Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотечний калейдоскоп

У світі незабутніх книг

Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги залишається найпопулярнішим святом шкільних весняних канікул, святом, яке пов'язано з книгою. І сьогодні це дуже важливо, бо книга є невичерпним джерелом знань, вона містить у собі працю багатьох людей, і найвищою нагородою за копітку та нелегку працю всім, хто до цього причетний, є дитяча посмішка, яка, немов, весняне сонечко, зігріває та веселить душі.

Цього року у Харківській обласній бібліотеці для дітей Тиждень дитячої та юнацької книги святкували нетрадиційно. Працівники бібліотеки з особливою відповідальністю поставилися до його підготовки, продумали всі етапи програми, визначили різноманітність форм проведення окремих заходів, і кожен день Тижня був присвячений певному жанру літератури — поезії, казці, фантастиці, пригодам, гумору.

Відкривався Тиждень 21 березня «Карнавалом літературних героїв». На нього були запрошені читачі бібліотеки — вихованці дошкільного навчально-виховного закладу № 36, які зустрілися тут з літературними героями улюблених казок та взяли участь у розважальній програмі, підготовленій для них працівниками бібліотеки. За активну участь у вікторинах та конкурсах усі діти отримали в подарунок від відомих видавництв України яскраві книжечки.

З нагоди відзначення у цьому році великої дати — 60-річчя Великої Перемоги над фашизмом — другий день було присвячено історичному жанру літератури, і пройшов він під гаслом «Пам'ятаємо. Славимо. Вшановуємо». У бібліотеці відбулася цікава зустріч з Едуардом Звоницьким, відомим харківським письменником, та презентація його книги «Защитник Отечества», яка вийшла у видавництві «Наш городок». У книзі розповідається про нелегку долю тих, хто боровся з ворогом на фронтах Великої Вітчизняної війни, хто безстрашно захищав країну від фашистських загарбників, про тих сміливих людей, які брали участь у визволенні Харківщини. Не менш захоплюючою була зустріч з першим заступником Голови Харківської обласної організації спілки Ветеранів України Д.О. Крячком, який розповідав про своє нелегке життя під час Великої Вітчизняної війни. Гостями бібліотеки були студенти ХДАК та учні старших класів школи–інтернату № 4 для дітей–сиріт. Також до уваги глядачів було представлено літературно-музичну композицію «Війні немає забуття».

Третій день Тижня був присвячений Її Величності — Казці, бо саме казка — це той чарівний острів дитинства, де існують вигадані персонажі, розмовляють звірі та квіти, і добро завжди перемагає зло. Дитинство і казка — ці поняття тотожні. У «Дивовижну країну казок» працівники бібліотеки запросили вихованців Харківської спеціалізованої школи–інтернату № 8 для дітей з наслідками поліомієліту.

Окремий день був присвячений Гансу Крістіану Андерсену, видатному данському казкарю. І це невипадково, адже за рішенням Генеральної конференції ЮНЕСКО 2005 рік проголошений Роком Г.К. Андерсена, і всі цивілізовані країни світу святкують 200-річчя від дня його народження. Бібліотекарі розповідали дітям про творчу спадщину та цікаві факти життя письменника, які досі були мало кому відомі. Разом з героями його казок — Сніговою Королевою, Оле-Лукойе, мудрим Вороном, Гердою та маленькою розбійницею читачі відвідали чарівний та загадковий світ Великого казкаря.

Наступний шостий день присвячений був поезії. Належну шану віддали письменникам–ювілярам. З літературним портретом М. Рильського ознайомили студентів ХДПУ ім. Г.С. Сковороди, адже 19 березня була 110 річниця від дня народження цього відомого українського поета. Рішенням Генеральної Асамблеї ООН 2005 рік проголошений роком М.Т. Рильського. Студенти ХНАДУ побували у поетичному круїзі під назвою «Муза любові», присвяченому 185 річниці від дня народження російського поета А.А. Фета.

Пригодницька література залишається найпопулярнішою у читачів, тож не можна було не виділити цей жанр
з-поміж інших. Вихованці санаторної школи–інтернату для дітей із захворюваннями серцево-судинної системи зустрілися із представником Видавничого Дому «Школа» та ознайомилися з новою літературною серією, яка вийшла у світ під назвою «Бібліотека пригод». Бібліотекар розповіла дітям про видатних класиків пригодницької літератури, таких, як Жуль Верн, Міл Фішер, Роберт Стівенсон та багатьох інших. Під час проведення вікторини виявилося, що діти добре знають «пригодницьку» термінологію, і це свідчить про те, що своїх улюблених книжок вони читають багато. Книга для них — друг і вірний помічник як у навчанні, так і у дозвіллі.

Напередодні Дня сміху та гумору бібліотекарі запросили на «Парад великих брехунців» вихованців санаторних шкіл–інтернатів міста. Разом з лисицею Алісою та сліпим котом Базиліо, хитрими та брехливими героями казки Л. Толстого «Пригоди Буратіно» діти відвідали країну побрехеньок та називали багато інших подібних казок.

Завершував Тиждень дитячої та юнацької книги літературний калейдоскоп «По хвилях океану «Фантастика». Він проходив як тематична дискусія між бібліотекарями та учнями старших класів ліцею ХНАДУ, під час якої обговорювалася творчість письменників–основоположників фантастичної літератури та відомих представників сучасних напрямків цього жанру. Особливу зацікавленість у присутніх викликали філософські моделі та концепції побудови світу, альтернативні шляхи розвитку цивілізації та існування біоенергетичного феномену передачі й збереження знань.

«Віват, читач!» — під таким девізом пройшло закриття святкових заходів Тижня дитячої та юнацької книги. Адже, доки існуватиме справжній цінитель та шанувальник дитячої книги, а допитливість та прагнення до знань стануть нормою життя, доти професія бібліотекаря буде потрібною, наче незгасаюча свіча, що освітлює шлях у майбуття, у світ величезного потоку інформації.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей