Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Н о в и н и   з   р е г і о н і в


Валентина В`язова,
директор Донецької обласної бібліотеки для дітей ім. С.М. Кірова



Сюди завжди прагнуть діти



Для історії 70 років - термін невеликий, але для дитячої бібліотеки це - визначна дата. Адже до нас прийшло вже четверте покоління тих, хто колись вперше переступив поріг бібліотеки. Деякі з них і до цього часу залишаються вірними бібліотеці.

130 тисяч разів на рік відчиняються двері Донецької обласної бібліотеки для дітей ім. С.М. Кірова. Приходять діти, батьки, педагоги. Що їх тягне сюди? На це запитання відповідають самі читачі:
- "Я ходжу до цієї бібліотеки з п`яти років. Тут завжди знайдеш щось цікаве, новеньке. Бібліотека для мене стала надійним другом";
- "Я люблю бібліотеку за те, що в ній працюють добрі, уважні люди. Бібліотекарі знають нас, читачів, раді зустрічі з нами і завжди допо-магають знайти все, що нас цікавить...";
- "Усі мої онуки записані до бібліотеки з раннього віку. Я дивуюсь тому, що в наш час для дітей проводяться безкоштовні цікаві свята книги".


А все розпочалося у 1932 році, коли за наказом Народного комісаріату УРСР у м. Сталіно відкрилась дитяча міська бібліотека. Її першим директором стала Тетяна Олексіївна Уманська - великий друг дітей і книги. У той час потрібно було сформувати фонд літератури для дітей, освоїти форми та методи роботи з читачами. За ініціативи директора організовувались і проводились літературні вечори, дискусії, конкурси.

У 1934 р. бібліотека була реорганізована в обласну.

Під час Великої Вітчизняної війни був знищений довоєнний архів і серйозно постраждав бібліотечний фонд.

Після визволення Донбасу в 1943 р. разом з містом стала відроджуватись і бібліотека. Її фонд вже налічував близько 10 тис. примірників. З часом держава стала виділяти більше коштів на потреби бібліотеки і за рахунок цього вона поповнює свій книжковий фонд.

У 1955 р. завершується будівництво приміщення для обласної наукової бібліотеки ім. Н.К. Крупської, і частина будівлі віддається бібліотеці для дітей.

У 50-их роках директором бібліотеки призначається Майя Філаретівна Гуріна, яка разом зі своїми однодумцями (П.Я. Карповською, М.О. Малихіною, Л.Г. Циганковою, Г.І. Погребняк, М.С. Мусніковою, Л.І. Шерстньовою та ін.) багато робить для формування книжкового фонду, його розміщення, популяризації. У 1959 р. у бібліотеці вперше у практиці дитячих бібліотек України запроваджено обслуговування дітей за віком. У 1960 р. на її базі було проведено Республіканський семінар директорів обласних бібліотек для дітей, створюється перший опорний пункт республіканського видавництва "Дитвидав" і тут проводяться читацькі конференції, зустрічі з письменниками, обговорення книг, що видавались видавництвом.

Сьогодні Донецька обласна бібліотека - це сучасний культурний, інформаційний і просвітницький центр, що складається з 11 відділів і секторів. Фонд бібліотеки налічує понад 250 тис. примірників, її щороку відвідують понад 16 тис. читачів, а кількість документів, що є в сховищі, становить 360 тисяч.

Гордістю бібліотеки є: добре укомплектований фонд, постійний контингент читачів, стабільний колектив (багато бібліотекарів тут працює понад 20 років), належний рівень системи підвищення кваліфікації бібліотечних працівників області. Працівниками бібліотеки створюються комфортні умови для читачів, а гасло їхньої роботи: "Поглянути на бібліотеку очима читача". Саме тому створено банк ідей "Читацька ініціатива", проводяться міні-анкетування і дослідження "Якою ти бачиш бібліотеку майбутнього?", конкурси малюнків і творів "Хочу бачити у бібліотеці..." та інше. Багато з того, про що мріють читачі, запроваджується в життя: фонд постійно поповнюється новими виданнями, працюють клуби за інтересами, є доступ до Інтернету.

Бібліотека працює у співдружності з Головним управлінням освіти і науки, облдержадміністрацією, українським центром культури м. Донецька, з службою у справах неповнолітніх, Спілкою жінок міста, з учителями дитячих будинків, шкіл і санаторіїв, Палацами дитячої та юнацької творчості, станцією юних натуралістів та іншими позашкільними закладами, з національними товариствами міста. В полі зору всі школи мікрорайону, коледжі, колегіуми, національні школи, літні табори відпочинку. Продовжується позастаціонарне обслуговування читачів у дитячих садках, бібліотечних пунктах при технічному коледжі, при музичному відділенні Донецької консерваторії (у рамках програми "Обдаровані діти") та ін.

Під час рекламних заходів, які транслюються по радіо і на телебаченні, все більше людей дізнаються про життя бібліотеки, про зустрічі з цікавими людьми, літературні вечори та обговорення книг. Традиційною стала щотижнева інформація у газеті "Вечерний Донецк" про заходи, організовані бібліотекою. Кожна публікація, кожен виступ - це ще й нагода отримати відповіді на запитання: що означає для суспільства таке джерело інформації, як дитяча бібліотека.

Питання формування фонду бібліотеки в час активного розвитку інформаційного суспільства набуває особливого значення.

Виконуючи функції головної книгозбірні області з популяризації дитячої книги, бібліотека не лише зберігає книжкові зібрання, а й нарощує документно-інформаційний потенціал фонду. Щороку вона отримує 9-10 тис. примірників нових видань і близько 500 назв газет і журналів.

Останнім часом у бібліотеці зі збільшенням обсягу довідково-бібліографічної та інформаційної роботи, вивчається її ефективність, виявляється ставлення до неї користувачів, переглядаються традиційні інформаційні технології і впроваджуються нові. 3 2000 року розпочато процес автоматизації. Автоматизована бібліотечно-інформаційна система бібліотеки функціонує на основі локальної мережі з 10 комп'ютерів. Вже ведеться в автоматизованому режимі обробка нових надходжень. З 2003 р. функціонуватиме відділ автоматизації та інформаційно-бібліотечних процесів, що дасть можливість прискорити впровадження інформа-ційних технологій.

Бібліотека розширює діапазон форм і методів обслуговування читачів. Протягом трьох років вона реалізує такі програми: "Патріотичне виховання дітей, формування здорового способу життя, розвитку духовності та зміцнення моральних норм суспільства", "Профілактика правопорушень і боротьби із злочинністю та СНІДом серед неповнолітніх", "Діти України", які фінансує управління культури облдержадміністрації. Завдяки цьому поповнюється фонд не лише нашої бібліотеки, а й бібліотек області, зміцнюється матеріально-технічна база, видаються призи (книги) дітям-сиротам, дітям-інвалідам під час проведення масових заходів на зимових та весняних канікулах.

Пріоритетними напрямками діяльності бібліотеки залишаються відродження національних культур, краєзнавча діяльність, морально-правове, екологічне виховання молодого покоління.

У бібліотеці добре налагоджені творчі контакти з музеями, художніми та музичними школами, будинками дитячої творчості, що позначається на естетичному вихованні читачів.

У відділі мистецтв працюють клуби "Шанувальники прекрасного", "Ліхтарик", "М'яка іграшка", гурток "Естетичного розвитку малюків".

Бібліотека, як консультативний центр для педагогів міста і області, впливає на формування і зміст шкільних програм. Цікаво й не ординарно тут проходять турніри ерудитів, конкурси, виставки, брейн-ринги, інтелектуальні ділові ігри, творчі зустрічі. Традиційним стало проведення літніх читань "Книжкова веселка".

Велика увага приділяється дітям з обмеженими фізичними можливостями, з багатодітних, малозабезпечених сімей. У бібліотеці розроблена і виконується цільова комплексна програма "Діти - інваліди", яка теж фінансується.

Плідно працює бібліотека і з обдарованими читачами. В рамках програми "Обдаровані Діти", бібліотека активно проводить роботу, виявляючи здібних дітей під час проведення конкурсів, турнірів, формує банк даних про них. Справжньою гордістю бібліотеки є клуб юних аматорів "Пегасик", який очолює поетеса, член Національної Спілки письменників України Н.В. Хаткіна, членами цього клубу написано чимало художніх творів. Учасники клубу стали переможцями Всеукраїнського конкурсу юних талантів "О мово моя, душа голосна України", обласного конкурсу дитячої творчості "Казковий пролісок". Протягом 10 років щомісяця виходить читацька бібліотечна газета "Діалог", яка користується великою популярністю.

Бібліотека - науково-методичний центр не тільки для 127 дитячих бібліотек системи Міністерства культури і мистецтв України, а й для бібліотек усіх систем і відомств, що обслуговують дітей. І вона не стоїть осторонь проблем, характерних для бібліотечної системи України у цілому.

Про все, що тут створюється, і чим живе бібліотека - коротко не скажеш. Головне, що є колектив, який працює на майбутнє нашої держави.

Ще багато доведеться зробити нам, щоб не згасло у дітей бажання пізнавати світ через книгу, щоб читання залишалося пріоритетним у їх дозвіллі. Задумів багато, і ми сподіваємося, що вони здійсняться.


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей