Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Всеукраїнський конкурс дитячої творчості
«Дитячі історії про найголовніше»

Ось і завершено останній етап Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Дитячі історії про найголовніше» – переможців визначено. Нагадуємо, що головним завданням було створення учасниками книжки-саморобки на будь-яку тему, яка цікава дитині та викликає найбільше хвилювань та роздумів. Конкурс мав за мету розвиток творчих здібностей дітей, прояв їхньої фантазії, і перш за все, виховання поваги та дбайливого ставлення до книги. І варто відзначити, що з окресленими завданнями конкурсанти впоралися на відмінно!

Надіслані роботи вирізняються оригінальністю і креативністю у виконанні та оздобленні, вони сповненні фантазійністю та різноманітністю технік, використаних матеріалів, змістовного наповнення і естетичністю виконання. Деякі просто вражають винахідливістю та оригінальністю. Серед робіт є книги, виконані у незвичайних техніках квіллінгу, печворку, ліплення, аплікації (з паперу, тканини, стрічок), колажі, витинанки… У художньому оформленні використовувалися різноманітні матеріали: тканина, картон, дерево, пластик, пух та пір’я, метал, зерна, сухе листя, камінці, мушлі, нитки, стрічки, сірники і колоски… У більшості книжок тексти оформлено традиційним друкованим методом, але доволі значна кількість учасників написала текст від руки, дехто – намалював, а кілька книг взагалі вишиті хрестиком!

На розгляд головного журі, до складу якого увійшли дитячі поети, представники творчого об'єднання дитячих письменників Київської організації Спілки письменників України, художники, мистецтвознавці, літературознавці, видавці, було представлено 269 індивідуальних та колективних робіт. Найактивнішими виявилися Запорізька, Сумська, Харківська, Чернівецька, Івано-Франківська, Херсонська, Чернівецька, Черкаська та Волинська області. Інші, у зв’язку з недостатньою кількістю надісланих на розгляд обласних журі робіт, не мали змогу визначити переможців у повному обсязі. Загалом же у конкурсі взяло участь близько тисячі дітей з різних куточків України.

Отже, номінантами на нагороду визначені!

У номінації індивідуальні роботи:

вікова категорія 1-4 класи:


1 місце Шкворець Лада «Хто розфарбував цей світ» (м. Херсон);


2 місце Дегтяренко Христина «Віршики від Христинки» (Бібліотека-філія №1 Білоцерківської міської ЦБС, Київської обл.);


3 місце Лопоха Олексій «Звідки беруться янголи?» (с. Копилля, Маневицького р-ну, Волинської обл.).

вікова категорія 5-8 класи:


1 місце Унтілова Марія «Мушля» (смт. Сарата, Одеської обл.);


2 місце Гайналій Іванна «Колискова» (с. Терново, Закарпатської обл.);


3 місце Тиць Богдана «Степові мелодії» (с. Христофорівка, Баштанського р-ну, Миколаївської обл.).

вікова категорія 9-11 класи:


1 місце Довбня Олена «Дорогою додому» (м. Запоріжжя);


2 місце Расторгуєва Наталія «Адалага» (смт. Нова Водолага, Харківської обл.);


3 місце Сухіна Лілія «Подарунок на день народження» (Полтавська обласна бібліотека для дітей ім. Панаса Мирного).

У номінації колективні роботи:

вікова категорія 1-4 класи:


1 місце «Жила була казка» (Сумська ОДБ ім. М. Островського);


2 місце «Дружба» (Маргарита та Олена Салань, Львівська обл.);


3 місце «Вересень» (Бібліотека-філія для дітей №12 Горлівської МЦБС, Донецької обл.).

вікова категорія 5-8 класи:


1 місце «Мелітопольський край нашими очима» (колективна робота вихованців Мирненського обласного притулку для дітей Мелітопольського р-ну, Запорізької обл.);


2 місце «Мій світ» (Будько Оксана, Заболотня Катерина, Осадча Іванна, м. Звенигородка, Черкаської обл.);


3 місце «Шкільні історії» (Великобобрицька сільська бібліотека, Краснопільського р-ну, Сумської обл.).

вікова категорія 9-11 класи:


1 місце «Дивограй» (Гуринівська сільська бібліотека, Білопільського р-ну, Сумської обл.);


2 місце «Волошкове дитинство» (Любов та Анастасія Бачинські, с. Іванчі, Рівненської обл.);


3 місце «Мій щедрий отчий край» (Читачі бібліотеки-філії №6 Білоцерківської міської ЦБС, Київської обл.).

З величезної кількості яскравих та змістовних книжок-саморобок журі не могло не виділити ще декілька, які вразили найбільше. Тому одностайно члени журі вирішили окрім запланованих 18 переможців відзначити поза конкурсом ще чотири роботи.

Гран-прі конкурсу здобула книжка Губрій Зоряни «Моя родина» (Бібліотека-філія № 9 Білоцерківської міської ЦБС, Київської обл.), яка стала прикладом копіткої майстерності та спільної родинної роботи. Виконана у вигляді дерев’яної ретро-книги, вона вражає своєю незвичністю, неординарністю та унікальністю.


Зоряна Губрій

Відзначено і роботу «Я люблю своє життя!» найменшої учасниці конкурсу Іващенко Ксенії (с. Петропавлівка, Богодухівського р-ну, Харківської обл.), якій лише три рочки. Її книжка сповнена безпосередністю та яскравістю дитячого світогляду. Звичайно ж, вона виконана за допомогою дорослих, проте приємно відзначити, що це єдина учасниця такого віку, яка виявила бажання взяти участь у конкурсі і кинула виклик більш досвідченим дітям.


Ксенія Іващенко

Не лишили байдужими серця членів журі ще 2 роботи, у яких діти привернули увагу своєю чуйністю та небайдужістю до соціально загострених питань. Представлена у віковій категорії 1-4 класи книжка Матєвосової Олександри «Бомж» (ЦДБ ім. А.П. Гайдара м. Севастополь) дивує сердечністю дитячої душі та проникливістю актуальною проблемою сучасного суспільства. А ось у книзі «Поверніть мені маму» дев’ятикласниця Ховдій Оксана (с. Савинки, Корюківського р-ну, Чернігівської обл.) порушує найгостріше та найболючіше не лише для неї, а й для багатьох інших дітей, актуальне питання відсутності батьківської участі у вихованні дитини.


Олександра Матєвосова


Оксана Ховдій

Тож з нетерпінням чекаємо усіх переможців на урочистому нагородженні, яке відбуватиметься у Національній бібліотеці України для дітей.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей