Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотека: вчора, сьогодні, завтра

Лариса Лісова,
директор Рівненської державної обласної бібліотеки для дітей

Дитяча бібліотека як центр підтримки і розвитку інтересу до читання

Нещодавно мені потрапила на очі замітка під заголовком "Книга читає сама себе". В ній йшла мова про те, що одна американська компанія випустила на ринок першу в світі цифрову аудіокнигу, для прослуховування якої не треба використовувати програвач. Новинка - маленький пластиковий прямокутник з яскравою обкладинкою, кнопками управління на зворотній стороні і роз'ємом для навушників, що входять у комплект, як і батарейка та шнурок, щоб носити книгу на шиї. Апаратик дає слухачам змогу розміщувати цифрові закладки й управляти швидкістю голосу оповідача. Звичайно, це цікаво, але замінити читання батьків або бібліотекаря читанням актора неможливо. Адже процес читання сприяє духовному спілкуванню, встановленню взаємоповаги, близькості, довіри, без яких немає виховання. А як позбавити дитину можливості розглядати і осмислювати ілюстрації дитячих видань, що емоційно та естетично впливають на процес уяви?
Сьогодні ми констатуємо, що дитячі бібліотеки запитувані і потрібні, хоча на початку ХХІ століття любителів телевізорів і комп'ютерів, на жаль, необхідно було переконувати в користі читання. Приємно відзначити, що останнім часом у книгарнях з'явилося чимало цікавих і гарних дитячих книг вітчизняних видавництв. Все частіше діти воліють отримати в подарунок не іграшки, а книги. Але домашні та шкільні бібліотеки не здатні задовольнити всі запити читачів, тому дитячі бібліотеки залишаються інтелектуальними центрами формування та розвитку особистості, де друковані видання використовуються у поєднанні з новітніми технологіями.
У документі "Керівництво для дитячих бібліотек", офіційно прийнятому на генеральній конференції ІФЛА в Буенос-Айресі в 2004 році, зазначається, що бібліотечне обслуговування ніколи не відігравало такої важливої ролі для дітей та їхніх батьків, як у сучасному світі. Доступ до знань і багатств світової культури, як і безперервна освіта, стали пріоритетними в суспільстві. Якісна дитяча бібліотека прищеплює дитині навички грамотності читання і безперервної самоосвіти. Дітей потрібно заохочувати користуватися бібліотекою з самого раннього віку, так як це збільшує вірогідність, що вони звертатимуться до її послуг і в подальшому.
Власне з таких позицій і організовує свою діяльність Рівненська державна обласна бібліотека для дітей. Підтримувати закладений батьками інтерес до читання у дітей і розвивати його допомагають різноманітні традиційні та інноваційні заходи: екскурсії, бібліотечно-бібліографічні заняття, книжкові виставки, свята, літературні ігри, конкурси (знавців віршів, загадок, творів окремих письменників), літературні вернісажі і ринги, групові бесіди, обговорення книг, огляди періодики і новинок літератури, читацькі конференції, презентації видань тощо. Особливе місце у цьому переліку посідає Тиждень дитячої книги. Це ефективна комплексна форма роботи, що передбачає і урочисте відкриття в приміщенні театру ляльок, і щоденні цікаві заходи в стінах бібліотеки, і літературні вікторини на обласному радіо та в "Провінційній газеті", і виставку читацьких щоденників тощо. Під час проведення цього свята відзначаються кращі читачі бібліотеки - вони стають лауреатами премії "Кобзарик", що, на нашу думку, є гарним прикладом для інших. Ця премія щорічно з 1998 року присуджується за активну читацьку діяльність дітям, які володіють читацькою культурою, технікою читання, бібліографічною грамотністю, знають літературу, вміють сприйняти і розуміти художній твір, отримати естетичну насолоду, беруть участь у вікторинах "Літературними стежками Рівненщини", які ініціює та готує бібліотека, а оголошує "Провінційна газета". Цьогорічні переможці, відповівши на десять запитань, отримали призи від нашого спеціального партнера магазину "Вікотек" - плеєр і фотоапарати. Пам'ятаючи, що молодші школярі дуже люблять казки, запрошуємо їх на засідання казкової вітальні "Дивосвіт". Використовуючи художні образи казок, бібліотекарі допомагають дітям розвивати естетичні почуття та творчу фантазію. Казки приносять радість, захоплення, насолоду, збагачують почуття, уяву, розум дитини і викликають прагнення читати ще і ще.
Приємною та цікавою несподіванкою для читачів дитячих бібліотек області став конкурс "Кращий читач року", що проходив під егідою Національної книжкової виставки-ярмарку "Форум видавців" у Львові, і який з регіонального виріс до Всеукраїнського. Оксана Микитюк (м. Дубно), Євгенія Поліщук (с. Межиріч Острозького району) та Ірина Широченко (м. Березне), які отримали перемогу в обласному турі, нині відвідують місто Львів. На нашу думку, такий конкурс у рамках всієї України, справді, підтримує у школярів інтерес до читання, до книг, як джерела пізнання, розвиває духовний світу дитини, що є одним з найважливіших завдань сучасної дитячої бібліотеки. За допомогою подібних конкурсів ми маємо реальний шанс посунути трішки вбік комп'ютер, телевізор і повернути наших дітей до вдумливого читання, творчого спілкування з книгою.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей