Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Етнографічний фестиваль «Київ – серце України»

13 жовтня. Неділя. Ранок. Сквер на Нивках у Києві. Зранку у сонячно-золотому парку панувала тиша, відвідувачів було зовсім мало. Дівчата в українських костюмах збирали золоте листя, тренувалися з шаблями та палицями козаки. І на хвилину здалося, що ти опинився десь так у позаминулому столітті… Та ось з’явилися величезні ростові ляльки – П’ятачок, Кролик та симпатична дівчинка НБУшка і стало зрозумілим, що на дворі ХХІ століття: бо всі дітлахи побігли до ляльок, а мами й татусі дістали з кишень смартфони, планшети та інші гаджети і почали радісно фотографувати своїх малюків поруч з героями улюблених мультфільмів. Опівдні парк заповнився людьми і вже за хвилину тут розпочалося веселе й гучне свято – етнофестиваль «Київ – серце України», який подарували жителям району Нивки громадська організація «Муніципальна ліга Києва» та Національна бібліотека України для дітей.

Фестиваль влаштували напередодні свята Покрови для того, щоб дати можливість мешканцям мікрорайону змістовно й цікаво відпочити у колі сім’ї та друзів, згадати гарні народні традиції та обряди, і не просто згадати, а взяти участь у різноманітних конкурсах та забавах, що збереглися ще від наших пращурів, та у сучасних іграх, змаганнях. Розважальна програма, яку підготувала головна дитяча бібліотека для своїх читачів та їхніх батьків, була дуже насиченою. Пісні та танці від творчих дитячих і юнацьких колективів змінювалися конкурсами для дошкільнят та школярів, підлітків та зовсім дорослих учасників. Цього разу для наших читачів деякі змагання були трішки незвичайні та неочікувані. Наприклад, учні початкових класів робили «павука» – це одна з позицій українського бойового гопака, яку продемонстрували юні козаки з дитячого табору «Українська фортеця». Хлопці від 10 до 12 років взяли участь у козацьких забавах з палицею, а дівчата та жінки вправлялися з горщиками та рогачами. А найсмішніший конкурс без вікових обмежень був з яблуком – «Хоч не з’їм так понадкусюю» – так жартівливо назвали його організатори. Учасникам було потрібно без допомоги рук з’їсти яблуко, що висіло на мотузці.

У концерті взяли участь давні друзі бібліотеки, які завжди прикрашають такі великі святкові заходи за межами книгозбірні своїми виступами: вокальний ансамбль Київського університету культури і мистецтв, вокально-танцювальний ансамбль «Барви надії» та солістка ансамблю «Гармонія» Шевченківського будинку дитячої творчості, Державна дитяча хореографічна студія українського танцю «Барвіночок». Свято подарувало нам й нових друзів – сучасних козаків з Ірпінського міського осередку бойового гопака, які продемонстрували свою майстерність на радість усім присутнім на святі.

Організатори фестивалю подбали про те, щоб гості втамували не тільки духовний голод, а наситилися у прямому сенсі. Для цього влаштували грандіозний конкурс на кращий український борщ за старовинним рецептом. Ще зранку привезли на галявину три величезні столітрові казани – адже на конкурс свої борщі готували команди з Шевченківського, Оболоньського та Солом’янського районів Києва. Борщ варили довго: розводили багаття, нарізали м’ясо, овочі, фрукти, запашні трави, часник, сало… В кожної команди був свій особливий рецепт, тому й складові борщу були різні: у когось селера та яблука, десь квасоля і старе сало, тут помідори, а там – томатна паста… Шеф-кухарі та їхні помічники (серед яких були й бібліотекарі) залюбки ділилися секретами з глядачами цього дійства, розповідали про різноманітні хитрощі приготування борщу, які неодмінно є у кожного справжнього кухаря.

Запрошувати до частування борщем двічі нікого не прийшлося – аромати були такі апетитні, і розносилися далеко за межі паркової зони. Тому попоїсти борщу набігло стільки бажаючих, що спочатку навіть здалося, що не всім вистачить. Але тривожилися даремно – вистачило усім: і дітям, і їхнім батькам, і юним артистам, і стареньким бабусям і дідусям, які просто проходили повз парк та зазирнули на свято…

Як і сподівалися, свято було веселим і дуже смачним! До речі, за рішенням офіційного журі в якому були тільки чоловіки та одна єдина жінка – Алла Іванівна Гордієнко, генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей, переможцем конкурсу на кращий борщ стала команда Шевченківського району, яка приготувала його за стародавнім козацьким рецептом з салом. Інтерактивне голосування серед глядачів за допомогою аплодисментів, найкращим визнало солодкий борщик з яблучками від команди Солом’янського району. А, хто посмакував класичний борщ з квасолею від команди Оболоньського району, казали, що саме він найсмачніший. То ж хто переможець?! Впевнені, що всі учасники цього сонячного свята, отримали безліч позитивних емоцій, чудово відпочили разом зі своїми дітками, збагатилися новими знаннями, а дехто – вперше дізнався про таку чудову дитячу бібліотеку у своєму мікрорайоні на вулиці Баумана, 60!

Фотографій зі свята виявилося так багато, і всі вони такі гарні, що вибрати декілька майже неможливо. Тому пропонуємо переглянути їх на сторінках бібліотеки у соціальних мережах:

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей