Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Н о в и н и   з   р е г і о н і в


Галина Шумейда,
бібліотекар ЦДБ Стрийської МЦБС

Ерудитами не народжуються,
ними стають в читальних залах бібліотек

Запорукою формування ерудованих громадян нашого народу є висока якість освіти. Бібліотеки активно працюють на допомогу організації навчального процесу. Не залишається осторонь й дитяча бібліотека ім. В. Стефаника м. Стрия Львівської області. Провідна роль в реалізації цих завдань належить читальному залу бібліотеки, який не тільки забезпечує освітній процес, але й організовує змістовне проведення вільного часу школярами. Про досвід його роботи я й хочу розповісти.

Діти відчувають постійну потребу в нових враженнях, необхідність у яскравому, насиченому подіями житті. Ми намагаємось наповнити дитяче життя подіями, які збагачують їх емоційно та духовно, збуджують їхню творчу уяву, розвивають інтелектуальні здібності.

Для дітей, які обрали літературну творчість основним видом позаурочної діяльності, створено літературну студію "Паросток", де в теплій атмосфері зустрічаються поетичні паростки Стрия, слухають розповіді про життя славетних поетів, вчаться писати вірші, етюди, беруть участь у літературних іграх, поетичних годинах, зустрічаються з відомими поетами. Наша бібліотека працює за програмою "Благословенна будь, дитино, між нами", мета якої - допомогти соціальній адаптації дітей-сиріт. В рамках цієї програми в читальному залі бібліотеки постійно відбуваються різні цікаві заходи для вихованців сиротинця: проведено пізнавально-правову бесіду "Я маю право мати право", інформаційний калейдоскоп "Через навчання до успіху", вікторину "Азбука поведінки". Разом з викладачами і вихователями сиротинця складено окремий план дій бібліотеки на допомогу навчанню, організації вільного часу дітей.

В умовах дефіциту нової дитячої літератури значно зросла роль періодичних видань. Бібліотека передплачує 24 назви газет і 32 назви журналів, зміст яких ретельно відображається в систематичній картотеці статей. Це допомагає виконувати дуже складні, оригінальні, часом невідомі самим бібліотекарям запити. В читальному залі діють інформаційний прес-центр "Радимо прочитати", виставка-консультація для вчителів "Педагогічні новації", є кімната краєзнавства, в якій збираються матеріали з історії краю, міста, самої бібліотеки.

Візитна картка нашого читального залу - проведення пізнавально-розважальних заходів. Серед найбільш вдалих - телегра "Ерудит", бліц-турнір "Що ви знаєте про українські легенди, звичаї, обряди?", ділова гра "Що треба знати, щоб досягти успіху в бізнесі", бесіда за "круглим столом" "По країні Закону і Права", хронологічне лото "Бої Б. Хмельницького", мистецька година "Ікони розповідають" та ін. Активно шукаємо нові форми для донесення потрібної інформації до читачів. Сподобались школярам такі заходи, як: інформаційний калейдоскоп "Мій рідний Стрий", каскад інформаційних повідомлень "Не розчаровуйтесь в Україні", інформаційна мозаїка "Земля - наш спільний дім", День корисних порад "Погляд у майбутнє" тощо.
Всі заходи супроводжуються книжковими виставками, тематичними полицями, оглядами газет і журналів, яскравим оформленням, доносять до дітей цікаву інформацію. І тому радість гри поєднується з радістю пізнання.

Намагаючись покращити роботу читального залу, завжди думаємо, як зробити, щоб читачам було зручно ним користуватись. В бібліотеці працює ксерокс, в стінах читального залу панує спокій і внутрішній комфорт, інтер'єр прикрашає яскраве і цікаве наочне оформлення.

Юні стрийчани знають і люблять бібліотеку завдяки активній рекламі, тісним контактам з засобами масової інформації. Ми ведемо щоквартальну радіопередачу "Віконце в світ дитячої книги", систематично розповідаємо про книжкові новинки, заходи бібліотеки, роботу її гуртків. У програмі Стрийського місцевого телебачення "Вісті" висвітлюються всі важливі події в бібліотечному житті Стрия, транслюються великі масові заходи і бібліотечні свята. Створено фонд відеозаписів масових заходів, який використовується як методичний матеріал.

Час вимагає постійного вдосконалення форм роботи читального залу для того, щоб цей структурний підрозділ дитячої бібліотеки міг повноцінно допомагати юним читачам в навчанні, дозвіллі, пізнанні світу.


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей