Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Пропустить Навигационные Ссылки.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Слово головного редактора

Час віри та сподівань

Закінчився рік 2005-й. Зірвано останній листок календаря. Час озирнутися та підсумувати: що було у минулому році позитивного, що не вдалося зробити, які знакові події відбулися у дитячих бібліотеках.

Найбільш знаменною і пам’ятною датою, беззаперечно, було святкування 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні — великого подвигу та великої трагедії нашого народу, уроки якого завжди залишатимуться підґрунтям патріотичного виховання юних громадян, на яких зростатимуть нові покоління українців.

Редакція нашого журналу, якому, до речі, цього року виповнюється вже п’ять років, впевнена, що колективу кожної дитячої бібліотеки України є що згадати. Львівська обласна бібліотека для дітей  приймала директорів обласних бібліотек для дітей на Всеукраїнській науково-практичній конференції, успішно продовжує реалізовувати проект міжнаціонального спілкування «Книжкові мости» (було здійснено акцію «Книжковий міст: Україна — Грузія» за участю Почесного Консульства Грузії у Львові). Колектив Кіровоградської ОБД ім. А. Гайдара провів обласну науково-практичну конференцію «Юний читач і українська книга». На базі Херсонської ОДБ відбулося Всеукраїнське проблемно-цільове навчання спеціалістів з питань автоматизації «АІБС в дитячих бібліотеках. Інтегровані рішення: від комплектування до обслуговування». Бібліотека також виступила ініціатором і розробником міжшкільного Веб-порталу «Клас!», до участі в якому долучилися загальноосвітні навчальні заклади міста. Творчо працює над своїм Веб-сайтом і Чернігівська ОДБ ім. М. Островського: у минулому році тут започатковано нові проекти «Школа лідерів читання і грамотності» та «Вікно в Європу». Як обласний науково-методичний центр бібліотека брала активну участь у відкритті Тупичівської сільської дитячої бібліотеки Городнянського району. Пріоритетним у роботі Інтернет-центру Житомирської ОДБ було обслуговування дітей з обмеженими фізичними можливостями та дітей соціально вразливих категорій. Широко відзначався 50-літній ювілей Кримської республіканської дитячої бібліотеки ім. В. Орлова, цій події присвячувалась ціла низка заходів під загальною назвою «Свій 50-літній ювілей ми зустрічаємо в колі друзів».

Дуже пишаємося ми непохитністю колективу Полтавської ОДБ ім. П. Мирного, який протягом уже трьох років — з лютого 2003 року і до сьогодні, мужньо бореться за збереження своєї бібліотеки. Десятки листів надіслано в усі владні інстанції Полтави і Києва, діти-читачі та їхні батьки влаштовували численні пікети на захист бібліотеки. Відбулося не одне судове засідання. Уже цього року колектив Національної бібліотеки України для дітей підтримував бібліотеку під час чергового судового засідання, яке проходило у Київському міжобласному господарському апеляційному суді. Ми вдячні колегам за відданість своїй професії та впевнені, що справедливість переможе, і справа логічно завершиться на користь Дитини-читача.

Основні орієнтири нашої діяльності у 2006 році будуть спрямовані на роботу з Указами Президента України «Про проведення в Україні у 2006 році Року захисту прав дитини» від 29.11.2005р. № 1673/2005, «Про деякі заходи з розвитку книговидавничої справи в Україні» від 21.03.2006 р. № 243/2006 та основні заходи у контексті проголошення Президентом 2006 року — Роком села в Україні.

Ми добре усвідомлюємо, що право дітей на одержання інформації залежить від якості фонду дитячої бібліотеки. І знаковою подією стало те, що у 2005 році, вперше за 14 років незалежності України, у рамках Державної програми розвитку і функціонування української мови придбано на 6 млн. грн. книжок для дітей. За нашими наполегливими рекомендаціями більшість цієї літератури отримають юні читачі бібліотек сільської місцевості.

Попереду — відповідальна серйозна робота з підготовки нової редакції і приведення у відповідність до Цивільного і Господарського кодексів та інших законодавчих актів сучасного стану функціонування бібліотек Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу». Робота триватиме протягом 2006-2007 років, і для того, щоб бути успішними у майбутньому, ми маємо провести її спільно. Нехай кожен із бібліотечного загалу замислиться, що можу додати до закону я і що треба змінити у ньому? Сподіваємося почути від вас, дорогі колеги, слушні пропозиції. Ми завжди щиро вдячні вам за підтримку, розуміння, готовність до спілкування. Але головним для нас — дитячих бібліотекарів, є те, що ми оптимісти і завжди віримо у найкраще.

Президент Української асоціації працівників бібліотек для дітей
Анастасія Кобзаренко
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 09.11.2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей