Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Д и т я ч и й   к а л е й д о с к о п


Ми - європейці

Ми живемо в Україні. Так історично склалось, що наша держава за своїм географічним положенням знаходиться на перехресті європейських доріг. Сьогодні майже все прогресивне людство звертає свої погляди на стару добру Європу, намагаючись для себе визначити, яких потрібно дотримуватись стандартів суспільного життя. Це не означає, що на інші країни й континенти не можна орієнтуватись, навпаки, є безліч прикладів дієвого та успішного менеджменту різних галузей у США, Японії, Австралії та Канаді. Україна також може бути для інших країн прикладом у багатьох аспектах життєдіяльності суспільства. Але сьогодні одним із нагальних питань залишається проблема самовизначення держави в Європі.

Хто з нас, переглядаючи телевізійні передачі "Народ проти..." або "Перший мільйон", не робив спроби випередити учасників зі слушною відповіддю, гордо усвідомлюючи гіпотетичну перемогу? Ми, чесно кажучи, намагаємось це робити щоразу. Буває, що не завжди знаємо правильну відповідь, трапляються й казуси, проте знову і знову шукаємо підтвердження своїм знанням.

Спробу перевірити свої здібності, ерудицію, кмітливість і просто потренувати пам`ять мали представники євроклубів під час проведення всеукраїнської вікторини "Що я знаю про ЄС", яку організувала громадська організація "Європейський дім" за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні.

От, наприклад, чи знаєте ви, як називався мирний договір, що поклав кінець тридцятирічній війні 1648 року? Або хто кого навчав - Аристотель Платона, чи навпаки? Скільки жінок працює в Європейській Комісії? А може, ви знаєте, коли було підписано Угоду про Партнерство і Співробітництво між Україною та Європейським Союзом? Якщо так, то вам відомо, і які органи цією Угодою було затверджено? Саме на ці запитання і багато інших повинні були знати відповіді наші молоді фіналісти із Житомирської, Луганської, Чернівецької, Дніпропетровської, Київської, Львівської та Харківської областей. Важливість цього заходу важко переоцінити. Це реальна можливість розворушити молодь України, зацікавити процесами, які відбуваються у державі, що проголосила основним зовнішньополітичним курсом європейську інтеграцію.

Відверто кажучи, ми побачили не тільки шалену жагу перемоги. Це був Фінал молодих, але вже не по роках розумних людей. Надзвичайно приємно, що вони розуміються на широкому спектрі питань, пов`язаних з усіма сферами життя: економікою, політикою, історією, культурою. А також це й запорука інтелігентності, цивілізованості, багатої культурної спадщини. Саме молодь у подальшому будуватиме нашу європейську державу за принципами верховенства права, демократії та свободи слова.

Підбиваючи підсумки проведеної вікторини, хотілося б окремо зупинитись на дитячому євроклубі "Мідес", який відкрито при Державній бібліотеці України для дітей, та євроклубі Київського гуманітарного інституту. Саме об`єднана команда цих двох клубів перемогла у фіналі вікторини. В основному, робота євроклубів України спрямована на поширення інформації про Європейський Союз. Це і було метою проведеної наприкінці 2001 року презентації театралізованої вистави "Школа молодого європейця", в якій розповідалось про ЄС, його історію, етапи розширення, структуру та рамки співробітництва з Україною.

"Якось під новий рік міс Бельгія запросила на вечірку своїх друзів - представників країн членів Європейського Союзу: французького мушкетера, Санту Клауса, Шерлока Холмса та ірландського гнома, датського вікінга і грецьку богиню, і багато кого ще". Ось так починається вистава. Важко описати все, що відбувалося під час цього дійства, але було весело. Глядачі, які брали участь у вікторині, виборювали призи, демонстрували свої знання про ЄС; було багато конфетті, серпанку, бенгальських вогнів і веселої музики. А після того як міс Бельгія передала свої повноваження гостинній господині, гордовитій Масі з Іспанії, всі разом заспівали. Бо це ж вечірка давніх друзів, і не остання... Школа молодого європейця продовжує свою роботу...

Президент євроклубу Київського гуманітарного інституту Дмитро Кленус
Зав. відділом обслуговування учнів 5-9 класів ДБУ для дітей Алла Гордієнко

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей