Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
СЛОВО головного редактора

Патріотизм виховується з дитинства

Як сьогодні ми виховаємо наших дітей, якими вони виростуть, таким, на мою думку, і буде наше майбутнє. Адже сьогоднішня наша дитина - завтра захисник рідної землі. І ми всі, хто живе в нашій Державі, причетні своєю роботою, знаннями до виховання і навчання дітей.
В Україні протягом останніх десяти років є очевидними протиріччя, які існують між соціально-політичними і духовними реаліями: активно руйнуються старі стереотипи, змінюються оцінка і ставлення до багатьох подій минулих років. І чи не найважче сьогодні підростаючому поколінню, якому випала складна, але й прекрасна доля - розбудувати нову українську державу. Та ситуація, яка склалася у державі з духовністю, викликає наше занепокоєння. Проте, яка б скрута не спіткала суспільство, життя не зупинилось, діти народжуються, їх треба виховувати і вчити.
Дитячі бібліотекарі безпосередньо своєю роботою причетні до виховання підростаючого покоління. Вони виховують дітей книжним словом змалечку і усвідомлюють, що без повноцінного національно свідомого покоління державу не розбудувати. Національно вихована людина - це людина, яка має чітко визначену національно-патріотичну самосвідомість. Тому найголовнішою функцією бібліотеки для дітей є виховання справжнього патріота. Робота бібліотек спрямована на розвиток у юних почуття любові до тих місць, де вони народилися й виросли, до рідної мови, звичаїв, традицій; виховання почуття вірності Вітчизні, гордості за її соціальні й культурні досягнення, її свободу й незалежність, шанобливого ставлення до історичного минулого рідного краю та турботу про інтереси Батьківщини. Заходи, що проводяться у бібліотеках для дітей, ніколи не носять кампанійного характеру і завжди викликають великий інтерес у наших читачів. Це уроки історії, уроки державності, літературно-історичні мандрівки, історичні часописи, вечори історичної правди. Проводяться вони, перш за все, із широкою популяризацією творів як класичної, так і сучасної національної літератури, а це і палка, пристрасна поезія Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Ліни Костенко, Василя Симоненка, Василя Стуса, Дмитра Білоуса, Яреми Гояна та твори багатьох інших авторів. Через них ми намагаємося донести до дитини дух народу, дух нації, розуміння того, що рідна земля - Батьківщина - стержень життя кожної справжньої людини.
Славні сторінки вітчизняної історії боротьби нашого народу за державність, які висвітлюють козаччину - яскравий приклад народного патріотизму. Дуже важливим є те, що сьогоднішня наша держава це розуміє, свідченням чого є Указ Президента України "Про Національну програму відродження та розвитку українського козацтва на 2002-2005 роки" та Програма "Сучасне козацько-лицарське виховання дітей і юнацтва України". Дуже корисна і цікава робота проводиться у цьому напрямку для наших читачів, які залюбки беруть участь у найрізноманітніших конкурсах ерудитів, турнірах знавців, вікторинах з історії козаччини тощо. Тема козаччини була і є чи не найважливішим фактором національно-патріотичного виховання.
У кожного народу є сторінки історії, які не можуть і не повинні бути піддані забуттю. Одна з таких трагічних сторінок нашої історії - Велика Вітчизняна війна. Усе менше залишається ветеранів, тих, хто наближав Перемогу. Підростають їхні правнуки, і для нас надзвичайно важливо, щоб нові покоління не забували загиблих і шанували живих. Бібліотеки для дітей проводять заходи, на які запрошують ветеранів війни, партизанів, підпільників, юних месників, солдатських вдів - усіх тих, хто захищав рідну землю та працював на фронт у тилу. Проводячи роботу з патріотичного виховання, бібліотекарі використовують твори Юрія Збанацького, Кузьми Гриба, Всеволода Нестайка, Олеся Гончара (до речі, "Тронка" та "Прапороносці" знову введені до шкільної програми), "Книгу майбутніх командирів" та інші. Бібліотека, як звісно, - це книга та слово, але дітям цікаво ще й зустрітися з людьми, які стали живими легендами. І такі зустрічі часто проходять у нашій і в багатьох інших дитячих бібліотеках України. Зокрема, прочитавши книгу Євгена Степановича Березняка "Операція "Голос"", читачі Державної бібліотеки України для дітей зустрілися з її героєм - легендарним "майором Вихорем" - Героєм України, Заслуженим вчителем. Ця зустріч заворожила всіх присутніх, справила на них незабутнє враження, не залишила байдужою жодну дитину, і дітям дуже хотілося доторкнутися до легендарного "майора Вихора", поспілкуватися з ним. Ось саме такі зустрічі і є тим золотим зерном, яке ми сіємо в серцях наших дітей.
Сподіваємось, що робота з патріотичного виховання, яка традиційно проводиться у дитячих бібліотеках, набуде нового змісту і форм завдяки тісній співпраці з Державним комітетом України у справах ветеранів та Українською спілкою ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів). Саме за їх пропозицією 22 червня 2001 року в Державній бібліотеці України для дітей у рамках Всеукраїнської вахти пам'яті "Єдність поколінь" пройшло урочисте відкриття першої в Україні виставки експонатів копій масштабних моделей бойової техніки та військово-історичних мініатюр. Згодом, у бібліотеці розпочав свою роботу дитячий гурток стендового моделізму під керівництвом Апухтіна Валерія Васильовича. Через рік наші гуртківці вже демонстрували свої моделі на виставці у Будинку офіцерів, а у 2003 році разом з Державним комітетом України у справах ветеранів проведено вже третю виставку масштабних моделей бойової техніки та військово-історичних мініатюр у бібліотеці. Урочисто відкриваючи цю виставку, голова Державного комітету України у справах ветеранів С.В. Червонописький оголосив Всеукраїнський конкурс дитячої творчості "Нащадки пам'ять бережуть".
Ми запрошуємо до участі в конкурсі дитячі бібліотеки України спільно з обласними та районними радами ветеранів.
Патріотичне виховання дітей - це благородна справа в ім'я Держави, щоденна багатоаспектна копітка праця, яка сьогодні дуже потрібна й актуальна.

Президент Української Асоціації
працівників бібліотек для дітей

Анастасія Кобзаренко
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей