Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Бібліотека вчора, сьогодні, завтра

 

Моніка Мацовіч
бібліотекар, координатор проектів Кросненської бібліотеки публічної

У головній ролі — книга…
Активізація дитячого читання в публічній бібліотеці міста Кросно

Залучення до читання і популяризація дитячої книги серед юних мешканців міста Кросно і Кросненського регіону є одним з пріоритетних напрямів роботи міської публічної бібліотеки (далі — КБП — Кросненська бібліотека публічна). Цьому сприяє систематична реалізація протягом багатьох років циклів заходів, адресованих як реальним, так і потенційним читачам бібліотеки, інформаційна робота з використанням новітніх технологій та ін. КБП прагне бути відкритою інституцією, оперативно реагувати на всі потреби місцевої громади, в т.ч. дітей та молоді. У 2007 р. в бібліотеці у структурних підрозділах для дітей і молоді було зареєстровано 8220 користувачів віком до 15 років.

У 2006 р. КБП була організатором Міжнародної конференції Фонду розвитку Карпатського Єврорегіону «Форми роботи дитячих бібліотек Карпатського Єврорегіону: перспективи співпраці», очікуваним ефектом якої стала публікація збірки матеріалів під такою ж назвою, що містить доповіді з досвіду організації читання дітей в бібліотеках Підкарпатського воєводства, а також Словакії, Угорщини та України. Тому сьогоднішня презентація охоплює тільки найважливіші імпрези і заходи, які були організовані для дітей і молоді впродовж останніх двох років після конференції. Ці заходи носили не тільки інформаційний характер, але й ставили за мету виховання у наймолодших читачів високого літературного смаку, звички читати гарні книги, демонстрували можливості бібліотеки як місця для цікавого і змістовного проведення вільного часу і розвитку інтересів.

Кросненські бібліотеки багато років проводять заходи, до яких із задоволенням долучаються працівники освіти. Всі філії КБП співпрацюють з дитячими садками, школами різних рівнів освіти. Наприклад, у 2007–2008 навчальному році філія № 8 реалізувала цикл заходів для дошкільнят під назвою «Франклін пізнає світ», у ході яких діти здійснили подорож до Казкового міста (Bajko­landii), щоб зустрітися з черепашкою Франкліном, його родиною і друзями. Цікавою ініціативою стала співпраця відділу аудіовізуальних документів з Зібранням сестер св. Йозефа в Кросно. Діти систематично відвідували організовані для них заняття з використанням книг, фільмів, ілюстрацій, присвячені різноманітним темам: правилам дорожнього руху, пасхальним традиціям і звичаям, брали участь в екологічному заході, а в травні, під час Тижня бібліотек, побували в бібліотеці на зустрічі з президентом Кросненського товариства сліпих. Метою цієї зустрічі було ознайомлення малюків з проблемами людей з особливими потребами і сприяння вихованню у них толерантності, співчуття, розуміння і поваги до інвалідів. Протягом року реалізовано також багато заходів до різноманітних літературних та історичних дат. Наші діти охоче беруть участь у численних творчих конкурсах, конкурсах ерудитів, голосного читання і декламації, присвячених творчості письменників та іншим цікавим темам і подіям. Наприклад, у 2007 р. відбулися такі: «Казкові ілюстрації до віршів Йоанни Кулмової», «Вірші про весну в ілюстраціях», «Твори художниці Малгожати Стшалковської», «Потво­ри та інші створіння з творів Анни Онічімовської». Для дітей та молоді також проводиться багато різноманітних занять з виховання культури читання та інформаційної культури. Їх учасники ознайомлюються з фондами бібліотек, комп`ю­терними базами даних, вчаться знаходити інформацію в глобальній мережі Інтернет. У 2007 р. відбулося 98 бібліотечних уроків, у яких взяло участь 1200 осіб.

Традиційно з 1996 року в усіх філіях КБП відбуваються цикли заходів під час зимових канікул. Цього року під гаслом «Зимові канікули на повітряній кулі» у відділі для дітей КБП та всіх філіях читачі, вивчаючи творчість Жуля Верна, подорожували з Філеасом Фоггом навколо світу за 80 днів, здійснили підводну мандрівку по морях і океанах з капітаном Немо, дізналися про таємниці подорожі на Місяць, побачили повітряне поселення в африканських джунглях, заглибилися до центру Землі … Кожен день був наповнений незабутніми враженнями, які діти фіксували на папері. На творчих заняттях виготовляли африканські маски, паперове сафарі, колажі–аплікації морських глибин, поштові листівки з навколосвітньої подорожі, індіанські амулети і талісмани. Фінал цієї двотижневої програми пройшов у бібліотеці (КБП), де під час урочистого підведення підсумків відбулося нагородження переможців конкурсів та зустріч всіх її учасників. Всі заходи, проведені бібліотеками під час зимових канікул, мали на меті допомогти юним мешканцям міста цікаво і змістовно провести вільний час, ознайомитися з творчістю Жуля Верна. Але, передусім, це була чудова нагода розважитися і відпочити з книжкою, поспілкуватися з ровесниками. Бібліотекарі відмічали, що дітей дуже зацікавили книги, які були запропоновані їм під час занять. Ці заходи стали чудовим засобом заохочення дітей до читання і альтернативою зимовим канікулам без снігу.

КБП систематично бере участь у загальнопольських акціях і заходах. Розкажемо вам про святкування Всесвітнього дня книги і Загальнопольського тижня бібліотек, який щороку проводиться під окремим гаслом: у 2007 році — «Бібліотека для мене», а у 2008 — «Бібліотека — місце зустрічей». Програма кожного Тижня включає понад 40 різноманітних заходів, у яких беруть участь майже 4 тисячі осіб. Під час імпрез дітям і молоді пропонуються заходи, спрямовані на популяризацію бібліотек і читання. Говорячи про цьогорічне свято, слід відмітити, що, крім традиційних зустрічей з письменниками, конкурсів, лекцій, відбулися й такі, що викликали найбільшу зацікавленість дітей, а саме: «ІV Фестиваль Казок» та «Модне казкове рев`ю». Участь у них була найактивнішою. «ІV Фестиваль Казок» — традиційний захід, якій об`єднує акторів–початківців з кросненських шкіл. Всі вони презентують на фестивалі власні постановки таких відомих казок, як «Попелюшка», «Червона шапочка», «Принцеса на горошині», причому інсценізовано ці відомі твори з новаторським підходом, активним використанням танцювальних, пісенних, музичних елементів. Всі учасники показали цікаву сценографію, чудові костюми. Поза конкурсом театральна група «Молки» з філії № 4 представила виставу «Добрі поради ворожки», яка особливо сподобалася дітям тим, що вони самі могли бути одночасно її глядачами і акторами. Цього року в День книги юні читачі філії № 8 мали зустріч з Томашем Трояновським, взяли участь у ІХ конкурсі декламаторів, «Вернісажі у пані Йоанни», відкритті «Галереї юних художників». Цікаво пройшов у філії № 4 конкурс скоромовок «Тріскучі вірші, що ламають язики» з використанням загадок, каламбурів, який розпочався з тлумачення каталонської легенди про святого Георгія і пов`язаної з цим днем символіки — червоної рози. А під час «Модного казкового рев`ю», яке відбулося в головному читальному залі КБП, учні 1–3 класів середніх шкіл театралізовано представили костюми своїх улюблених літературних героїв. У конкурсі взяло участь більше 40 дітей. Крім демонстрації костюмів, учасники декламували вірші, розповідали фрагменти улюблених казок, співали. Одним із заходів, адресованих старшокласникам під час Тижня бібліотек, стали журналістські тренінги. У 2007 році заняття під гаслом «Мистецтво репортажу» проводила Малгожата Кароліна Пекарська, у 2008 році таємниці подання «гарячих новин» розкривала перед підлітками Катажина Майгер.

Популяризація читання і розвиток читацьких інтересів дітей і молоді з допомогою налагодження контактів з письменниками, конкурси за кращими літературними творами для дітей — це головні цілі, закладені Кросненською бібліотекою в щорічні проекти, які реалізуються протягом двох останніх років завдяки грантам Міністерства культури з операційної програми «Промоція читання». У 2007 р. в проекті під назвою «Магічні літературні подорожі»» брало участь понад 1000 осіб. Діти і молодь мали можливість зустрітися з Барбарою Гаврилюк, Анною Онічімовською, Веславом Драбкем, Наталією Усенко, Євою Штадмюллер, взяти участь у творчих конкурсах, побувати на виставі «Ми всі із Бюллербю» за відомою книгою Астрід Ліндгрен.

Для продовження проекту в 2008 році КБП написала заявку на його дофінансування з назвою «В головній ролі — книга». Отримані кошти, як і допомога з боку гміни Кросно, дозволять нам реалізувати цикл заходів від квітня до листопада цього року. В рамках проекту молоді читачі зустрічалися з Томашем Троянівським, Катажиною Майгер, художником–ілюстратором Йоанною За­гнер–Колат, Йоанною Олех, Барбарою Костромською. В артистичному салоні КБП експонувалися ілюстрації до дитячої книги «Чародій живе в моїм саду» видавництва «Література», актори краківської студії «Арт–Ре» презентували байку «Равлик і заєць», а по закінченні вистави відбулося нагородження лауреатів творчого конкурсу малюнків «Магічний світ казок і легенд» на кращу ілюстрацію до творів української літератури. Одним з елементів цього проекту є цикл заходів, які популяризують українську і польську літературу в рамках співпраці між КБП і Львівською обласною бібліотекою для дітей. Крім згаданого конкурсу на кращу ілюстрацію до творів української літератури, на конференції проходитиме презентація театральних вистав, підготовлених українськими дітьми за творами польської літератури і польськими — за українськими.

Зустрічі з письменниками, які вдалося організувати в рамках проектів завдяки дотаціям, виявилися одними з найефективніших форм популяризації літератури. Діти з більшим бажанням звертаються до книг автора, з яким мали можливість поспілкуватися, взяти у нього автограф. Ці проекти спонукали бібліотекарів Кросно до набуття нових знань з організації творчих, активних форм роботи з дітьми по популяризації книги. Заняття для них проводили тренери Польського товариства педагогів KLANZA. Зокрема, у 2007 р. Гражина Собєська–Шостакевич провела навчання на тему: «Радість творчості і дії чи методи педагогіки гри в роботі з літературним текстом», а у 2008 р. Марія Кулік — тренінг «Ходи, розповім тобі …, чи Школа казкаря». Рух, танці, малювання — це тільки деякі з засобів, що використовувалися під час тренінгу. Виявилося, що розважальні методи, якими можна доповнити, збагатити форми популяризації книги, захоплюють не тільки дітей, але й дорослих. Бібліотекарі ознайомилися з іграми, різними техніками роботи з групами, що дозволить їм більш творчо, інноваційно вести роботу з дітьми по залученню їх до читання кращих зразків дитячої літератури. Тренінг став демонстрацією того, як за короткий час, маючи скромні можливості, використовуючи прості матеріали: газети, кольоровий папір, клей, можна провести з дітьми цікаві заняття, які не тільки розважають, а й навчають.

Вже 9 років поспіль проводиться Кросненський літературний конкурс для гімназистів і старшокласників шкіл Підкарпатського воєводства. Усі його учасники можуть відвідувати згадані вище семінари та майстер-класи. У 2007 році конкурс проводив поет і критик Маріуш Каландик, а цього року — поет, головний редактор щомісячника «Топос» Кшиштоф Кучковський.

Не можна обійти увагою і новий цикл занять для дітей та молоді під загальною назвою «Мистецтво молодих», що проводиться у філії № 4. Його заняття носять характер тренінгів, які проводять для молоді кросненські митці. У лютому вони відбулися під керівництвом Івони Янковської–Козак; у квітні — Анни Муні; у вересні — Генрика Вічневича. Діти, які беруть участь у таких зустрічах, ознайомлюються з різноманітними техніками живопису, в яких використовуються оригінальні матеріали та інструменти. Крок за кроком перед ними розкриваються етапи народження художніх образів, а під кінець діти самостійно виконують творчі роботи, які з часом можна побачити в міні-галереї бібліотеки. Зацікавили юних відвідувачів і цьогорічні заняття з фотографії, на яких діти під керівництвом фахівців пізнавали таємниці фотографічної майстерності. Набуті теоретичні знання були підкріплені практичними заняттями — діти шукали в бібліотеці цікаві моменти, теми, ситуації і фотографували. Потім зроблені ними фотографії демонструвалися на великому екрані і відбувався ретельний розбір практичної роботи. Слід зазначити, що всі заняття, які проводяться з дітьми, завжди супроводжуються презентаціями і демонстраціями книг відповідної тематики.

Діяльність бібліотеки Кросно адресована, передусім, членам місцевої громади, але про її цікаву роботу з дітьми знають у всій Польщі. У 2007 році КБП отримала ІІ нагороду за найкраще проведення Загальнопольського тижня бібліотек, а у 2008 році — І місце серед бібліотек Підкарпатського воєводства. 23 квітня цього ж року в рамках Загальнопольського конкурсу «Найактивніша бібліотека 2007 року» їй було присвоєно титул «Майстер промоції читання».

Ми прагнемо, щоб вся наша діяльність сприяла підвищенню іміджу бібліотеки як осередку культури, освіти, спілкування, відпочинку і творчого розвитку дітей і молоді. Якщо ми навчимо дітей користуватися бібліотекою з дитинства, то є надія, що вони залишаться читачами протягом життя. На підтвердження цієї думку дуже добре сказав у одному зі своїх інтерв`ю Гжегож Касдепка: «Я би дуже хотів, щоби наші діти були залежні від читання. Бо читання книг — це острівок нормальності в бурхливому морі життя». Мені здається, що саме таке гасло — «узалежнити дітей читанням» повинно стати пріоритетом всіх дій «з книжкою в головній ролі», адресованих наймолодшим користувачам наших бібліотек.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей