Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Заняття 1. Створення бібліографічного запису під заголовком, що містить ім’я особи

Заголовок – самостійний елемент бібліографічного запису. Правила наведення в запису різних видів заголовків регламентує «ДСТУ ГОСТ 7.80:2007. Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Заголовок. Загальні вимоги та правила складання (ГОСТ 7.80-2000. IDT)».

Ім’я – умовне поняття, що включає інформацію про особу, що несе за документ інтелектуальну відповідальність. Ім’я особи в заголовку приводять у формі, що стала найбільш відомою. Іменем особи може виступати:

  • прізвище;
  • прізвище з ініціалами;
  • прізвище з повним особистим іменем (іменами);
  • прізвище з повним особистим іменем та по-батькові;
  • псевдонім;
  • особове ім’я;
  • особове ім’я та по-батькові.

При складанні запису прізвище наводиться на початку заголовка і відокремлюється від ініціалів або від імені комою та пробілом.

В заголовку бібліографічного запису наводиться ім’я лише однієї особи – автора документа. При наявності двох або трьох авторів вказується ім’я першого.

При наявності в документі прізвища, що об’єднує двох або більше осіб, в заголовку наводиться прізвище однієї особи, як правило, першої або згідно алфавіту. Наприклад: брати Грімм – Грімм, Вільгельм; брати Вайнери – Вайнер, Аркадій Олександрович.

Псевдоніми, в том числі колективні, наводяться в заголовку за правилами, прийнятими для справжніх імен (у цьому випадку 1-й індикатор дорівнюватиме 1) або у прямому порядку (у цьому випадку 1-й індикатор дорівнюватиме 0). Наприклад: Українка, Леся; Ахматова, Анна; Дядя Ася; Father Divine.

Згідно міжнародного формату MARC21, для занесення інформації про осіб, що несуть інтелектуальну відповідальність про створення документу, визначено поля 100 та 700.

Поле 100 – ім’я особи як основна пошукова ознака (заголовок, що містить ім’я особи) в бібліографічному записі не повторюється.

Поле місить перший індикатор, що визначає тип початкового елементу вводу імені особи:
0 – особисте ім’я
1 – прізвище
3 – династія, клан, рід і т.д.
Другий індикатор – не визначено. Позиція другого індикатора містить символ пробіла (#).

Поле 100 може містити блок інформації, що подається у визначених форматом підполях:

$a

ім’я особи

Не повторюється

1000#$aКатерина
1000#$aА. Б.
1001#$aПетрова, Наталія Іванівна
1001#$aАрчибальді, М. В.
1003#$aКапранови, брати
$b нумерація Не повторюється
1000#$aВенедикт$bXIII
$c ідентифікуючі ознаки Повторюється
1001#$aДюма, Олександр$cбатько
1000#$aІларіон$cмитрополит
1001#$aТвардовський, І.$cотець
$d дати, що відносяться до імені Не повторюється
1001#$aШевченко, Тарас Григорович$d1814-1861 (якщо роки життя вказані в інформації про автора, що є в документі)
$e роль особи відносно твору Повторюється
1001#$aСутеев, Владимир Григорьевич$eілюстратор
$q більш повна форма імені Не повторюється
1001#$aО?льжич, Оле?г$qКандиба, Олег Олександрович
1001#$aУкраїнка, Леся$qКосач, Лариса Петровна
$u місце роботи, членство або адреса особи Не повторюється
1001#$aТабачник, Дмитро Володимирович$uМіністерство освіти і науки, молоді та спорту України
$4 Код відношення Повторюється, якщо особа, вказана в полі, має різні види відповідальності по відношенню до документу, що каталогізується, наприклад, є автором тексту та ілюстрацій).
Код присвоюється на основі переліку MARC Code Lists for Relators, Sources, Description Conventions.
1001#$aСутеев, Владимир Григорьевич$4ill

Поле 100 містить інформацію про першого автора. При наявності співавторів або інших осіб, що брали участь у створенні документу (укладач; збирач; автор запису, коментарів, передмови, вступної статті або післямови тощо; редактор; перекладач; художник; фотограф і т. д.) інформація про них заноситься в поле 700. Поле 700 повторюється для кожної особи окремо, і має точно такий же блок підполів, як і поле 100.

700$a ім’я особи Повторюється
700$b нумерація Не повторюється
700$c ідентифікуючі ознаки Повторюється
700$d дати, що відносяться до імені Не повторюється
700$e роль особи відносно твору Повторюється
700$q більш повна форма імені Не повторюється
700$u місце роботи, членство або адреса особи Не повторюється
700$4 Код відношення Повторюється

Якщо авторами статті виступають дві та більше осіб, відомості про першого автора заносяться в поле 100, а про всіх інших авторів – у поле 700. Наприклад:

Таранік-Ткачук, Катерина. Методичні рекомендації щодо вивчення української літератури в загальноосвітніх навчальних закладах у 2011-2012 навчальному році : лист Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 09. 06. 2011 р. № 1/9-454 / К. Таранік-Ткачук, Н. Шинкарук // Дивослово. - 2011. - № 8. - С. 7-15.

1001#$aТаранік-Ткачук, Катерина
7001#$aШинкарук, Ніла

Коваленко, Сергій. "Живи, Україно, живи для краси, для сили, для правди, для волі!" : інтегрований урок - лінгволістичне дослідження в 11 класі / С. Коваленко, Л. Маліченко, О. Нечипоренко // Дивослово. - 2011. - № 8. - С. 35-39. - Бібліогр.: с. 39.

1001#$aКоваленко, Сергій
7001#$aМаліченко, Лариса
7001#$aНечипоренко, Олена

При створенні бібліографічного запису на документ, що містить інтерв’ю, автором статті виступає особа, що дає інтерв’ю. Дані про неї заносяться у поле 100. Відомості про особу, що вела бесіду, заносяться у підполя 700ae4 з кодом відношення інтерв’юєр. Наприклад:

Слабошпицький, Михайло. "Якщо вмієш перемагати себе - перемагатимеш будь-які труднощі" / М. Слабошпицький ; бесіду вів О. Вертіль // Урядовий кур'єр. - 2011. - 23 лип. - С. 8.

1001#$aСлабошпицький, Михайло
7001#$aВертіль, Олександр$4ivr$eінтерв'юєр

Якщо стаття містить інформацію про інших осіб, що мають відношення до її створення (перекладач, редактор, укладач, художник, фотограф тощо), відомості про них заносяться у підполя 700ae4. Наприклад:

Голованенко, Володимир. "Усе закінчено" - здався комп’ютер : [шахові змагання людини й комп’ютера] / В. Голованенко ; фото А. Яремчука // Науковий світ. - 2011. - № 7. - С. 32.

7001#$aЯремчук, Володимир$4pht$eфотограф

Карцев, В. Шестиногая коммуна : [суспільні комахи] / В. Карцев ; фото В. Блинова, П. Корзуновича // Юный натуралист. - 2011. - № 7. - С. 1-5.

7001#$aБлинов, В.$4pht$eфотограф
7001#$aКорзунович, П.$4pht$eфотограф

Надзвичайні події : превентивне виховання : [добірка інформаційних матеріалів за повідомленнями МВС та МНС України з коментарями юриста] / тексти та підбір фотоілюстр. К. Підгурської ; коментар М. Катуніної // Позакласний час. - 2011. - № 7. - С. 125-127.

7001#$aПідгурська, Катерина$eукладач$eфотограф$4com$4pht
7001#$aКатуніна, Марія$eкоментатор$4cwt

Кафка, Франц. Шакали й араби : оповідання / Ф. Кафка ; пер. з нім. О. Логвиненка // Київ. - 2011. - № 7-8. - С. 133-135.

7001#$aЛогвиненко, Олекса$4trl$eперекладач

Технологічні інструкції налаштування полів 100, 700.

Для створення бібліографічного запису кожна бібліотека може самостійно вибирати перелік підполів для полів 100 і 700. Перелік полів визначається в шаблоні для кожного типу документів окремо: книги, статті, електронні документи, аудіовізуальні документи тощо.

Шаблони документів можна створити в модулі «Адміністратор», режим «Сервіс - Шаблони».

Обираємо потрібний шаблон, наприклад «Статті» і прописуємо всі підполя, які будемо застосовувати для створення запису. Після поля 100 з відповідними полями можна зразу вказати поле 700 – в цьому випадку при створенні документу після інформації про першого автора зразу буде вводитися інформація про інших осіб, що причетні до створення документу.

При створенні шаблону для опису документів слід одночасно вносити зміни і в рядок «Набір полів для створення документа», і в рядок «Набір полів для перегляду та редагування документа».

Обов’язково слід врахувати тип запису, наприклад, текстовий матеріал та бібліографічний рівень, наприклад, стаття (сер.). Від цих налаштувань буде залежати формування каталожної картки.

Шаблони документів можна переглянути і через файл налаштування Patterns.ini (папка bin).

При створенні бібліографічного запису можна користуватися системним словником «Автори». Для вдосконалення вводу та пошуку інформації краще будувати єдиний словник, що вміщує інформацію з полів 100 та 700, і включає перелік всіх осіб, що мають відношення до створення документу.

Побудова словника здійснюється в модулі «Каталогізатор», режим «Сервіс - Словники». Словник потрібно будувати, включаючи декілька підполів 100a,100q,700a,700q. Підполя потрібно виділити в загальному списку полів та перенести стрілочкою у віконце «Відібрані поля», натиснути кнопку «Створити».

В загальному списку словників знаходимо потрібний словник і натискаємо кнопку «Перебудувати».

Побудований словник за полем «Автори» можна використовувати як для пошуку документів, так і при вводі нових записів. При створенні документів можна використовувати внутрішні (інформацію про авторів взято з бази даних) або зовнішні (інформація про авторів взято з іншої бази даних). Використання внутрішніх або зовнішніх словників прописується в файлі налаштування EditMap.ini (папка bin). Використання внутрішнього чи зовнішнього словника позначається значенням IntDict – внутрішній, або ExtDict – зовнішній.

Для використання внутрішнього словника за полем «Автори» у файлі EditMap.ini потрібно прописати секцію:

[100a] EditForm=TEDict IntDict=Автори OnlyFormEdit=Yes DefaultMenu=NO

Щоб словник використовувався і в інших полях і підполях 100q,700a,700q, відповідні секції потрібно прописати і для них:

[100q] EditForm=TEDict IntDict=Автори OnlyFormEdit=Yes DefaultMenu=NO

[700a] EditForm=TEDict IntDict=Автори OnlyFormEdit=Yes DefaultMenu=NO

[700q] EditForm=TEDict IntDict=Автори OnlyFormEdit=Yes DefaultMenu=NO

Якщо є необхідність при створенні документів робити посилання на іншу базу даних (є головна і робоча бази, база «КОРДБА» і робоча), то можна словник «Автори» використовувати як зовнішній. В головній і в робочій базах даних будуємо словник «Автори», в файлі EditMap.ini прописуємо секції як всіх підполів 100a,100q,700a,700q:

[100a] EditForm=TEDict ExtDict=Автори OnlyFormEdit=Yes DefaultMenu=NO

[100q] EditForm=TEDict ExtDict=Автори OnlyFormEdit=Yes DefaultMenu=NO

[700a] EditForm=TEDict ExtDict=Автори OnlyFormEdit=Yes DefaultMenu=NO

[700q] EditForm=TEDict ExtDict=Автори OnlyFormEdit=Yes DefaultMenu=NO

Щоб зовнішній словник «Автори» спрацьовував, його потрібно ще додатково прописати в робочій базі даних. Прописуємо зовнішній словник в модулі «Адміністратор», режим «Сервіс – Зовнішні словники».

Назва словника повинна чітко відповідати назві словника, побудованого в базі даних (Каталогізатор – Сервіс - Словники) та прописаній в файлі EditMap.ini.

В рядку SQL-запит вказуємо доступ до таблиці бази даних, з якої будемо брати інформацію про авторів, наприклад:

SELECT TERM,CNT FROM "C:\Program Files\Inform-systema\MarcSQL\db\stat".IDX100a

SELECT TERM, CNT – запит «Відібрати інформацію з колонок TERM,CNT»

FROM "C:\Program Files\Inform-systema\MarcSQL\db\stat".IDX100a – відібрати авторів, записи яких містяться в базі даних STAT (вказано повний шлях розміщення бази даних)

Оскільки використовуємо дві колонки, то в рядку «Розміри в колонках», вказуємо 80, 20 (%) , в рядку «Назва колонок» - «Назва» (перелік авторів) та «Кількість» (кількість записів даного автора в базі даних). Рядок «Шаблон значення» - <1> - означає, що при вводі даних із словника автоматично буде використовуватися інформація з колонки 1 – перелік авторів.

В файлі EditMap.ini за замовчуванням можна прописати використання лише одного словника – внутрішнього або зовнішнього. Та при створенні записів можна переключатися з одного словника на інший за допомогою комбінації клавіш ALT D (В):

Для підполів 100e,700e,1004,7004 використовується чітко зафіксована інформація, з переліку MARC CODE, що подано додатком до формату MARC21 англійською мовою. Для полегшення роботи з даного переліку ми вибрали, сформували і прописали у файлі EditMap.ini випадаючий словник по даним підполям:

[100e] EditForm=TECombo DefaultMenu=No OnlyFormEdit=Yes

ComboValues=автор;автор передмови;автор післямови;адаптування для АВД;актор;аніматор;аранжувальник;вокаліст у оперних або драм.творах;диригент;ілюстратор;інструменталіст;інтерв'юєр;коментатор;композитор;лібретист;оповідач;перекладач;редактор;режисер;співак;сценарист;укладач;фотограф;художник (для образотворчих матеріалів та АВД);художник обкладинки

TagValues=автор;автор передмови;автор післямови;адаптування для АВД;актор;аніматор;аранжувальник;вокаліст у оперних або драм.творах;диригент;ілюстратор;інструменталіст;інтерв'юєр;коментатор;композитор;лібретист;оповідач;перекладач;редактор;режисер;співак;сценарист;укладач;фотограф;художник (для образотворчих матеріалів та АВД);художник обкладинки

Separator=;

[1004] EditForm=TECombo DefaultMenu=No OnlyFormEdit=Yes

ComboValues=aut - Автор;aui - Автор передмови;aft - Автор післямови;adp - Адаптування для АВД;act - Актор;anm - Аніматор;arr - Аранжувальник;voc - Вокаліст у оперних або драм. творах;cnd - Диригент;ill - Ілюстратор;itr - Інструменталіст;ivr - Інтерв'юєр;cwt - Коментатор;cmp - Композитор;lbt - Лібретист;stl - Оповідач;trl - Перекладач;edt - Редактор;drt - Режисер;sng - Співак;sce - Сценарист;com - Укладач;pht - Фотограф;art - Художник (для образотворчих матеріалів та АВД);cov - Художник обкладинки

TagValues=aut;aui;aft;adp;act;anm;arr;voc;cnd;ill;itr;ivr;cwt;cmp;lbt;stl;trl;edt;drt;sng;sce;com;pht;art;cov

Separator=;

[700e] EditForm=TECombo DefaultMenu=No OnlyFormEdit=Yes

ComboValues=автор;автор передмови;автор післямови;адаптування для АВД;актор;аніматор;аранжувальник;вокаліст у оперних або драм.творах;диригент;ілюстратор;інструменталіст;інтерв'юєр;коментатор;композитор;лібретист;оповідач;перекладач;редактор;режисер;співак;сценарист;укладач;фотограф;художник (для образотворчих матеріалів та АВД);художник обкладинки

TagValues=автор;автор передмови;автор післямови;адаптування для АВД;актор;аніматор;аранжувальник;вокаліст у оперних або драм.творах;диригент;ілюстратор;інструменталіст;інтерв'юєр;коментатор;композитор;лібретист;оповідач;перекладач;редактор;режисер;співак;сценарист;укладач;фотограф;художник (для образотворчих матеріалів та АВД);художник обкладинки

Separator=;

[7004] EditForm=TECombo DefaultMenu=No OnlyFormEdit=Yes

ComboValues=aut - Автор;aui - Автор передмови;aft - Автор післямови;adp - Адаптування для АВД;act - Актор;anm - Аніматор;arr - Аранжувальник;voc - Вокаліст у оперних або драм. творах;cnd - Диригент;ill - Ілюстратор;itr - Інструменталіст;ivr - Інтерв'юєр;cwt - Коментатор;cmp - Композитор;lbt - Лібретист;stl - Оповідач;trl - Перекладач;edt - Редактор;drt - Режисер;sng - Співак;sce - Сценарист;com - Укладач;pht - Фотограф;art - Художник (для образотворчих матеріалів та АВД);cov - Художник обкладинки

TagValues=aut;aui;aft;adp;act;anm;arr;voc;cnd;ill;itr;ivr;cwt;cmp;lbt;stl;trl;edt;drt;sng;sce;com;pht;art;cov

Separator=;

В цих прикладах кожна з секцій включає:

[100e] – номер поля і підполе EditForm=TECombo – форма словника DefaultMenu=No OnlyFormEdit=Yes ComboValues= значення, які виводяться при створенні документу TagValues= значення, які заносяться в запис при створенні документу Separator=; - розділовий знак при переліку значень

В практичній роботі, при створенні документу, словник має наступний вигляд:

Від заповнення підполів 100e4 та 700e4 залежить формування каталожної картки. Підполя 100e4 та 700e4 не заповнюються для авторів документу. При заповненні підполів 100e4 та 700e4 інформація про авторство на карточку не виводиться, дані будуть включені лише до системного словника «Автори». Якщо потрібно додатково вказати, що автор/автори також є художником, перекладачем, укладачем тощо, то заповнюємо лише підполя 1004/7004.

При створенні документів велике значення має використання індикаторів. В полях 100 і 700 перемінне значення (0,1,3) має перший індикатор і постійне значення - # - другий індикатор. Налаштування індикаторів здійснюється в файлі IndDesc.ini (папка bin). З початку файлу подається перелік полів з індикаторами, які випадають при створенні документів за замовчуванням, далі по кожному підполю подано перелік індикаторів, які вибираються в залежності від документу, що описується. Для полів авторства (100 та 700) інформація має бути наступною:

100=1# 700=1#

[100.1] 0=Особисте ім'я 1=Прізвище 3=Династія, клан, род і т.ін.

[700.1] 0=Особисте ім'я 1=Прізвище 3=Династія, клан, род і т.ін.

За замовчуванням перший індикатор встановлено 1, так як найчастіше при описі використовується форма автора, що починається з прізвища. Але при необхідності індикатор змінюється:

При внесені інформації про авторів поле 700 може повторюватись, також повторюватися, згідно формату MARC21, можуть і окремі підполя (ce4).

Повтор поля або підполя прописується в режимі «Екранна форма DBList» (модуль «Каталогізатор», режим «Вигляд – Екранні форми»). «Екранна форма DBList» включає перелік полів Marc21, що використовуються при створенні записів.

Список полів включає і перелік підполів 100 та 700. Оскільки інформація про кожного автора подається блоками, то в переліку прописано поля 100 і 700 з підполем 0, для яких вказано повторюваність блока полів в цілому:



Така ж інформація вноситься для кожного підполя зокрема:

При створенні або редагуванні документів повтор поля/підполя здійснюється по правій клавіші миші:

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей