Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Лариса Казакова
бібліограф-краєзнавець ОДБ ім. М.Островського

Обласна дитяча бібліотека у краєзнавчому просторі

Життєвий принцип українського філософа–просвітителя Григорія Сковороди «Пізнай природу, пізнай свій народ, пізнай себе» якнайкраще відображає зміст краєзнавства. Наша земля — Чернігівщина багата своїми традиціями, культурними, краєзнавчими, фольклорними скарбами, історичними пам'ятками архітектури, чарівною природою, видатними письменниками, художниками, науковцями та винахідниками. І зберегти та передати нащадкам все те найкраще, що є у нашому краї — основне завдання бібліотек. А бібліотечні традиції Чернігівщини давні. Ще у далекому 1898 році, після відкриття Чернігівської громадської бібліотеки, було порушено питання про окреме бібліотечне обслуговування дітей, і з 5 травня 1898 року вперше почав функціонувати дитячий відділ Чернігівської громадської бібліотеки — було покладено початок створенню першої дитячої бібліотеки. Сьогодні обласну бібліотеку для дітей ім. М. Островського у м. Чернігові, яка стала справжнім культурно–освітнім центром, знають і діти, і дорослі. Багато поколінь її читачів стали справжніми друзями книги, знайшли тут увагу бібліотекаря, цікаву та корисну інформацію і радість спілкування.

Діяльність бібліотеки багатогранна, але зараз ми приділяємо велику увагу краєзнавству, як найважливішому компоненту національного виховання юних читачів. І саме у роботі з цього питання бібліотека має свої давні традиції, постійно вивчає та поширює досвід бібліотек області. Заслуговує на увагу краєзнавча робота Остерської, Прилуцької міських дитячих бібліотек, Козелецької, Корюківської, Щорської, Сосницької, Бахмацької, Городянської та Менської районних дитячих бібліотек. Останнім часом у дітей зростає інтерес до інформації з краєзнавчої тематики, навчальні заклади міста й області вводять нові курси з вивчення історії та сьогодення нашого краю, історичного, літературного, музичного краєзнавства тощо. І обласна бібліотека для дітей плідно працює, координуючи свою діяльність з цих питань із закладами освіти, міським центром дитячих екскурсій і туризму, обласним відділенням Дитячого фонду України, що дає можливість більш повно надавати інформацію про рідний край та допомагати дітям у його вивченні. Розуміючи важливість комплексного підходу до цієї роботи, наша бібліотека приділяє велику увагу поповненню фонду саме краєзнавчою літературою, удосконалюючи свій довідково-бібліографічний апарат. Краєзнавчий фонд бібліотеки сьогодні складається з 1500 прим. видань, а краєзнавча картотека налічує близько 19000 карток з інформацією, але, на превеликий жаль, у бібліотеках ще немає видань краєзнавчого характеру, написаних спеціально для дітей.

У роботі з популяризації краєзнавчої інформації серед дітей, яка є важливим напрямком діяльності нашої бібліотеки, використовуються як традиційні форми, що склалися за багато років, так і впроваджуються нові. Цікаво та змістовно проходять у бібліотеці презентації книг місцевих дитячих письменників: Людмили Ульяницької, Алли Сокол, Олени Конечної, Василя Буденного, Василя Струтинського, під час проведення яких влаштовуються коментовані читання, діти декламують твори авторів, а також читають свої власні вірші. На особливу увагу заслуговує робота клубу «Юний краєзнавець», що вже багато років працює у бібліотеці, де часто проводяться творчі вечори і зустрічі з відомими в області письменниками, науковцями, літераторами, митцями та видатними людьми. Найяскравішими з них були: зустріч з Володимиром Руденком — завідувачем відділу печер Чернігівського архітектурного заповідника «Чернігів стародавній»; Агнесою Ляшенко — майстринею–вишивальницею ікон; Герардом Кузнєцовим — відомим краєзнавцем; Василем Буденним — талановитим поетом та ін. Цікаво і змістовно пройшли заняття, присвячені відзначенню 110-ї річниці від дня народження Олександра Довженка та 140-річчя Михайла Коцюбинського. Вже доброю традицією стало проведення виїзних засідань клубу. Одне з таких — «Шевченківськими стежками», з цікавими зустрічами та екскурсіями, відбулося у 2004 році в с. Седневі.

У бібліотеці постійно діє краєзнавча виставка «Золоті сторінки України», яка висвітлює найяскравіші знаменні дати з життя краю: 950-річчя з дня народження Володимира Мономаха; 200-річчя Чернігівської губернії та 70-річчя Чернігівської області; «Чернігівщина на межі тисячоліть» тощо, а щомісяця на книжковій поличці «Ювілеї наших земляків» відображаються ювілеї видатних земляків. Виставка «Перло многоценное», що діяла протягом 2004 року, розповідала про історію книгодрукування на Чернігівщині. У бібліотеці також завжди змістовно і цікаво проходять різноманітні конкурси та вікторини на знання історії і природи рідного краю: «Вулиці нашого міста», «Що? Де? Коли? в Чернігові», «Видатні діячі Придесення» (спільно з міським центром дитячого та юнацького туризму) та ін.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей організовує і проводить спільно з управлінням освіти, обласним відділенням спілки письменників України обласні краєзнавчі подорожі, конкурси, присвячені видатним землякам, літературі та історії нашого краю. За останні роки за участю сотень дітей з усіх куточків Чернігівщини було проведено 8 вікторин–подорожей.

Певні традиції склалися і у видавничій справі. Насамперед, це видання бібліотекою щорічного Календаря знаменних і пам'ятних дат «Література. Мистецтво. Краєзнавство». З 2003 року започатковано видання краєзнавчих дайджест-читань «Історія Чернігівщини в особах», які, на наш погляд, дають дітям нову цікаву інформацію про видатних людей краю та активно використовуються бібліотекарями в краєзнавчій роботі. Вже побачили світ чотири дайджести: «Григорій Щербина», «Юрій Лисянський», «Микола Кибальчич», «Тарас Шевченко і Чернігівщина». Планується також і надалі знайомити бібліотекарів з цікавими та маловідомими сторінками з життя видатних земляків. З 2003 року у бібліотеці видається нова серія пам'яток «Письменники Чернігівщини — дітям», перша з яких ознайомила дітей із сучасними чернігівськими письменницями Аллою Сокол та Оленою Конечною. Зараз готується до друку пам'ятка, присвячена Людмилі Ульяницькій.

Цікавим напрямком бібліотечного краєзнавства вважаємо вивчення історії дитячих бібліотек Чернігівщини. Бібліотекарями всіх дитячих бібліотек регіону за ініціативи обласної дитячої бібліотеки вже проведено певну роботу з вивчення і дослідження історії створення своїх бібліотек та аналізу їх діяльності сьогодні. Наступним етапом цієї роботи стане узагальнення обласною бібліотекою для дітей зібраних матеріалів та видання наукової довідки з історії дитячих бібліотек області.

Бібліотекар — це, певною мірою, краєзнавець. Тому всі обласні конкурси професійної майстерності («Дитячий бібліотекар — 2001», «Конкурс сільських бібліотекарів «Дитина не може чекати — 2004»), а також традиційний загальноміський конкурс «Читаюча родина» обов'язково містять краєзнавчий компонент: роботу з краєзнавчим довідковим апаратом, виконання краєзнавчих довідок тощо.

Важливе місце у нашій діяльності займає співпраця із засобами масової інформації — пресою, радіо, телебаченням. Інформація про цікаві акції краєзнавчого характеру, що відбуваються в бібліотеці, статті про життя і діяльність відомих земляків систематично публікуються в місцевих газетах, звучать на обласному та міському радіо, в місцевій пресі публікується календар пам'ятних дат Чернігівщини.

Розуміючи зростаючу роль нових технологій у вихованні юного покоління, звертаємо значну увагу на їх впровадження в діяльність бібліотеки, зокрема, розпочато роботу зі створення електронного варіанту «Краєзнавчої картотеки» та картотеки персоналій з короткими довідками та літературою про них. На web -сайті обласної дитячої бібліотеки http://www.ok.net.ua/ostrovskogo відкрито сторінку «Край, де ми живемо», на якій представлено цікаву, на нашу думку, інформацію з таких питань: «Чернігів і тисячоліття»; «Історичні пам'ятки (фото)», «Перші друкарні нашого міста», «Дитячі письменники Чернігівщини» ; «Бібліотеки Чернігова»; «Екологія Чернігівщини», а в альманасі «Пегасик» кожен може ознайомитися з літературною творчістю юних поетів–земляків, учасників обласного конкурсу дитячої літературної творчості «Країна сонячна — дитинство», що проводився бібліотекою минулого року.

За багато років у Чернігівській обласній бібліотеці для дітей склалися свої певні традиції бібліотечного краєзнавства, які ми намагаємося продовжувати і започатковувати нові, враховуючи досвід кращих бібліотек.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей