Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотека: вчора, сьогодні, завтра

Галина Безверха,
зав. Річанською сільською бібліотекою Білопільської ЦДБ Сумської області

Барви рідного краю

У глибину століть сягає цікава і загадкова історія с. Річки на Білопільщині. Воно засноване у 60-ті роки XVii ст., і першими його поселенцями були селяни-кріпаки з Правобережної України, які втікали від гніту польських панів. У минулому село було не раз пограбоване і спалене, але, попри всі негоди, воно і сьогодні радує своїх мешканців красою. На цій героїчній землі народилися всесвітньо відомий льотчик, двічі Герой Радянського Союзу С.П. Супрун, генерали А. Акименко, Г. Лавриненко, повний кавалер орденів Слави М.А. Винниченко, кавалер двох орденів Слави та Ордена Червоного Прапора Ф.Х. Коломієць.

Продовжуються славні історичні традиції річанської землі і передаються нащадкам, саме тому народознавство і краєзнавство залишаються пріоритетними напрямами у роботі сільської дитячої бібліотеки. Розташована вона у центрі села на другому поверсі будинку культури, займає дві кімнати, в яких чудове естетичне оформлення створює відчуття затишку і комфорту. У книжковому фонді бібліотеки література з історії рідного краю, його звичаїв, обрядів, традицій виділена на окремому стелажі, де для дітей влаштовано постійно діючий куточок «Моє село — моя маленька Батьківщина». Краєзнавчий фонд має розділи «Історія рідного села», «Не стерти з пам'яті минуле», «Гордість нашого села», «Пам'ять і сьогодення», «Квітне земля мого краю талантом народу свого», «Риси оновлення рідної землі».

Особливий інтерес у дітей викликають фотоальбоми з історії рідного села «Моє село Річки», «Наші умільці», тематичні теки «Вони захищали наш край», «Скарби рідного села», «Вивчай і знай свій рідний край». Вони є допоміжним матеріалом для проведення виховних годин, уроків народознавства і краєзнавства. Для юних користувачів ведеться краєзнавча картотека, яка допомагає у пошуку необхідної інформації. Тематичні рубрики в ній постійно оновлюються. Змістовному розкриттю краєзнавчого фонду допомагає зі смаком оформлена наочність: «Україна моя калинова», «Краю мій рідний, Сумщино моя!», «Моя земля, земля моїх батьків», «Майстри красного письменства». Усі книжкові виставки та полиці прикрашено дитячими малюнками.

Невід'ємною частиною  роботи бібліотеки є масові заходи, які проводяться спільно зі школою. Використовуються нові форми і методи роботи з дітьми, які пробуджують в юних душах любов до рідної землі, бажання вивчати історичне минуле свого краю, його звичаї та обряди. Знати рідне коріння, рідну хату, рідну мову — це значить продовжувати свій родовід. От і сіє бібліотекар в душах дітей зернятка доброти, чесності, порядності, бережливості, поваги до старших, відчуття прекрасного, любові до Батьківщини. Значна увага приділяється вивченню історії рідного краю, його славних бойових традицій. Пам'ять про Велику Вітчизняну війну священна, бо вона вічна. Саме тому ми постійно розповідаємо дітям про героїчні сторінки минулого, виховуючи у них почуття гордості за рідну землю. У бібліотеці проведено цикл масових заходів, присвячених уродженцю с. Річки, відомому льотчику, двічі Герою Радянського Союзу С.П. Супруну: урок мужності «Відважний сокіл», літературну вікторину «Нащадки пам'ять бережуть», вечір-портрет «Сторін­ки мужності і слави». «Шана й уклін вам, ветерани!» — під такою назвою пройшла зустріч з колишнім льотчиком-штурманом, ветераном Великої Вітчизняної війни Т.П. Дрімлюгою у нього вдома. Він поділився з дітьми своїми спогадами про тяжкі воєнні роки, а діти привітали його квітами.У зустрічі взяли участь секретар сільської ради та вчитель сільської школи. Цікаво і змістовно для учнів 3-5 класів пройшов дитячий ранок «Війни не знати, миру процвітати», на якому звучали вірші та пісні, проводилися також огляд літератури «Діти–герої», літературна вікторина «Про подвиг, доблесть і славу», доповненням до якого була чудово оформлена тематична книжкова виставка «Вони захищали нашу Батьківщину».

Вивчення історії рідного краю дає змогу дітям пізнавати витоки духовності. Не можна виховати патріота-громадянина, який не знає своєї історії. Бібліотека разом з дітьми займається збором матеріалів  усної народної творчості, звичаїв, обрядів краю, проводить роботу по їх збереженню та примноженню. Діти залюбки беруть участь у проведенні різноманітних народознавчих заходів, експедицій, досліджень, які не тільки розвивають їхню творчу активність, ініціативу, самостійні нахили, здібності, обдарування, а й формують глибокі національні почуття. Здобуте й розвинене в самостійних творчих пошуках стає стійким надбанням дитячого розуму й душі і залишається з людиною назавжди.

Актив бібліотеки зібрав цікавий матеріал про столітній дуб-велетень. Легенди, перекази, вірші, фотоматеріали увійшли до рукописного альбому «Є у Річках зелен-дуб». Ця колективна робота посіла перше місце в обласному екологічно-краєзнавчому конкурсі пошуковців «Збережемо реліктові дуби Сумщини», ініціатором, організатором і керівником якого виступила Річанська сільська дитяча бібліотека.

Одним із важливих моментів виховання стійкого інтересу й любові до книги, до свого народу є використання традицій. Рідна Україна, край, де народився, виріс, де світять зорі дитинства, — це необхідно кожній людині. І все це не можливо без звернення до творчої спадщини Т.Г. Шевченка. Творчість великого Кобзаря є найдорожчим скарбом. Саме тому щороку, у період Шевченківських днів бібліотека разом з учителем української мови і літератури проводить цікаві свята, присвячені творчості Кобзаря: «Уклін тобі, Тарасе», «Поетичний вінок Кобзареві», «Шевченко — поет, художник, патріот». Ці заходи проводяться в «Українській світлиці», яку оформлено в сільській школі.

Вся масова робота з народознавства ґрунтується на родинному вихованні. Заслуговує на увагу досвід роботи бібліотеки з проведення родинних свят: «Життєві стежки наших татусів та бабусь», «Наші обереги». Надовго запам'яталося дітям родинне свято «Тепло татусевих долонь» (для учнів 4-х кл.). Кожна дитина готувала розповідь про свого тата, подарунки для нього: малюнки, аплікації, вироби з пластиліну та ін. У бібліотеці оформили стенди з фотографіями татусів, виставку «Мій тато — майстер», на якій були представлені вироби з дерева та лози. Діти привітали своїх татусів віршами і піснями. Потім усі брали активну участь в іграх, конкурсах, змаганнях. Наприкінці батькам вручили подарунки. Змістовно і цікаво пройшло свято-конкурс «А я просто українка, україночка». Дівчатка, які навчаються у 5-6 кл., змагалися за звання «маленької україночки» у конкурсах: «Звичаї нашого народу», «Ой, хустино, хустино», «Майстриня–господиня», «Хто кого переспіває». Переможницею свята стала учениця 5-го класу Світлана Іваній.

Відродженню давно забутих оберегів рідної землі сприяє робота клубу «Джерельце». Мета клубу — прищеплювати дітям любов до рідного краю, знайомити з народними традиціями, звичаями, обрядами. На засідання клубу неодноразово запрошувалися народні умільці села — майстрині-вишивальниці, майстрині з плетіння мережива, різьбярі, сільські художники. Ці зустрічі залишили у дітей приємні згадки і продовжують надихати юні серця на творчість. Бібліотека згуртувала і об'єднала творчо обдарованих дітей свого села — юних поетів, художників, різьбярів, вишивальниць, які продовжують славні традиції своїх дідів і батьків. А виставки їхніх виробів надають бібліотеці справжній національний колорит і неповторність.

Традиційним у бібліотеці стало святкування Новорічних, Різдвяних, Великодніх свят, зустрічей весни та ін. Велику допомогу бібліотеці в їх організації та проведенні надає настоятель Річанської Троїцької церкви. В бібліотеці продовжується робота по вивченню краси і щедрості рідної землі. Любов до свого краю викликає у дітей гаряче бажання пізнати малу Батьківщину краще, вкласти в її розквіт свої сили і знання. Ми по праву можемо пишатися багатою історією рідного краю.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей