Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду


Ольга Башкатова
директор Запорізької обласної бібліотеки для дітей «Юний читач»

 

Сучасна бібліотека для дітей — осередок розвитку гуманітарної освіти дитини
(Презентація творчого проекту «Світ українського слова»)

Дитяча бібліотека є справжнім осередком духовності та інтелекту, в якому панують культ Батьківщини, культ дитини, культ рідного слова. Головною гуманітарною цінністю будь-якого народу в усі часи була, є і буде національна мова, тому таким доречним, на наш погляд, став творчий проект «Світ українського слова», розроблений обласними бібліотеками для дітей «Юний читач» та для юнацтва на виконання Державної та регіональної програм розвитку і функціонування української мови на 2004–2010 роки та відзначення Міжнародного року мов. Мета проекту — поширення національної ідеї серед дітей та молоді, пробудження інтересу до рідної мови, виховання культури спілкування. Його реалізація сприятиме розвитку гуманітарної освіти юних читачів. Втілення проекту розпочалося з проведення опитування користувачів, яким було запропоновано анкету «Я читаю сучасну книжку українською мовою». Учасниками анкетування було понад 500 відвідувачів бібліотеки ? учнів 7–11 класів. Його результати показали, що діти достатньо добре обізнані з сучасними українськими авторами, у тому числі і з запорізькими. Найчастіше згадуються Павло Загребельний, Ярослав Стельмах, Марина та Сергій Дяченки, Ліна Костенко, Ірен Роздобудько, Всеволод Нестайко, Петро Ребро. Враховуючи те, що Запорізька область в основному є російськомовним регіоном, у читанні дітей переважає російська книга, а в спілкуванні — російська мова. Тому вирішили провести для своїх читачів комплекс заходів, спрямованих на популяризацію українського слова.

Дітям запропонували «Тиждень мовного етикету», впродовж якого бібліотекарі спілкувалися з ними українською мовою, пояснюючи, що, згідно з етикетом, людина має відповідати тією мовою, якою до неї звертаються. Отже, наші читачі мали нагоду поспілкуватися державною мовою. З великим задоволенням вони взяли участь і в інтелектуально-розважальному марафоні «Відкрий замок від дверей кімнати слів», який проводився у формі брейн-рингу. Конкурс знавців рідної мови «Слова, слова, слова …» проходив як гра–вікторина, під час якої дітям пропонувалися завдання з рідної мови. Слід зазначити, що, незважаючи на складні запитання, вони виявили достатньо високий рівень знань. Вважаємо корисним для наших читачів захід «Вчіться говорити українською мовою», у ході якого бібліотекарі надавали дітям практичні поради щодо мистецтва спілкування у школі, бібліотеці, вдома, театрі та вміння вести телефонну розмову. Під час ситуативної гри «Калейдоскоп ввічливості» дітям було запропоновано знайти у книгах афоризми та прислів`я про мову. Особливою популярністю у читачів користувалася виставка–подорож «В путь за скарбами в чарівну країну слів», яка складалася з окремих блоків: «Ча­рівна скарбничка українського слова», «Шевченко­ве слово в віках не старіє», «Поезія ? це свято, як любов», «Золота арфа українського слова», «Все залиш і читай». Біля неї проводилися бібліографічні огляди. Проаналізувавши ефективність цієї виставки, ми побачили, що за період її функціонування дітям було видано 350 книжок.

Бібліотека передплачує чимало українських періодичних видань, серед яких часописи, призначені вчителям, вихователям дитячих садків, керівникам гуртків, а також багато популярних дитячих журналів: «Однокласник», «Паросток», «Соняшник» тощо. Ми практикуємо регулярне проведення прес-оглядів українських періодичних видань, які відбуваються у рамках реалізації проекту «Світ українського слова». Висвітлювалися такі теми: «Барви слова», «Мовний ренесанс», «Лінгвістичні казки», «Подорожі країною «Мовною Україною».

Загальновизнано, що носіями українського слова є представники письменства. Саме тому частими гостями нашої бібліотеки бувають запорізькі поети і прозаїки Петро Ребро, Лариса Коваль, Олександр Виженко, Григорій Лютий. Ці зустрічі завжди проходять на високому емоційному рівні і допомагають дітям поринути у чарівний світ українського слова.

Проектом було передбачено видання методико-бібліографічних матеріалів «Буду я навчатись мови золотої …», «Легенди рідного краю», «Рідними стежками», «Туристичними стежками Запорізького краю», які сприяють організації роботи з популяризації українського слова у дитячих бібліотеках. Зазначу, що вже зараз відчутні її результати, а попереду ще чимало цікавих заходів. Завершить проект літературно-мистецьке свято «Барви рідної мови», приурочене Дню української писемності та мови.


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей