Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Відкриття. Нововведення. Досвід

Галина Горбунова,
зав. відділом бібліотечного менеджменту НБУ для дітей

Дитяче читання без кордонів

Питання дитячого читання як були актуальними у ХІХ–ХХ століттях, так залишилися і сьогодні — у ХХІ. І це цілком зрозуміло: у суспільстві відбуваються процеси глобалізації, інформатизації, модернізації, тобто світ розвивається, змінюється, переглядаються пріоритети. У кожній країні всі ці процеси відбуваються по-різному, і гострота питання дитячого читання, що стоїть певною мірою перед суспільством, вирішується відповідно до ментальності того чи іншого народу, його духовної спадщини, звичаїв і традицій. Саме про це йшла мова у м. Мінську на Міжнародній конференції «Дитячі бібліотеки Німеччини: популяризація читання та інноваційні форми і методи роботи», яка проходила на базі Центральної дитячої міської бібліотеки з 30 жовтня по 1 листопада 2006 року. Ії організаторами виступили Гете-Інститут міст  Мінська та Києва. Фахівці Німеччини, Білорусі, України, Росії, Казахстану і Вірменії обговорювали питання дитячого читання та інноваційних форм роботи. З вітальним словом до присутніх звернулися: директор Інституту ім. Гете у Мінську Катрін Освальд Ріхтер, президент Білоруської бібліотечної асоціації, директор Мінської обласної бібліотеки ім. А.С. Пушкіна Наталя Чуєва, представник Міністерства культури Республіки Білорусь.

Перший день роботи конференції було відведено пленарним доповідям, а наступного дня у процесі концептуального планування бібліотечних заходів для дітей та молоді фахівці обмінювалися досвідом у сфері новітніх технологій, питаннях популяризації читання та бібліотечної роботи. Представляючи проектну роботу центральної дитячої бібліотеки м. Штутгарта, її директор Розмарі Біллес наголошувала на тому, що, враховуючи велике громадське, освітнє і політичне значення бібліотечної роботи з дітьми і юнацтвом, публічні бібліотеки Німеччини приділяють цій цільовій групі особливу увагу. Не даремно девіз їхньої бібліотеки: «У нас діти — королі, а книги та компакт-диски — їх вірні слуги, з якими вони можуть поближче ознайомитися і використовувати їх за власними потребами», бо саме діти до 14 років — найбільш активні користувачі бібліотек.

Доповіді зарубіжних колег були цікавими і змістовними. Софія Раєва, директор ДРБ для дітей Казахстану розповідала про те, як відкрити дітям радість читання; досвідом організації читацьких акцій ділилася зав. відділом дитячої літератури Всеросійської державної бібліотеки іноземної літератури Ольга Мяеотс, а про бібліотеку, як центр міжнародного спілкування, що формує духовний ресурс сучасного суспільства, говорила зав. відділом бібліотекою сімейного читання «Верасок» з білоруського міста Молодече. Були ще інші не менш цікаві виступи і дві гарні творчі майстерні «Планування бібліотечних заходів для дітей та молоді: Збираємо ідеї і використовуємо їх на практиці» та «Скринька для дітей», які проводила референт Розмарі Біллес. Слухаючи виступи колег, усі присутні ще раз переконалися у тому, що основна цінність будь-якої країни світу — це діти, і саме від того, як ми навчимо їх читати, бачити світ, спілкуватися та творчо розвиватися, і залежить велич держави.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей