Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Світлана Хом’як,
заступник начальника управління культури Рівненської облдержадміністрації

З увагою до бібліотек

Бібліотечна галузь на Рівненщині є складовою культурно-мистецької сфери. Сьогодні зусилля бібліотечних працівників області спрямовані на поглиблення національного самоусвідомлення громадян, сприяння їх культурному розвитку, інформатизацію суспільства.

Необхідно відзначити, що бібліотечна справа в області будувалась на міцному фундаменті, закладеному ще Мелетієм Смотрицьким, Іваном Федоровим та іншими світочами української науки і писемності. Тут побачили світ такі безцінні шедеври — Пересопницьке Євангеліє і Острозька Біблія. З ХУІ ст. на території краю починають виникати бібліотеки, серед яких найбільшими були бібліотеки Острозької Академії, Кирило-Мефодіївського братства та бібліотеки монастирів.

Історія спеціалізованих бібліотек для дітей розпочалася 65 років тому зі створення першої дитячої бібліотеки у м. Рівному і ряді районних центрів області. Сьогодні на Рівненщині вже діє розгалужена мережа книгозбірень, яка налічує 588 бібліотек, у тому числі 22 спеціалізовані дитячі. Крім цього, дитяче читання забезпечують ще 511 сільських установ. І всього послугами бібліотек користується 560,4 тис. населення області, діти складають 168,5 чол.— 30,1% цієї кількості.

З метою створення максимально сприятливих умов для інформаційного забезпечення споживачів, подолання існуючих у бібліотечній сфері проблем в області проводиться експеримент з реорганізації бібліотечної мережі шляхом об'єднання у сільській місцевості публічних і шкільних бібліотек із підпорядкуванням їх відділам культури райдержадміністрацій. У результаті — понад 80 бібліотек переведені у кращі приміщення, 75% фахівців працюють на повні ставки посадових окладів, питома вага спеціалістів складає 89%. Завдяки об'єднанню бібліотеки мають доступ до комп'ютерної техніки навчальних закладів для створення власних баз даних. Централізовані системи публічно-шкільних бібліотек стали юридичними особами з власною бухгалтерією.

Швидкими темпами розвивається інформатизація галузі. За розпорядженням голови облдержадміністрації від 5.03.2001 року «Про інформатизацію бібліотек області», комп'ютерні комплекси придбано для всіх центральних районних і міських бібліотек. Розпочато комп'ютеризацію та підключення до мережі Інтернет сільських бібліотек, і у даний час 9 з них мають змогу користуватися нею. Можливість доступу до Інтернету це не тільки інформаційне обслуговування юних читачів, це і корпоративна каталогізація, проведення віртуальних уроків тощо. 5 бібліотек у місті вже мають власні Wеb -сайти, шість бібліотек–філій — домашні Web -сторінки. Державною обласною бібліотекою розроблено макет електронного каталогу для шкільної бібліотеки.

Найпильніша увага, безперечно, приділяється вирішенню питань поповнення і збереження бібліотечних фондів. В області діють «Програма поповнення бібліотечних фондів на період до 2005 року», «Програма збереження бібліотечних і архівних фондів», які визначають і забезпечують засади та нормативи комплектування, використання і збереження фондів книгозбірень усіх рівнів. Турбуючись про надходження соціальнозначущої літератури до бібліотек області, у тому числі й до сільських бібліотек–філій, за розпорядженням голови облдержадміністрації від 01.12.2004 року № 217 засновано обласну бібліотечну серію, на реалізацію якої в 2005 році передбачається виділити із обласного бюджету 100 тис. грн. Всього у 2004 році із бюджетів усіх рівнів для придбання літератури було виділено 661,0 тис. грн., що дозволило поповнити бібліотечні фонди на 437,88 тис. примірників творів друку. До спеціалізованих дитячих бібліотек надійшло 97,16 тис. прим. Всього бібліотечні фонди налічують 11284,51 тис. екземплярів. До кожної бібліотеки надходять періодичні видання для дітей, асортимент яких обов'язково погоджується із дитячими навчальними закладами.

Бібліотеки стали дієвим осередком дитячої творчої діяльності. Найпопулярнішими заходами, які тут відбуваються, є конкурси, мистецькі вечори, зустрічі з професійними і народними митцями. Для підтримки молодих творчих особистостей на Рівненщині запроваджено стипендії голови обласної державної адміністрації талановитій молоді для реалізації творчих проектів, які щороку отримують 10 юних обдарувань.

В області особливим є ставлення до фахівців бібліотечної сфери, до тих, хто своєю щоденною працею забезпечує інформаційний та інтелектуальний розвиток суспільства. Щороку для них організовується біля 10 семінарів і шкіл навчання на базі обласних бібліотек, проводяться заняття з перепідготовки на Рівненському факультеті Національної Академії керівних кадрів культури і мистецтва. Ветерани, пенсіонери, провідні фахівці культури і мистецтва отримують персональні стипендії голови обласної державної адміністрації.

Обласна бібліотека для дітей, яка днями відзначила своє 65-річчя, є органічною складовою інфраструктури нашої галузі. За роки своєї творчої діяльності вона не втратила особливої місії — бути хранителем і популяризатором загальнолюдських цінностей, центром просвітництва і духовності для юних мешканців Рівненщини.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 6/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей