Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Рекомендації
Всеукраїнської науково-практичної конференції директорів обласних бібліотек для дітей
«Дитяча бібліотека як соціально-культурна система: проблеми, інновації та шляхи розвитку»

16–19 вересня 2008 року Міністерством культури і туризму України, управлінням культури і туризму Миколаївської обласної державної адміністрації, Національною бібліотекою України для дітей на базі Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. Лягіна проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію директорів обласних бібліотек для дітей «Дитяча бібліотека як соціально-культурна система: проблеми, інновації та шляхи розвитку» . У ній взяли участь представники облдержадміністрації, обласного управління культури, обласного профспілкового комітету працівників культури, обласного фонду культури та обласного відділення Національної спілки письменників України.

Сьогодні функції бібліотек і напрями їх діяльності значно розширилися. Вони перетворилися на справжні центри інформації, громадських зв’язків і соціокультурних ініціатив, виконуючи тим самим широкий спектр завдань і послуг, пов’язаних з комунікативною, бібліотерапевтичною, благодійною та реабілітаційною діяльністю. Учасники конференції ознайомилися із змістовною роботою обласної бібліотеки для дітей ім. В. Лягіна, центральної міської дитячої бібліотеки ім. Ш. Кобера і В. Хоменка, Березанської, Жовтневої районних бібліотек для дітей та Бармашівської, Парутинської, Коблевської сільських бібліотек–філій з питань обслуговування читачів–дітей.

Мета конференції полягала у вивченні ролі та місця дитячої бібліотеки в сучасному суспільстві, кола її проблем, чинників і складових успішної діяльності, структури потреб та запитів користувачів, можливостей створення або перебудови системи підвищення кваліфікації бібліотечних працівників. Учасники конференції висвітлювали у своїх виступах такі проблемні питання: системна сутність, цілі та цінності сучасної дитячої бібліотеки, програми розвитку дитячого читання в регіональному соціально-культурному контексті; входження дитячої бібліотеки в інформаційний простір і збереження специфічних рис організації обслуговування читачів–дітей; нове мислення та перспективи вирішення дитячого читання як проблеми сьогодення тощо.

Обговорення цих питань, практичний досвід, яким обмінювалися фахівці — учасники конференції, засвідчують, що дитяча бібліотека як соціально-культурна система була, є і буде невід’ємною органічною складовою суспільства з властивими тільки їй функціями і завданнями, сутність яких полягає в тому, щоб всю діяльність спрямувати на пріоритетне обслуговування особливої категорії — дітей. Також піднімалися питання формування, збереження, використання та відповідності читацьким запитам документних ресурсів бібліотек, зокрема, розглядалася повнота надходження місцевого обов’язкового примірника, стан поповнення, збереження та використання фонду в цілому та окремих його частин.

Основним принципом соціально-культурної політики щодо бібліотечного обслуговування дітей є максимальне врахування специфічних особливостей, пов’язаних з їхнім віковим, психологічним і соціальним розвитком. Це стосується, в першу чергу, диференціації проведення заходів та відповідного формування фонду. Основним і першочерговим завданням бібліотек України для дітей у їх поступі вперед залишається участь у підготовці державної програми підтримки і розвитку читання. Разом з цим бібліотеки мають виконати наступні завдання:

1. Продовжувати практику забезпечення дитячих бібліотек виданнями, розширюючи репертуар україномовних книг, що включаються у замовлення до державних програмам.
2. Вийти з пропозицією до Міністерства культури і туризму України щодо розроблення нових кваліфікаційних вимог до бібліотечних працівників та узгодження їх з чинним «Положенням про проведення атестації працівників підприємств, установ, організацій та закладів галузі культури».
3. Зініціювати розробку та затвердження типових штатів бібліотек для дітей з огляду на їх сучасний стан і проблеми.
4. Визначитися на державному рівні, з урахуванням вимог міжнародного та національного законодавства, щодо вікових меж читацької категорії «діти» (до 18 років).

 

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей