Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Наталія Онофрійчук,
зав. науково-методичним відділом Рівненської державної обласної бібліотеки для дітей

Бібліотека і дозвілля дітей
З досвіду роботи Березнівської ЦСПШБ

Бібліотека для дитини — це книга, інформація, допомога у навчанні. Однак, сучасна бібліотека створює також творчий простір для проведення дозвілля дітей. Нашим дітям не вистачає спілкування, і його вони можуть отримати в клубах і гуртках за інтересами, яких багато є при бібліотеках.

У Березнівській районній дитячій бібліотеці вже двадцять років діє клуб «Книга і лялька». Його діяльність допомагає дітям виявити свої здібності, вчити їх творчо мислити, реалізовувати свою фантазію, збагачуватися новими знаннями, прилучатися до культурних і літературних цінностей.

Щорічно кожний великий масовий захід у бібліотеці відбувається за участю юних артистів дитячого лялькового театру. Вони показують своїм одноліткам лялькові вистави «Свято новорічної ялинки», «Як берегти книгу», «Незнайко в бібліотеці», «Ввічлива Мальвіна» та багато інших.

З 1 грудня 2003 року дитячий ляльковий театр отримав нове спрямування. Березнівська районна дитяча бібліотека приступила до виконання програми «Дітям по-дитячому про здоровий спосіб життя» в рамках українсько-канадського проекту «Молодь за здоров'я — 2». Отже, відтоді клуб «Книга і лялька» став центром спілкування дітей віком від 7 до 14 років з орієнтуванням на формування здорового способу життя. Відповідно до мети і цілей проекту був відкоригований репертуар колективу театру, закуплені нові персонажі ляльки, зроблена нова переносна сцена і декорації для показу дитячих лялькових вистав.

Для більш якісної постановки лялькових вистав була запрошена режисер–педагог з Рівненського обласного театру ляльок Р. Кутерьова. З її допомогою члени клубу «Книга і лялька» (учні 2–4 кл.) та їхній керівник бібліотекар Н. Коваль підготували вистави «Малятко-здоров'ятко», «А у нас в квартирі газ» та «Про легковажного Петрика, розумну Наталку і злу відьму Цигарку». Високий рівень спектаклів допоміг юним акторам 30 березня 2004 р. здобути перемогу на районному конкурсі лялькових театрів у Березному.

Засідання клубу «Книга і лялька» відбуваються у формі літературних ігор, вікторин, конкурсів і, звичайно, завершуються ляльковими виставами, які доступно і ненав'язливо пояснюють дітям, що куріння, вживання алкоголю та наркотиків — це шкідливо. Клуб надзвичайно популярний серед дітей, і під час його засідань бібліотека ледь вміщує всіх бажаючих. У грудні 2003 року та в січні 2004 року великий успіх у молодших глядачів мала лялькова вистава «Колобок», а вистава «Колобок спішить жити» (в рамках програми «Дітям по-дитячому про здоровий спосіб життя») зацікавила навіть дітей середнього і старшого шкільного віку. Ця вистава неодноразово озвучувалась на місцевому радіомовленні на радіосторінці «Бібліотечний вісник інформує», тому її мали змогу почути діти і молодь всього Березнівського району.

У рамках реалізації проекту бібліотека оголосила на сторінках районної газети «Надслучанський вісник» дитячий конкурс на кращу казочку про здоровий спосіб життя. Під час Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги, який щорічно проходить на березневих канікулах, у РДБ було оформлено виставку дитячих малюнків «Я кажу: Ні! шкідливим звичкам» та виставку дитячих робіт «Вінок рукотворної краси» (роботи із соломки, пластиліну, сірників, вишивки).

Матеріали проекту, план роботи клубу «Книга і лялька», сценарії лялькових вистав, кращі казки, малюнки та інші дитячі роботи про здоровий спосіб життя ввійшли до збірки під загальною назвою «Здоров'я — криниця сили», яку видала Березнівська РДБ.

Організації змістовного дозвілля дітей, розвитку їхніх творчих здібностей сприяє також щорічний фестиваль власної дитячої поезії «Провесінь», започаткований Березнівською районною дитячою бібліотекою та відділом у справах сім'ї та молоді у 1997 році. На ньому збираються діти, які пробують писати вірші. З роками до декламаційного туру додався заочний тур, а згодом — номінація співаної поезії. У 2003 році цей районний фестиваль стає обласним.

У 2004 році на Viii обласний фестиваль «Провесінь» до Березного надійшли заявки від 118 учасників на участь у заочному і декламаційному турах. Особливістю цьогорічного фестивалю було те, що в його рамках пройшов тематичний конкурс віршів на тему «Молодь за здоровий спосіб життя» (за проектом «Молодь за здоров'я — 2»). На розгляд журі були представлені 247 творів, з них 47 віршів на тему здорового способу життя. Всі ці твори надруковано на Wев -сторінці ( www.rlib.berezne.com ) в Інтернет-центрі Березнівської центральної районної бібліотеки. У фестивалі взяли участь діти з 11 районів області. Кращі твори увійшли до збірки «Провесінь 2004».

Клуби за інтересами, як форма дозвілля, досить популярні і серед сільської малечі. Клуб «Знай, люби, бережи» діє при Малинській публічно-шкільній бібліотеці–філії. З 1990 року він збирає дітей, які люблять свій край, свою землю, дбайливо ставляться до навколишньої природи. Девіз клубу — «Любіть тваринку і травинку, і сонце завтрашнього дня». Кожне засідання клубу — це свято для його членів. Надзвичайно цікаво і красиво нинішньої весни проходило засідання клубу під назвою «Природа — наш дім». Діти прослухали літературний нарис «Як весна пробуджує природу». Бібліотекар Н. Філімонова провела бесіду «За сторінками «Червоної книги України». Завершився захід балом весняних квітів, на якому кожен представляв свою весняну квіточку разом з красунями Весною і Флорою.

Попереду в юних природолюбів цікаві плани: вивчати рослинний і тваринний світ рідного краю, народні свята і звичаї, пов'язані з природою, надзвичайні погодні явища, поширювати екологічну культуру серед однолітків. Протягом 2004 року члени клубу планують розглянути такі теми: «З любов'ю до природи»; «У Свято Івана Купала»; «Природні перлини нашого краю»; «Охорона природи — справа кожного»; «Природа і погода».

Знавці рідної природи з Малинська є активними учасниками районних та обласних конкурсів дитячої творчості. У 2003 році вони блискуче показали свої художні здібності в обласному конкурсі «В гармонії з природою». Обласна бібліотека для дітей відзначила спеціальним призом альбом аплікацій, підготовлений членами клубу «Знай, люби, бережи».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей