та «Українська книга». На жаль, для поповнення фондів сільських бібліотек вони часто є єдиним джерелом. У 2005 році, згідно з Державною програмою забезпечення розвитку і функціонування української мови, всі ЦБС області отримали 189 назв книг загальною кількістю понад 42000 примірників на суму 450000 грн. Приблизно 30% від загальної їх кількості становила дитяча література. Крім того, в кожній області, за рішенням Кабінету Міністрів, до 2010 року функціонуватимуть обласні програми поповнення та збереження бібліотечних фондів.

Про те, що останнім часом зріс інтерес держави до проблем книговидання і книгорозповсюдження, свідчить розробка Концепції Державної цільової програми популяризації вітчизняної книговидавничої продукції на 2009–2012 рр., яка передбачає: регулярне проведення книжкових виставкових заходів для широкого ознайомлення читачів з кращими зразками книжкової продукції; модернізацію бібліотечних фондів, у тому числі шляхом поповнення їх виданнями, випущеними за рахунок бюджетних коштів; впровадження системи моніторингу читацького попиту у бібліотеках та формування на його основі асортименту поповнення бібліотечних фондів. За попередніми розрахунками, для виконання цієї Програми необхідно 1,08 млрд грн.

Таким чином, ми бачимо, що на книжковому ринку української книги для дітей відбуваються деякі позитивні кількісні та якісні зрушення. І це вселяє впевненість у тому, що українська дитяча книга має перспективи розвитку, потрібна лише належна підтримка і увага з боку держави. Бо, на щастя, в Україні ще є талановиті письменники, чудові видавництва і бібліотеки, а, головне, є читачі …

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей