Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

       "Довгим пасмом скелястих відрогів перетинає Вірменію Малий Кавказький хребет з дев'ятьма сотнями своїх великих і малих вершин... Високо - високо в горах, у величезній, утвореній скелями чаші, лежить озеро Севан... Оточене скелями, лоно його схоже на уламок лазурі, який упав з неба, щоб освітити й пом'якшити похмурий вигляд схилених над водами вершин. А вершини ці здаються казковими велетнями, які завели танець навколо озера; стали пліч-о-пліч, взялися за руки, повернулися одне до одного і ніби закам'яніли в дивовижному танці".
       Серед такої дивовижної природи народився і виріс, щоб потім так поетично увічнити її в своїх прозових творах, талановитий письменник Вахтанг Ананян. Він добре вивчив тваринний і рослинний світ рідної Вірменії, бо сам ходив гірськими стежками, спускався в глибокі темні ущелини, лазив на високі дерева, полював на диких звірів і птахів, потрапляв у важкі перипетії, був учасником багатьох пригод. І все це, побачене і відчуте, стало темою його майбутніх творів.
       Вахтанг Ананян народився в 1905 році в гірському селі Шамахян. Сім'я була бідною, і жилося їй важко. Батьку не було чим платити за навчання сина, і Вахтанг довчився тільки до п'ятого класу. З весни до осені хлопець пас овець на гірських луках, працював у полі, тесав камінь. А коли випадала вільна хвилина, Вахтанг читав усе, що потрапляло під руку. Він жив в оточенні пастухів, слухав пісні ашугів, розповіді мисливців, бачив, як селянин щоденно вів боротьбу з суворою природою, її стихіями, і сам брав у цьому участь. Це і були перші "університети" Вахтанга Ананяна.
       З вісімнадцяти років Вахтанг Ананян став сількором республіканської газети "Мачкал", а через кілька років - її редактором. В ній він почав друкувати свої оповідання та нариси про життя на селі, про рідні ліси і гори, про хліборобів і пастухів.
       В 1930 році вийшла перша книга Вахтанга Ананяна - повість "В огненном кольце", прсвячена громадянській війні. Уже в першому своєму творі Вахтанг Ананян з великою любов'ю змалював природу Вірменії, величаву красу гір.
       На початку Великої Вітчизняної війни Вахтанг Ананян добровольцем пішов на фронт і був військовим кореспондентом на Північно-Кавказькому фронті. На сторінках газет і журналів він опублікував багато оповідань і нарисів, які пізніше склали книгу "На полях сражений"
       З 1947 року вже почали виходити збірки "Мисливських оповідань" В.Ананяна. Всього вийшло п'ять книг. В них цікаві випадки з життя тварин та пригоди мисливців, розказані то з легким гумором, то з сумом.
       Справжнім успіхом Вахтанга Ананяна стали романи "На берегу Севана" та "Пленники Барсова ущелья". Роман "На берегу Севана" видано двадцятьма п'ятьма мовами. В ньому цікаві пригоди дітей та багато пізнавального про природу Вірменії, про її озера і ріки, ліси й ущелини. Сам закоханий у рідну природу, Вахтанг Ананян захоплює нею своїх читачів.


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 2/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей