Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

24 грудня у бібліотеці відбулася презентація біобібліографічного нарису
«Борис Комар: «Найдорожчий маєте скарб — добру душу»

Сьогодні в Національній бібліотеці України для дітей відбулася презентація чергового — четвертого випуску бібліографічного посібника серії «Дитячі письменники України», присвяченого відомому дитячому прозаїку Борисові Панасовичу Комару, лауреату літературної премії імені Лесі Українки 1984 року (за збірки «Бджолиний мед» і «Мандрівний вулкан»).

Ця ґрунтовна бібліографічна праця – біобібліографічний нарис «Борис Комар: «Найдорожчий маєте скарб – добру душу» – підготовлена у відділі наукової бібліографії як подарунок до ювілею письменника, якому 5 червня 2013 року виповнилося 85 років. Через хворобу і свій поважний вік Борис Панасович Комар не зміг бути присутнім на презентації. Але до бібліотеки завітали гості, які свого часу працювали з ним, знають його особисто.

Відкрила презентацію завідуюча науково-бібліографічним відділом НБУ для дітей Гажаман Наталія Олександрівна. Вона сказала про значення бібліографічної пропаганди національної ідеї через тематику видань і поглиблене розкриття фондів бібліотек та представила серію посібників «Українські дитячі письменники».

Укладач нарису, головний бібліограф відділу Надія Василівна Загайна ознайомила присутніх з виданням, розказала про масштабні бібліографічні розвідки, що довелося здійснити в ході роботи: адже хронологічні рамки добору документів охоплюють період у 62 роки — це 1951-2013 роки. Основними джерелами добору інформації були державні бібліографічні посібники (літописи книг, журнальних статей, рецензій), каталоги і картотеки Національної бібліотеки України для дітей, Національної парламентської бібліотеки України, Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського, частково особистий архів Б.П. Комара. За назву було вирішено взяти слова героя повісті Бориса Комара «Диваки» дідуся Артема. Це його устами письменник говорить про кодекс честі, за яким живе сам, вся його родина, його земляки і, який він виховує у своїх читачів: «Найдорожчий маєте скарб — добру душу». Слайд-шоу для супроводу презентації підготувала співукладач посібника бібліограф Оксана Миколаївна Тімочка.

У своєму виступі науковий редактор видання Наталія Олександрівна Новікова, кандидат педагогічних наук, висловила побажання, щоб серія біобібліографічних нарисів «Дитячі письменники України» стала більш досконалою за формою видання — такою ж солідною і привабливою як за змістом, адже він — зміст у всіх виданнях серії є унікальним. Літературознавчі статті, автобіографічні нариси та інтерв’ю створювалися спеціально для цих видань. Тому дуже важливо популяризувати такі видання не тільки серед широкого загалу фахівців, яким вони адресовані, а й серед читачів-дітей.

Наталія Петрівна Марченко, кандидат історичних наук, відомий книгознавець і критик дитячої літератури — автор нарису «Есенція людяності» про життя та творчість Б.П. Комара, поділилася своїми дуками: «Витоки такої органічної творчої та життєвої прозорості феномену Бориса Комара бачаться мені в ясному, чітко усвідомленому письменником змалечку прадавньому кодексі «простої» людини, суть якого точно передана словами діда Артема з повісті «Диваки»: «…Нема в нашому роді ні лежнів, ні злодіїв, ні облудників. Жоден не вбивав, не крав і не ошукував. Не грішні ми перед людьми і перед землею. Не багатіли на чужому лихові, ніколи не скупилися допомогти бідакові, хоч і самі були не з багатих. Усе, що в нас є, надбали своїми руками… Та найдорожчий маєте скарб — добру душу». Завдячуючи цьому «простому» кодексові «звичайної» людини світ героїв Б. Комара ніколи не маліє ні духовно, ні художньо».

Віктор Андрійович Костюченко, кандидат філологічних наук, директор видавництва «Веселка» в 1973-1989 рр., автор літературознавчих праць, добре знав Бориса Комара, працював з ним, і тому особливо цікавими були його розповіді про письменника, перекладача, прекрасного редактора, який дуже добре знав українську мову і тому саме до нього зверталися колеги з проханням перечитати їх рукописи. І Борис Комар нікому не відмовляв. Бо, як сьогодні кажуть він — комунікабельний, а взагалі він дуже чуйна, щедра, весела, приваблива людина, яку всі люблять. Книжки для дітей Бориса Комара залишаються сучасними й сьогодні, тому що письменник був, за словами Віктора Костюченка, «надполітичним». І перевидання у 2010 році історичної повісті «Векша» видавництвом «Грані-Т» є підтвердженням цього.

Відомий дитячий поет, лауреат літературної премії імені Лесі Українки, голова творчого об’єднання дитячих письменників Київської організації Спілки письменників України Анатолій Леонтійович Качан розповів багато цікавих і веселих історій про свого наставника Бориса Комара. Анатолію Качану пощастило бути в числі 28 літераторів-початківців у той час, коли Борис Комар був відповідальним секретарем Спілки письменників України по роботі з молодими авторами.

Керівник науково-бібліографічного відділу Наталя Олександрівна Гажаман наприкінці зустрічі висловила подяку гостям презентації, які у своїх виступах змогли передати не тільки значущість та місце Бориса Комара у літературному процесі України. Завдяки теплим і дружнім спогадам ця чудова людина ніби опинилась серед нас, стала близькою і зрозумілою усім присутнім на зустрічі – дитячим бібліотекарям, педагогам. Можливо, це стане своєрідним поштовхом до популяризації книг письменника, відкриття його творчості сьогоднішньому читачеві. А презентоване видання стане усім організаторам дитячого читання помічником та порадником на цьому шляху.

  • Повний текст біобібліографічного нарису «Борис Комар: «Найдорожчий маєте скарб — добру душу» читайте на сайті бібліотеки у розділі Видання бібліотеки
  • Літературознавчий нарис «Цивілізаційний вибір або Історія, розказана півстоліття тому…» Наталі Марченко про книгу Бориса Комара «Векша» можна прочитати на ресурсі «КЛЮЧ» у розділі Забуті книжки
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей