Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

 

Галина Трохименко
директор Харківської ОДБ

      

  Галина Штонда
заст. директора Харківської ОДБ

Напрями розвитку партнерських стосунків дитячої бібліотеки:
сучасні орієнтири та проблемні питання

Харківська обласна бібліотека для дітей за час свого 70-річного існування перетворилася на справжній осередок соціокультурних зв’язків, громадських ініціатив, пропонуючи сьогодні широкий спектр послуг. Виконуючи інформаційні, комунікативні і когнітивні функції, вона визначила пріоритетним напрямом своєї діяльності розвиток партнерських стосунків. Соціальне партнерство пронизує все професійне життя кожної бібліотеки і починається з запису читача до неї. Також партнером бібліотеки може стати цікавий гість, школа, журнал чи телеканал, не кажучи вже про заклади культури й органи місцевої влади.

Сьогодні ми активно працюємо над пошуком нових соціальних партнерів: представників депутатського корпусу, культурних спілок, благодійних фондів, асоціацій, закладів культури й освіти, видавничих і книготорговельних організацій. Саме вони допомагають втілювати в життя проекти, які бібліотеці самостійно здійснювати було б складно: проводити благодійні акції, рекламувати власні послуги й ресурси тощо. Важливу роль у реалізації принципу відкритості та формуванні позитивного іміджу бібліотеки й професії бібліотекаря відіграють контакти із засобами масової інформації, які завжди виступають нашими інформаційними спонсорами. Слід відзначити, що впродовж останніх років співпраця зі ЗМІ почала носити системний характер. У місцевих газетах, передачах радіо і на телебаченні відкрилися постійно діючі рубрики, наші працівники беруть участь у прямих ефірах, збільшилася кількість репортажів, передач та повідомлень про діяльність бібліотеки. Продуктивною формою співпраці з ними є прес-релізи, які систематично з’являються на сторінках місцевих газет «Сло­бідський край», «Время», «Вечерний Харьков».

Плідні творчі зв’язки налагоджено з газетою Харківської міської ради «Слобода» («Харьковские известия»). Протягом 2006 року на її сторінках у рубриці «Книжкова полиця» друкувалися списки нових надходжень. Щомісяця публікуються інформаційні матеріали про конкурси, фестивалі, події, що відбуваються у бібліотеці. З такою ж періодичністю в інформаційно-рекламному журналі «Харьков: Что? Где? Когда?» у рубриці «Детям и родителям» анонсуються найбільш цікаві бібліотечні заходи. Активно спілкується бібліотека і з багатьма місцевими телеканалами: «Сімон», «АТН», «Медіа-порт», «Р1», а найчастіше — з каналом «ОТБ». У передачі «Ранковий максимум» відкрито спеціальну рубрику «Екслібрис», де тричі на тиждень пропонуються тематичні перегляди бібліотечних новинок. Гостями передачі у прямому ефірі неодноразово були працівники нашої бібліотеки, які розповідали про програму літніх читань, презентували краєзнавчу вітальню «Харківщина гостинна», Всеукраїнський тиждень дитячого читання тощо.

Минулого року стартував спільний з обласним телебаченням проект. Головним його здобутком стало те, що бібліотека виявилася справжнім рівноцінним партнером, завжди знаходячи цікаву і актуальну тематику для телепередач, а бібліотекарі проявили неабияке вміння, доносячи її до глядача, підтримувати невимушену атмосферу під час прямого ефіру. Саме завдяки позитивній репутації бібліотеки у ЗМІ, нам вдалося безкоштовно зняти 2 соціальні відеоролики, присвячені 70-річному ювілею бібліотеки, які щоденно транслювалися у програмі «Ранковий максимум». Режисер цієї програми Юлія Літинська стала автором гасла «Увесь світ з вами, якщо ви з нами», який тепер прикрашає хол нашої книгозбірні. Сьогодні можна стверджувати, що за декілька років ми пройшли справжню школу «прямого ефіру», здобули авторитет і повагу, з нами радяться, до нас прислухаються. Відтепер на телебачення може прийти не лише представник адміністрації, а й кожен бібліотекар.

Багаторічна співпраця пов’язує бібліотеку з Харківським обласним радіо. Актуальні репортажі, яких за останні 2 роки було понад 40, значно сприяли підвищенню іміджу нашого закладу. З 2005 року в авторській програмі місцевої поетеси, журналіста, члена Спілки письменників України Ірини Мироненко «Аз» відкрито іменну рубрику бібліотеки «Бібліосторінка». З часом формат нашої участі в програмі кардинально змінився: тепер ми не тільки щомісяця надаємо інформацію, а й беремо безпосередню участь у радіоефірах. Великий інтерес у слухачів викликали сюжети «День соборності України», «Толерантність: що це?», літературні сторінки про відомих письменників з нагоди ювілейних дат, наприклад, до 100-річчя від дня народження Миколи Трублаїні. За роки активної співпраці зі ЗМІ ми відчули, що багато в чому саме вони сприяли створенню привабливого образу бібліотеки, зростанню її авторитету і соціальної значущості, появі нових читачів, друзів, меценатів і спонсорів.

Вважаємо за потрібне відзначити ще одну групу наших друзів, чисельність якої з кожним роком зростає, — це харківські видавництва, приватні підприємці сфери книговидання. Суттєвою підтримкою для бібліотеки стала їхня спонсорська допомога, що дозволила значно розширити джерела позабюджетних надходжень. Фандрейзингову діяльність ми розпочали тоді, коли зрозуміли, що, працюючи для різних за віком і соціальним станом читачів, задовольняючи їхні потреби, й самі потребуємо підтримки, і не тільки моральної, але й матеріальної. Пошук і залучення позабюджетних джерел для нових надходжень розпочали працівники відділу комплектування та обробки літератури. Вони намагалися налагоджувати співпрацю з видавництвами, пропонуючи в обмін свої послуги і ресурси, розповідали про наші чудові зібрання, масову роботу, клуби і гуртки, але все одно всюди сприймалися як прохачі. Хоча літературу все ж таки нам дарували. Згодом виникла ідея створення спеціалізованого сектору, який би професійно займався фандрейзинговою діяльністю. Відтепер цю роботу виконує сектор розвитку бібліотеки і зв’язків з громадськістю, гаслом якого є: «Не прохачі, а рівноправні партнери». Сьогодні розроблено принципово нову стратегію взаємовигідних партнерських стосунків, яка реалізується в діяльності «Клубу книжкових презентацій».

Створено рекламний буклет про послуги бібліотеки мовою економічних термінів, наближеною до специфіки діяльності книговидавничих і книготорговельних компаній. Його основна думка вдало відображена у висловах: «Настав час вразити ерудицією тих, хто не читає!», «Настав час збагнути, що наш спільний здобутокчитачпокупець!», «Настав час визначити, що наша спільна мета: Ваш покупець, наш читач!». Відтепер, звертаючись до видавництв і книготорговельних організацій, ми пропонуємо те, що може зацікавити їх. Це проведення презентацій нової літератури, днів видавництва, рекламних акцій тощо. Працюючи над цими питаннями, бібліотекарі виявляють максимум винахідливості та творчості. Мовою того ж буклету це виражено так:

  •  Настав час звільнити вас від організації і проведення днів видавництв, презентацій нових книжок, рекламних акцій, розміщення презентаційних стендів літератури в стінах бібліотеки, зустрічей з читачами, письменниками, художниками–ілюстраторами.
  •  За вас це зроблять працівники нашої бібліотеки, а ви отримаєте дивіденди у вигляді інформаційної підтримки спільних проектів у ЗМІ, контакти із споживачами; стрімке зростання попиту на продукцію, потенційних читачів–покупців, «космічний» товарообіг, надійних партнерів і добрих друзів.

Напередодні кожного засідання «Клубу книжкових презентацій» проводиться цільова підготовка читацької аудиторії, розміщуються інформаційно–презента­ційні стенди видавництва, з яких діти дізнаються про його літературу. Акцент робиться на те, що реклама вплине на продаж книг. Важливим моментом є інформаційна підтримка, тому відтепер на кожне засідання клубу та презентацію саме бібліотека обов'язково запрошує представників ЗМІ. Проект дає виключну можливість дітям і дорослим ознайомитися із новинками сучасної літератури провідних харківських видавництв, зустрітися з письменниками, поетами, ілюстраторами та перекладачами. Такі зустрічі вже стали доброю традицією, на них завжди панує атмосфера невимушеності і живої зацікавленості. Уже відбулися презентації видавництв «Торсінг плюс», «Ранок», Видавничий Дім «Інжек». Сьогодні число тих, з ким ми співпрацюємо, значно зросло. Давно бажаними гостями бібліотеки є представники видавництва «Талант», книжкового магазину «Books», ВД «Школа» тощо. Цікавою виявилася для читачів зустріч з директором Харківського планетарію Галиною Желєзняк, яка написала книгу «Відкритий космос. Земля. Всесвіт». На Міжнародному фестивалі «Світ книги — 2005» вона посіла перше місце і визнана кращою дитячою книгою року. Видавничий Дім «Фактор», який друкував цю книжку, знайшов можливість подарувати її не тільки бібліотеці, але й усім дітям–учасникам заходу. Незвичайно пройшло літературне свято–презентація «Мільйон пригод разом з «Ранком», організоване з нагоди виходу нової книги Тамари Крюкової «Гордівниця Злата». Це була справжня казкова подорож, під час якої діти, затамувавши подих, спостерігали, як феї Фортуна, Доля та Злидня наділяли немовля чарівними подарунками, а потім із захопленням брали участь у вікторині «Пізнай себе». На згадку видавництво залишило дітям сувеніри, а бібліотеці — книги «Гордівниця Злата» та інші видання із серії «Мільйон пригод».

Новим напрямом у розвитку партнерських відносин з видавництвами є залучення провідних організацій міста до участі в інноваційних проектах, благодійних акціях, масштабних святах, ініційованих бібліотекою. Упродовж 2006 року їх проведення дозволило зібрати чудову літературу не тільки для наших користувачів, а й для читачів–дітей сільських бібліотек області, дітей із неблагонадійних та багатодітних сімей. Отримали ми й книжки для нагородження лауреатів та переможців дитячих всеукраїнських і регіональних конкурсів. Загалом від видавництв за рік було отримано 49 тис. книг. Окремо хочеться відмітити благодійну акцію «Нові книги — дітям!» до Всеукраїнського тижня дитячого читання, у якій взяли участь видавництва «Манго», Видавничий Дім «Фактор», «Скорпіон», «Торнадо». Після її проведення наш фонд поповнився на 1300 прим. Згадуючи акцію добра «Прекрасна країна дитинства», під час якої бібліотекарі показували в школах–інтернатах для дітей з особливими потребами цікаві театралізовані вистави, дарували чудові казки від видавництва «Пегас», переконуєшся, що творча співпраця дорослих потрібна і корисна дітям.

Зробити читання задоволенням і організувати дозвілля дітей влітку вдалося завдяки проведенню спільної з видавництвом «Ранок» акції «Літні читання». Взагалі, літо — це особливий період у роботі нашої бібліотеки. Далеко не всі діти відпочивають у таборах або санаторіях, багато з них залишаються сам на сам зі своїми потребами й інтересами, у яких читанню відводиться далеко не найважливіше місце. Працівники бібліотеки намагаються побудувати свою роботу таким чином, щоб максимально залучити їх до книги. Ставши учасниками проекту, діти переконалися, що читати влітку не лише цікаво, а й вигідно, бо можна отримати за кожну прочитану книжку заохочувальний приз чи виграти у конкурсному змаганні головну нагороду. Фінал «Літніх читань» став чудовим святом нагородження переможців завдяки видавництву «Ранок». За підтримки харківського видавництва «Талант» у червні минулого року під девізом «У книжок немає канікул» успішно стартував черговий проект «Літні читання». У рамках його проведення відбулася презентація навчальної та розвиваючої літератури, книжкова виставка «Талант — це назавжди». За умовами конкурсу, влітку потрібно було прочитати найбільше бібліотечних книжок і оформити індивідуальну творчу роботу (ілюстрацію до улюбленого твору, малюнок, виріб, вишивку, оформлений читацький щоденник). Кожен з учасників, отримавши символічний кораблик, за вітрила якому слугували назви прочитаних книг, вирушив у подорож книжковим океаном. Переміг корабель з найміцнішими вітрилами, а нагородою капітану стали яскраві книги видавництва «Талант». Ми вважаємо, що успішному проведенню таких акцій дуже допомагають ЗМІ: розповідають про їх проведення і надають справжню інформаційну підтримку видавництвам–учасникам.

Уже 10 років поспіль у Харкові триває Міжнародний книжковий фестиваль «Світ книги», організатором якого є концерн «Райський куточок». Це по-справжньому дивовижне свято книги. Щороку його учасниками стають провідні вітчизняні, а також зарубіжні видавництва, які мають можливість і чудову нагоду не тільки рекламувати свою продукцію, але і безпосередньо спілкуватися з колегами та друзями, брати участь у авторських презентаціях. Під час фестивалю завжди проводиться багато різноманітних конкурсів і вікторин, а переможці визначаються у номінаціях: найкращі видавництва, автори і книги. Заключним акордом стає урочистий святковий концерт, який об’єднує всіх шанувальників книги. Звичайно, такі заходи допомагають зробити книгу і читання більш престижними. Щороку бібліотека також активно долучається до роботи цього фестивалю. Як і всім учасникам, нам відводиться індивідуальний сектор, узгоджуються графік і умови роботи. Приємно, що до фінансових проблем бібліотеки оргкомітет завжди ставиться із розумінням — реєстраційний внесок ми не платимо. Головна особливість цього фестивалю — це можливість безпосереднього контакту з видавцями. Ми давно зрозуміли, що такі заходи є чудовою нагодою прорекламувати себе, свої послуги, залучити до бібліотеки потенційних читачів, друзів і, звичайно, партнерів. Тому готуємося до них заздалегідь: пишемо листи–прохан­ня, листи–запрошення, розповсюджуємо інформаційні буклети. Саме участь у цьому фестивалі надихнула нас у 2006 році на організацію благодійної акції «Видавці — дітям», яку підтримав концерн «Райський куточок». Під час її проведення видавництва — учасники фестивалю передали до дитячих районних бібліотек 5400 прим. видань.

У 2007 році бібліотека ініціювала благодійний прес-марафон «Подаруй дитині книгу». При підготовці до нього частково використали досвід російських колег, творчо переробивши принципи і методику. Марафон відбувся у рамках урочистостей з нагоди 70-річного ювілею нашого закладу. Девізом стали слова Астрід Ліндгрен: «Даруючи дітям книги, ви даруєте їм крила», а метою — привернення уваги суспільства, соціальних інститутів і громадських кіл до проблем соціально незахищених дітей та дітей з особливими потребами; формування позитивного іміджу сучасної дитячої бібліотеки; налагодження нових форм партнерства з видавництвами, благодійними фондами та іншими організаціями. Проведення цього заходу ще раз переконало нас у важливості дитячого читання для гармонійного розвитку, освіти та соціалізації особистості. На заклик взяти участь у акції відгукнулося 8 видавництв, які представили свою книжкову продукцію. Імена спонсорів було розміщено на сайті бібліотеки. Подаровані книги, а їх понад 3000 прим., передали 20-ти закладам, серед яких: Харківська загальноосвітня школа соціальної реабілітації, Харківська обласна спеціальна гімназія для сліпих ім. В.Г. Короленка, Харківська спеціальна загальноосвітня школа–інтернат для дітей з вадами мовлення, Краснокутський дитячий будинок для сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Далеко не всі з них мають власну бібліотеку чи хоча б спеціальну зону для обслуговування читачів. Тому пригодницька література, дитячі детективи, казки, енциклопедичні видання, а також книги з краєзнавства стали для них бажаним і довгоочікуваним подарунком.

Відомо, що вихованці інтернатів і притулків — це діти, чиї можливості відвідувати бібліотеки обмежені. Кожна зустріч з такою аудиторією вимагає від працівників бібліотеки особливої підготовки. Тому щоразу ми намагаємося організувати цікавий театралізований захід з елементами гри або вікторини. А коли є нагода, то залишаємо про себе не тільки теплу згадку, але й гарну книгу. На жаль, у ході проведення акції довелося зіткнутися з нерозумінням, байдужістю, а іноді й з неприхованим цинізмом. В очах керівників деяких видавництв ми виглядали «жебраками», про що нам не соромилися говорити відверто (добре, що таких людей виявилося небагато). Звісно, це неприємно, образливо, однак заради хлопчаків та дівчаток, на долю яких і так випало чимало випробувань, ми готові «жебракувати» хоч щодня. Дуже хочеться, щоб про цих дітей згадували не тільки в дні офіційних свят (День захисту дітей, День інвалідів), у більшості випадків турбуючись лише про власний імідж.

Про те, що ми робимо дійсно важливу і необхідну справу, свідчить вдячний лист керівництва одного з дитячих будинків: «В обласному спеціалізованому будинку дитини «Зелений гай» знаходиться 102 дитини, які залишилися без батьківського піклування у віці від 2 місяців до 7 років, що страждають різною патологією центральної нервової системи, а також діти–сироти, народжені від ВІЛ-інфікованих матерів. Висловлюємо щиру подяку колективу бібліотеки й харківським видавництвам за надану нам благодійну допомогу. Ваші книги дозволять нашим малюкам розширити свій світогляд і пізнати чудовий світ літератури». Таких відгуків на свою адресу нам доводиться чути чимало. Приємно, коли до проведення доброчинних бібліотечних заходів підключаються спонсори і всі небайдужі. Особливо хотілося б відзначити благодійний фонд Ю. Сапронова, «Харківський приватний музей міської садиби» та видавництва «Пегас», «Ранок», «Скорпіон» «Септіма», «Талант», «Школа» тощо.
Сучасна освіта досить щільно увійшла до числа пріоритетних сфер громадського життя, і бібліотекам у цьому відводиться не остання роль. Вони сьогодні перетворилися на своєрідний індикатор освітнього процесу. Бібліотека і школа завжди координували свою діяльність, виходячи із специфіки стосунків, що складалися між ними, а також місцевих умов, потреб і традицій. Саме бібліотека ініціювала проведення масових заходів для школярів, розробляла графіки відвідування батьківських зборів, здійснювала індивідуальне і масове інформування. Уже давно виникла потреба визначити місце і роль бібліотеки та школи в процесі виховання і навчання дітей, організації їхнього дозвілля та скоординувати роботу, щоб ці дві інституції по-справжньому перетворилися на партнерів.

Питання про місце і призначення дитячої бібліотеки в сучасному освітньому процесі стало предметом обговорення учасників засідання за «круглим столом» «Партнерство заради дітей» (2007 р.), у роботі якого взяли участь наші фахівці, завучі загальноосвітніх шкіл, бібліотекарі та педагоги шкіл–інтернатів і закладів санаторного типу. Особливу увагу було зосереджено на засобах та методах встановлення партнерських відносин. Сьогодні дитячі бібліотеки беруть на себе функції інформаційно-бібліографічного забезпечення навчального процесу, а також виступають у ролі центру додаткової освіти. Разом з тим, є потреба працювати в тісному контакті, знаходячи грані взаємодії, зберігаючи власну індивідуальність. Вважаємо, що тільки постійний зв'язок учителів і бібліотекарів дозволить створити єдиний освітній та інформаційний простір для навчання і дозвілля дітей. Однак на цей момент питання рівноправного партнерства потребує додаткової розробки, бо далеко не всі навчальні заклади готові до його побудови на рівних умовах. Дитячі бібліотеки мають чітко реагувати на запити школярів, враховувати нові вимоги щодо якості інформаційного забезпечення шкільної програми. Намагання бібліотекарів оновити зміст і форми спілкування з читачами, створити комфортне інформаційне середовище, здатне задовольнити різноманітні запити, вже приносить свої результати — за останні роки значно збільшився потік школярів до бібліотеки.

Стан та ключові напрями і необхідні умови для подальшого розвитку соціального партнерства бібліотек з навчальними закладами також розглядалися на засіданні за «круглим столом». Торкалися таких важливих тем: соціальне партнерство як постійно діючий процес, етичні і правові аспекти соціального партнерства, нормативно-регламентуюча база, створення партнерських цільових програм і проектів. Визначили, що суб’єктивними чинниками, які впливають на модель побудови партнерських відносин, є мотивація, особиста зацікавленість та бажання співпрацювати. Учасники «круглого столу» констатували: соціальне партнерство базується на рівноправному довгостроковому і взаємовигідному співробітництві у процесі вирішення соціально важливих проблем; формується на засадах рівності, взаємоповаги, довіри й відповідальності; тісно пов’язане зі стійким розвитком взаємодії установ культури і освіти. Найбільш перспективним є партнерство на програмно-цільових засадах. Розробка і реалізація різноманітних програм дозволяє формувати спільну стратегію, концентрувати матеріальні та інтелектуальні ресурси для розвитку і просування дитячого читання, розширення просвітницької діяльності, підтримки системи сімейного читання, ефективного функціонування системи інформаційно-бібліографічного обслуговування, підвищення рівня читацької та інформаційної компетенції.

Невід’ємною частиною роботи бібліотеки є співпраця із закладами, у яких мешкають і навчаються діти–сироти, діти з особливими потребами, діти, позбавлені батьківського піклування. Проблема допомоги і поліпшення умов їхнього життя завжди перебуває в зоні уваги суспільства. І її розв’язання залежить не тільки від сім’ї, школи, а й від дитячих бібліотек, які, створюючи належні умови для всебічного розвитку дітей, захищають їхні права та сприяють соціальній адаптації. Вирішуючи ці питання, бібліотека координує свою роботу із всіма зацікавленими соціальними інститутами, серед яких: центри соціальних служб для молоді, служби у справах неповнолітніх, відділи кримінальної міліції, заклади соціально-реабілітаційного, притулкового і санаторного типу. До цієї групи партнерів ми зараховуємо і загальноосвітні школи, сім’ї і засоби масової інформації. У зоні постійної турботи бібліотекарів перебувають вихованці шкіл–інтернатів, шкіл санаторного типу, діти з центрів для безпритульних, школи соціальної реабілітації, пацієнти дитячих лікарень. Дітей з особливими потребами відвідуємо вдома. Ознайомлюючи їх з новинками літератури, надаючи індивідуальні консультації щодо вибору потрібної книги, ми стаємо для них справжніми порадниками і друзями.

Гуманістична спрямованість роботи дитячих бібліотек із соціально незахищеними категоріями читачів не може зводитися до формальних проявів люб’язності. Ми прагнемо, щоб у кожного з них надовго залишалося задоволення від відвідування бібліотеки, зустрічі з улюбленою книгою та доброзичливого ставлення. Серед наших потенційних читачів багато таких, які відчувають гостру потребу в книгах, але через недугу, нерівні соціальні умови вони не мають можливості вільно відвідувати бібліотеку і користуватися її послугами. Тому ідея створення спеціалізованого сектору позастаціонарного обслуговування виникла невипадково і повністю себе виправдала. На сьогоднішній день налагоджено партнерські стосунки з двома десятками закладів санаторного, інтернатського і притулкового типу. Звичною справою для нас стало відвідування пацієнтів дитячого відділення травматології інституту патології хребта і суглобів ім. М.І. Ситенка, де на тривалому лікуванні перебувають діти зі всієї України. Для них увага і турбота не менш необхідні, ніж медикаменти і процедури. Маленькі пацієнти разом з батьками вже з нетерпінням очікують бібліотекарів–книгонош, які не тільки приносять нові цікаві книги, а й показують міні-спектаклі за улюбленими казками, граються чи просто розважають добрим словом.

На превеликий жаль, хвороба певною мірою ізолює дітей–інвалідів від суспільства, гальмуючи їхній фізичний, психічний, інтелектуальний розвиток, звужуючи коло спілкування і контакти із зовнішнім світом. Допомагають таким дітям всебічно розвиватися, адаптуватися у світі, почуватися потрібними і щасливими не тільки окремі спеціальні заклади, а й наша бібліотека. У Київському районі міста мешкає понад 300 дітей з особливими потребами. Завдяки налагодженій співпраці з районним центром соціальних служб для молоді в бібліотеці створено банк даних дітей, які мають обмежені можливості. Специфіка такої роботи вимагає від бібліотекаря внутрішнього усвідомлення власних обов’язків, багато душевних сил і любові та об’єднання своїх зусиль з батьківськими. Саме для цього на базі бібліотеки спільно з центром соціальних служб для молоді створили для батьків дітей–інвалідів і багатодітних сімей клуб «Світанок». Уже декілька років у рамках його діяльності проводяться зустрічі з юристами, медичними працівниками, правознавцями, які надають кваліфіковані консультації з найбільш актуальних побутових і соціальних проблем. Багато років тісна співпраця об’єднує обласну бібліотеку для дітей з благодійним фондом «Центр реабілітації інвалідів дитинства «Промінь». Для сімей, яких не обійшла така доля, цей заклад став справжньою домівкою. У 2007 році ми відкрили у ньому бібліотечний пункт і докладаємо максимальних зусиль, щоб такі діти не відчували себе обділеними, могли разом зі своїми однолітками радіти і вранішньому сонцю, і яскравим книгам. Активну участь наші працівники беруть і у роботі факультету «Сімейні лабіринти» при міському центрі раннього втручання. Вони виступають з оглядами спеціальної літератури, бесідами, консультаціями, проводять для дітей цікаві заходи.

Ускладнення соціально-економічного становища, зниження рівня життя більшості населення, падіння моральних норм і цінностей у суспільстві негативно впливають на матеріальний і духовний стан, фізичне здоров’я дітей. Незважаючи на здійснення важливих заходів на політичному, соціальному, економічному, законодавчому та організаційному рівнях, становище дітей у багатьох випадках залишається складним, їхні проблеми у галузі освіти, професійної підготовки, соціального забезпечення, формування активної життєвої позиції ще далеко не вирішені. Економічні негаразди погіршили і соціальне становище дітей. Гострішими стали проблеми безпритульності, жебрацтва, насильства, відсутності доступних дозвіллєвих закладів. Це підтверджують і статистичні дані, згідно з якими на обліку в службах у справах неповнолітніх Харківської області перебуває майже 5,5 тисяч дітей, з них 3 тисячі — з неблагонадійних сімей. Кількість дітей–сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, залишається стабільно високою і складає понад 5,5 тисяч, з них 77% складають діти, позбавлені батьківського піклування, яких можна вважати сиротами.

Не можна сказати, що держава не приділяє гідної уваги цим проблемам: ратифіковано міжнародну Конвенцію про права дитини, прийнято цілий ряд законів і нормативних актів, що передбачають створення системи реабілітації соціальних сиріт. На обласному рівні реалізовується програма профілактики бездоглядності і правопорушень серед підлітків. Однак ще і досі всі постанови і закони спрямовано на подолання наслідків, а не причин цих явищ. Правопорушення, бездоглядність, наркоманія — прояви однієї загальної проблеми — соціальної дезадаптації неповнолітніх. Сьогодні настала необхідність здійснення міжвідомчого підходу до вирішення цієї проблеми. Одним із ефективних засобів її подолання є взаємодія органів соціальної допомоги сім’ї і дітям, спеціалізованих закладів для неповнолітніх, державних і громадських організацій на основі соціального партнерства. Саме це й обговорювалося на проблемному семінарі «Роль дитячої бібліотеки у створенні умов для соціальної і психологічної адаптації дітей і підлітків з девіантною поведінкою», який проходив у 2004 році на базі обласної бібліотеки для дітей. У його роботі взяли участь спеціалісти служби у справах неповнолітніх облдержадміністрації, обласного центру соціальних служб для молоді, працівники районного відділу кримінальної міліції та психолог обласного притулку «Гармонія». Також продовжується співпраця з двома обласними притулками для неповнолітніх, міською загальноосвітньою школою соціальної реабілітації та обласним приймальником–розподільником управління МВС України в Харківській області. Важливим є те, що при проведенні заходів, які готуються для дітей так званої «групи ризику», враховується специфіка їхньої тимчасової ізоляції.

Сьогодні дитячі бібліотеки мають цілком реальну перспективу щодо здійснення спільних з партнерами актуальних проектів і програм, пов’язаних з різними напрямами своєї діяльності. Одним із таких вважаємо полікультурне виховання. Мабуть, кожен з нас може поділитися власним досвідом організації Інтернет-мостів, заочних подорожей, віртуальних виставок, конференцій тощо. На жаль, ще далеко не все, що нам хотілося б зробити, вдалося. Сподіваємося: найближчим часом активізується і стане актуальною двостороння взаємовигідна співпраця на принципах справжнього партнерства між бібліотекою, бізнесовими, владними та промисловими структурами. Залишається відкритим питання налагодження партнерських відносин із банками, страховими компаніями, товариствами, які надають послуги телекомунікаційного і мобільного зв’язку, виробничими підприємствами. Не завжди вдається отримувати спонсорську допомогу грошима, що, без сумніву, обмежує можливості придбання комп’ютерної техніки, караоке, домашнього кінотеатру, мультимедійної установки, тобто тих товарів і послуг, які так необхідні сучасній дитячій бібліотеці.

Вважаємо, що зміни і перетворення, які відбуваються у політичній та соціокультурній сферах, й надалі будуть змушувати бібліотеки шукати нові, прийнятні для певного простору і часу форми перспективного партнерства із зацікавленими соціальними інституціями. Більшість практиків вважають, що комунікативні зв’язки «бібліотека — суспільство» мають перспективу розвитку у вигляді системи соціального партнерства, і показово, що найчастіше саме бібліотека стає рушійною силою у налагодженні партнерських відносин.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей