Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотека: вчора, сьогодні, завтра
 

Наталія Нагорна,
зав. відділом інформації та маркетингу
Сумської обласної дитячої бібліотеки ім. М. Островського

Бібліотека — центр духовного спілкування

Є у Роменському районі Сумської області чарівне, мальовниче село Великі Бубни,а у ньому — будинок культури, де знаходиться сільська бібліотека, якою завідує фахівець з 28-річним бібліотечним стажем Валентина Федорівна Матяш. З нею у бібліотеці працює Любов Олексіївна Марченко, в минулому вихователь-методист дитячого дошкільного закладу. Користувачам книгозбірні, мешканцям села дуже поталанило, що в бібліотеці працюють саме ці жінки, справжні фахівці, люди, віддані цілком і повністю своїй професії, які люблять і поважають своїх користувачів, віддають їм тепло душі і серця, докладають багато зусиль для популяризації кращих здобутків культури, звичаїв та традицій українського народу. Недаремно, завдяки ось такій завзятості в професійній діяльності, Велико-Бубнівська сільська бібліотека-філія Роменської ЦБС отримала перемогу в обласному огляді-конкурсі сільських бібліотек «Краща сільська бібліотека 2006 року» у номінації «Краща робота з дітьми та молоддю».

Одним із дієвих напрямів роботи цієї бібліотеки є організація змістовного дозвілля юних мешканців селища, створення умов для розвитку творчих здібностей дітей, популяризація кращих надбань вітчизняної та світової дитячої літератури. Бо, як звісно, все починається з дитинства ... Саме тоді зароджуються особливості характеру, здібності та інтереси. Дитина, як стверджують працівники сільської книгозбірні, це зернинка, для якої потрібен сприятливий ґрунт, щоб вона проросла золотим колосом. Кожна дитина має талант та закладені природою здібності, і, щоб розвинути цей людський потенціал, необхідно віднайти його та створити сприятливі умови для прояву і зростання. Саме для цього у бібліотеці для розумних, допитливих, кмітливих і мрійливих дітей було створено клуб за читацькими інтересами «Бар­вінкова країна», засідання якого проводяться щомісяця. Працює він у спеціально відведеному місці в приміщенні бібліотеки, де за безпосередньою участю дітей оформлено яскраві стенди «Бар­вінкова країна», «Парламент Барвінкової країни». Має клуб і свій власний парламент, вибори до якого проводилися в ігровій формі, і навіть були прийняті своєрідні правила для його учасників — барвінчат:

1. Блакитний Барвінок природи є син, охороняє птахів і тварин.

2. Блакитний Барвінок до праці завзятий, барвитися вміє і любить читати.

3. Блакитний Барвінок дружить із спортом, хоч і не ставить всесвітніх рекордів.

4. Блакитний Барвінок спішить на підмогу, лагідний він, не образить нікого.

5. Блакитний Барвінок вміє дружити і чесним ім'ям батьків дорожити.

6. Блакитний Барвінок — найкращий наш брат, з передплатою хоче навести він лад.

А назвали так свій клуб бібліотекарі, тому що журнал «Барвінок» — найперший друг і помічник у виховній роботі з дітьми. З нього бібліотекарі  черпають багатющий пізнавально-розважальний матеріал, а також багато цікавого з екології, історичного минулого тощо. Бібліотекарі та члени клубу «Барвінкова країна» ведуть активне листування з журналом, за перемоги в різноманітних конкурсах діти неодноразово нагороджувалися дипломами. Крім цього, журнал на своїх шпальтах надрукував колективну фотографію членів клубу як вдячність за те, що в цій маленькій «Барвінковій країні» святкували ювілейний 60-річний день народження улюбленого журналу. Клуб за інтересами «Барвінкова країна» працює лише два роки. Але за цей час працівники бібліотеки провели багато цікавих засідань, у рамках яких для дітей організовувалися зустрічі з цікавими людьми, літературно-музичні свята, розважальні ігри, що сприяло популяризації літератури. Серед них: поетичний снігопад «Є на світі доля. А хто її знає? Є на світі воля. А хто її має?» (конкурс на краще виконання віршів); літературні години «Великий казкар» (за творами російського поета О.С. Пушкіна), «Тобі розкаже сива давнина, як край наш жив ...»; пізнавальна подорож «Мандри до країни Мудрагелії»; театралізоване свято «Казковий світ казок Г.К. Андерсена» та багато іншого. Діти з великим захопленням готують вистави в ляльковому театрі, з якими виступають у дитячому садку та школі.

Заслуговує на увагу і робота Товстянської сільської бібліотеки-філії. Село Товста — це мальовничий куточок у Білопільському районі на Сумщині, який славиться не лише красою, а й працьовитими людьми. Усім відома його сільська бібліотека — осередок затишного відпочинку, творчості й гостинності. Працівники бібліотеки Любов Іванівна Холявка та Марія Миколаївна Трофименко створюють для своїх читачів справжню, по-домашньому доброзичливу атмосферу. Бібліотека обслуговує 1 тис. користувачів, з них 144 — дитячого віку. Тут, в облаштованій для них кімнаті юного читача, діти відчувають себе затишно і комфортно, мають змогу поспілкуватися, вибрати улюблену книжку, відпочити.

Упродовж останніх років особлива увага приділяється відродженню народних звичаїв, обрядів, родинних традицій, зміцненню зв'язків між поколіннями. Допомагають у цій роботі змістовно проведені для дітей урок народознавства «Цікавинки з бабусиної скриньки», краєзнавча подорож «Вулицями рідного села», літературна вікторина «Різдвяне свято», конкурс на краще виконання колядок «Від хати до хати йдемо колядувати». Також для дітей у бібліотеці влаштовуються цікаві та захоплюючі народні свята. Після Різдва найбільшим християнським святом є Великдень, пов'язаний з біблійними розповідями про Ісуса Христа, які відтворюють звичаї і обряди наших предків. Це радісне воскресіння природи стало за своєю християнською ідеєю святом загального всепрощення й любові. Три дні Великодня радіє все на небесах і на землі. У ці дні відкривається небо. І якщо у людини чисті помисли, наміри, то Бог неодмінно почує їх і допоможе здійснити. Так мовиться у давньому повір'ї. Ось і вирішили бібліотекарі провести для дітей чудове свято, щоб ознайомити їх з історією і духовним багатством рідної землі. Народознавче Великоднє свято «Боже Великий, Єдиний, нашу Вкраїну храни» із циклу «Росте майбутнє Товсти» провела Любов Іванівна Холявка. У читальному залі бібліотеки зібралися дошкільнята Товстянського навчально-виховного комплексу, які з задоволенням слухали великодні казки про писанки, співали чудові пісні та грали у весняні ігри. Багато чого цікавого дізналися вони про паску, крашанки та великодні кошики. Велику допомогу бібліотекарям у проведені цього свята надали директор Товстянського сільського будинку культури та вихователь НВК.

Залучення дітей до народної творчості, мистецтва та їхня безпосередня участь у національних святах виховують любов до рідного краю, до землі своїх предків, до рідної мови, оселі, Батьківщини. У 2006 році Товстянська сільська бібліотека-філія Білопільської ЦБС стала переможцем районного туру обласного огляду-конкурсу «Краща сільська бібліотека року». Багато нових ідей і задумів у працівників на майбутнє, і віриться, що ніколи двері бібліотеки не зачиняться, а, навпаки, все нові й нові малюки зможуть відкрити тут для себе чарівний світ книги!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей