Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Дитяча Бібліопланета – це місце незабутніх див

Що таке сучасна бібліотека? Для мене це, в першу чергу, територія казки, дива, несподіваних зустрічей, місце, де можна не тільки читати книги, але і корисно та цікаво проводити вільний час.

Центральна бібліотека для дітей з жовтня 2013 року розпочала нову програму «Бібліотечна валіза Мері Поппінс» для всіх мешканців міста. Що ж це за «валіза», яка чекає не тільки дітей різного віку, а й їхніх батьків у дитячій бібліотеці?


У бібліотеці на всіх чекає Бібліоняня. Вона відкриває свою чарівну «валізу», наповнену цікавими іграми, захоплюючими книгами, веселими мультфільмами, незабутніми зустрічами з друзями. Тут бібліотечні працівники, як і героїня казкової повісті Мері Поппінс, радо зустрічають своїх читачів, з якими вони готові проводити чимало часу, розповідати і показувати все цікаве і корисне на світі, а також робити для них багато добрих справ. У бібліотеці в читальному залі для молодших читачів створено дитячу ігрову зону,
де діти можуть проводити вільний час, творчо та ітелектуально розвиваючись. У місті Луцьку, на жаль, відсутня мережа дитячих ігрових кімнат, мультзалів, творчих майстерень, які вільно та безкоштовно могли б відвідувати діти, а батьки – не боятися їх там залишати самих. Відкриття такої дитячої зони при бібліотеці дає можливість батькам потурбуватися про творчий, іформаційний, виховний і розвиваючий потенціал дітей у безпечному місці. Протягом останнього року бібліотека отримала значну кількість ігор, цікавих книг від спонсорів і благодійних фондів, завдяки чому збільшилося відвідування, особливо у вихідні дні.

У нашій бібліотеці працють два дитячих творчих гуртки, які відвідують діти старшого шкільного віку, а послуга Бібліоняня дала можливість молодшим читачам відвідувати бібліотеку, відчуваючи себе тут у безпеці, навчатися читати, творити і просто спілкуватися одне з одним.

Партнерами програми стали управління культури міської Ради, яке сприяло проведенню косметичного ремонту і облаштуванню дитячої зони у читальному залі; магазин дитячої іграшки «Знайка» надав інформаційно-консультативну допомогу у придбанні корисних і безпечних ігор для дітей; фабрика дитячої іграшки «Тигрес» виступає спонсором у проведенні бібліотечних заходів та допомогла у виготовленні ляльок для бібліотечного театру; батьки відвідувачів бібліотеки, люб’язно наповнюють «валізу Мері Поппінс» власними іграшками та книгами.

Програма діє лише півроку, а кількість читачів бібліотеки значно збільшилася: її відвідують діти усіх мікрорайонів міста. Також послугами Бібліоняні користуються громадські організації, що займаються роботою з дітьми. Саме в нашій бібліотеці були проведені дитячі іменини для діток міського громадського осередку Національної скаутської організації України «Пласт» та новорічні витребеньки для малечі, організовувались творчі майстерні для дітей віком від 3 до 5 років.

З відкриттям мультзалу діти мають можливість щонеділі знайомитися з новими фільмами, які спеціально підбирає бібліотекар читального залу. Для показу слайд-вікторин, створення малюнків, проведення інтерактивних ігор активно використовується інтерактивна дошка, розміщена в ігровій зоні.

Дім, школа, бібліотека, дім – цей шлях щодня долають діти, які відвідують центральну бібліотеку для дітей. Нещодавно діти-читачі наповнили «валізу Мері Поппінс», а саме: придумали бібліотечну послугу, яку можна назвати «бібліотечний вчитель». Після уроків у школі діти приходять до бібліотеки і самостійно, а це дуже важливо, роблять домашні завдання. Тим, у кого щось не виходить, допомагають гуртом. Складні вправи та задачі пояснюють і допомагають виконати, а не просто дають списати правильно виконане завдання. Якщо виникають запитання, на допомогу приходять бібліотечні книги і, звичайно, ресурси Інтернет, вільний доступ до яких є у бібліотеці. Як у звичайній школі, є ігрові перерви, адже в бібліотеці є чимало цікавих розвиваючих ігор. Додому діти повертаються не стомленими та з вивченими уроками.

Ця послуга користується попитом у значної кількості батьків та бабусь: попередньо домовившись з бібліотекарем, вони залишають на певний час своїх дітей у бібліотеці. Хлопчики-двійнята Дмитрик та Данііл, які разом з бабусею прийшли до нашої книгозбірні, стали її постійними відвідувачами, хоча їм лише 4 роки. Бабуся хлопчиків впевнена, що віднайшла нову, цікаву, корисну територію для своїх онуків. Тут тобі цікавинки-новинки дитячої книги і книжки-розмальовки, книги про лицарів і про героїв улюблених мультфільмів. Бабуся дізналася, що в бібліотеці є її помічниця – Бібліоняня, яка потурбується про творчий розвиток діток та їх вільний час. Для різних категорій дітей працівники мають свою програму проведення занять, ігор, розваг, читання відповідних книг . Особливо багато дітей у зимові вихідні дні. Щоб не нудитись самим удома, діти щонеділі приходять до бібліотеки і проводять свій час у дитячій зоні. В планах Бібліоняні – проведення казкових вікторин, ігрових занять, як для дітей, так і для батьків, перегляди лялькових вистав, читання книг, організація конкурсів на кращий малюнок або вірш, здійснення Інтернет-мандрівок цікавими містами світу.

Віднедавна, в рамках програми, відкрили бібліокафе з цікавими «смачними» книгами та журналами. . Діти переписують різноманітні рецепти, а на наступний раз пригощають кулінарними виробами, які приготували самі або з допомогою батьків. Відвідувачі діляться своїми секретами догляду за домашніми тваринами.

Діти полюбляють відвідувати творчі години, де разом з бібліотекарем створюють різні вироби з паперу, тканини, флористичних матеріалів. . Саме такими виробами була прикрашена новорічна ялинка у бібліотеці, а зараз готуємося до прикрашання великоднього деревця. Приємно вразили чудові вітальні листівки зі святом 8-го Березня від наших найменших користувачів, адже найприємніші подарунки це ті, які зроблені власними руками і добрими серцями.

Бібліотекарі центральної бібліотеки для дітей, відкривають і наповнюють свою бібліотечну «валізу» новими добрими справами, цікавими ідеями, як Памела Ліндон Треверс Мері Поппінс, яка вміла створювати пригоди з нічого – звичайнісіньких предметів і за звичайнісіньких умов, а також навчила своїх вихованців двом найголовнішим у житті речам – умінню бачити казкове у звичайних речах і не боятися будь-яких змін. У нашої справи є початок і буде продовження, як у книгах про славнозвісну Мері.

Сучасна бібліотека стає сучасною в усьому! Наша бібліотека, це бібліотека для дітей разом з дітьми. І кожен, хто до нас завітає, віднайде свою територію на нашій бібліопланеті.

Ніна Бочарова, директор центральної бібліотеки для дітей Луцької міської централізованої бібліотечної системи

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей