Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Міні-музей історії українського житла в бібліотеці

«Українську хату» у відділі мистецтв було облаштовано ще наприкінці серпня, і за короткий час народознавчий куточок став одним з улюблених серед читачів бібліотеки. Сюди матусі приводять на екскурсію малюків, школярі з захопленням розглядають незвичайні предмети побуту, призначення яких їм не зовсім зрозуміле. Бібліотекарі розповідають, пояснюють, дозволяють брати експонати в руки.

25-го жовтня відбулася офіційна презентація народознавчо-експозиційного куточка «Українська хата». В гості завітали п’ятикласники київської школи № 163 та науковий співробітник Національного музею українського народного декоративного мистецтва Анна Володимирівна Ліщук.

Бібліотекарі відділу мистецтв не просто презентували свій міні-музей історії українського житла – вони запросили всіх на гостини. Величальною піснею «Ой, зелене жито, зелене» зустрічали гостей – господар – майстер на всі руки Сергій Ємець, господині-бібліотекарі Олена Качанова, Тетяна Прудка, Надія Секретна та Тетяна Первак. Вони продемонстрували школярам, як приймали та шанували гостей наші предки, розповідали про найпочесніше місце в хаті – красний кут, або покуть, про родинне вогнище – піч.

Співробітник музею доповнила презентацію цікавими фактами з історії орнаменту на вишиваних рушниках з експозиції, а також показала, як наші предки прасували білизну за допомогою рубеля. На святі прозвучали українські пісні у виконанні вихованців київської школи мистецтв ім. С. Турчака Марини Кириченко та Олександра Бабіча.

Завершилося свято частуванням. Під смачні пиріжки з капустою, вишнями та яблуками відбувалося невимушене спілкування, бібліотекарі розповідали дітям маловідомі народні повір’я, пов’язані з трапезою. А чи знали ви, що:

  • Не годиться сідати на стіл – весільний коровай навпіл трісне, а з ним і молоде подружнє життя розпадеться.
  • Не годиться стукати ложкою або ножем по столу – сварку накличеш.
  • Не можна, щоб стіл стояв непокритий скатертиною – в родині статків не буде.
  • Обов’язково на столі має лежати паляниця та дрібка солі – це прояв шани до столу-престолу.

На столі в нашій бібліотечній «Українській хаті» була паляниця з сіллю, і цим хлібом теж почастували гостей презентації. Дітям здалося, що смачнішого хліба вони ніколи не куштували. А одна дівчинка наприкінці зустрічі сказала: «Хотіла б я пожити в такій хаті!»

Свято закінчилося, але не закінчилися наші розповіді про українські звичаї та традиції, про обереги та символи нашого народу. Народознавчо-експозиційний куточок «Українська хата» у відділі мистецтв бібліотеки буде експонуватися до кінця цього навчального року.

Замовляйте екскурсії або тематичні заходи за телефоном (044) 443-25-27.

Сторінка відділу у соціальних мережах: Відділ-Мистецтв Нбу-Для-Дітей

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей