Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотека: вчора, сьогодні, завтра

Валентина Мартинова,
заступник директора Центральної бібліотеки для дітей м. Львова

Наше корпоративне кредо: актуальність, оперативність, фаховість

Вже сама назва говорить про основну ідею життя і творчу діяльність колективу ЦБС для дітей м. Львова. Наше професійне кредо: іти в ногу з часом, відчувати все нове, що відбувається в житті суспільства і в бібліотечній галузі та оперативно реагувати на всі потреби соціуму, на зміни у вимогах наших користувачів, спираючись на результати чітко спланованої системи соціологічних досліджень; робити це професійно, якісно виконуючи інформаційну, просвітницьку, дозвілєву та соціальну функцію бібліотек, оскільки ми не тільки установи культури, але й частина соціальної інфраструктури.

Саме таке відчуття часу і потреб суспільства надихнуло нас на запровадження в практику роботи ЦБС цільових комплексних програм, адже програмне планування дає змогу сконцентрувати наявні ресурси і творчі можливості та направити їх на виконання найбільш важливих завдань, на проблемні для нашого міста питання. Створення умов для повноцінного життя дітей з фізичними і розумовими вадами — це, мабуть, проблема номер один для кожного міста. «У гуманному суспільстві біда чужою не буває» — саме так ми назвали одну з перших своїх цільових програм, яка передбачає не тільки роботу в режимі «Домашній абонемент», а й створення резервної частини фонду для пріоритетного обслуговування книгами хворих дітей, надання їм індивідуальних інформаційних послуг, необхідних для навчання, задоволення читацьких потреб та творчого розвитку. Головним завданням програми стала соціалізація таких дітей, інтеграція їх у середовище однолітків. Співпраця з їхніми батьками, керівниками об’єднань дітей–інвалідів засвідчила, що саме в цьому ми можемо бути найбільш корисними.

У 2003 році рамки програми «У гуманному суспільстві біда чужою не буває» було розширено бібліотерапевтичним проектом «Лікує слово», який передбачає організацію трьох літературно-мистецьких кампаній: «Співучасть у долі», «Зігрієм душу теплим словом» та «Вік тривог і помилок». Саме кампанія «Співучасть у долі» повністю спрямована на сприяння соціалізації дітей з фізичними та розумовими вадами. Партнерами нашої ЦБС у цій діяльності стали міські центри реабілітації дітей, хворих на ДЦП, «Джерело» та «Надія», дітей з хворобою Дауна «Ромашка», оздоровчий клуб хворих на ДЦП «Дивосил здоров’я», товариство захисту дітей–астматиків «Вільне дихання», навчально-реабілітаційний центр «Левеня». Ми намагаємося не ділити дітей на хворих та здорових — всі діти нарівні беруть участь у різних бібліотечних конкурсах, масових заходах, сімейних святах, вони знайомляться, між ними зав’язується «дружба по телефону», що допомагає хворим діткам не відчувати себе відірваними від суспільства.

Надзвичайно ефективною виявилася зініційована філіалом №36 та підтримана всією системою акція святкування днів народження дітей, прикутих до ліжка. На свято запрошуються їх однокласники, які часом навіть не підозрюють, що разом з ними у класі вчиться ще один учень. Такі зустрічі бувають надзвичайно хвилюючими, вони приносять радість у родини хворих дітей, і ми бачимо, як змінюються здорові діти — вони, може вперше, усвідомлюють біль самотності і щастя співчуття. А найбільш важливо, що зав'язані дружні стосунки продовжуються. Ми переконалися — такі зустрічі позитивно впливають не тільки на хворих, але й на здорових дітей. Наприклад, започатковуючи роботу з Даун-ценром, організовували для них окремі заходи, але, побачивши цих добрих, лагідних, веселих дітей, які прагнуть спілкування, вирішили запрошувати на такі зустрічі й здорових дітей. Спочатку було важко, адже це вимагало попередньої психологічної підготовки дітей, зараз же такі спільні заходи стали в наших бібліотеках нормою, вони нікого не шокують, діти вільно спілкуються між собою. Сприяє їхній адаптації в сучасному світі і активна участь у оздоровчому клубі «Дивосил здоров’я», де для них проводиться психологічний марафон «А світ насправді ось який …» та обговорюються актуальні теми: «Демократія і свобода людини», «Щастя: реальність чи ілюзія?», «Модно, престижно, корисно», «Хіба у Всесвіті найкращий твір не ми?». А основним напрямом літературно-мистецької кампанії «Зігрієм душу теплим словом» — є організація виїзних видовищних заходів у дитячих лікувальних закладах та сирітських будинках міста, якими постійно опікуються 8 дитячих бібліотек–філій та ЦДБ міста. Надзвичайно актуальною і важливою для нас є третя кампанія «Вік тривог і помилок» — робота з підлітками, дітьми, які з різних причин потрапили і належать до категорії безпритульних та соціально запущених. Для Львова, великого магістрального міста, ця проблема є досить гострою. В місті діють три дитячі приймальники-розподільники закритого типу і кризовий центр «Діти вулиці», де перебувають діти з усієї України. Ми довго думали, вагалися, навіть сперечалися, чи потрібні ми в таких установах, чи зможемо зацікавити їхніх вихованців, а якщо так, то які форми співпраці є найбільш ефективними? Керівництво цих закладів відгукнулося на нашу ініціативу. Отримавши поради кваліфікованих вихователів і психологів,  узгодивши план початкових заходів та поспілкувавшись з дітьми, побачили, як вони радо сприймають зустрічі з нами. А проводячи для них поетичний вечір, цикл знайомств з нашим містом, його історією, культурними традиціями, ненав’язливі, не повчаючі відверті розмови з різних етичних питань, спільні роздуми про стилі сучасної молодіжної музики у виїзній вітальні пана Ігоря, ми зрозуміли, що потрібні тут. Виявилося, що багато хто з цих дітей вперше відкрив для себе вірші Шевченка, почув гарну музику, тепле дружнє слово. Тепер чотири бібліотеки нашої системи вже мають чітко розроблені програми співпраці з цими закладами.

Останніми роками виникла ще одна нагальна проблема: масово закривалися дитячі садочки, молоді родини залишалися сам на сам з проблемою виховання і розвитку дитини. Багато батьків з нашого регіону виїхало на заробітки, діти залишилися під опікою старших членів сім'ї, а ті не завжди, з різних причин, можуть приділити їм належну увагу. Книга, на жаль, стала покидати родину, і вчителі молодших класів забили на сполох — діти, що приходять до школи, не тільки не готові достатньо сприймати інформацію та набиратися знань, вони навіть не зовсім готові жити у колективі. Можливість допомогти молодій родині, школі, а насамперед, маленькій дитині, була втілена у цільовій комплексній програмі «Малюк у бібліотеці», яка має три основні напрями: «Бібліотека — теплий дім», «До корисного — через цікаве» та «Читання — справа сімейна». Перший — «Бібліотека — теплий дім» — бібліотека для дітей як функціонально оновлене, комфортне середовище. Другий — «До корисного — через цікаве» — бібліотека для дітей як осередок читацького і творчого розвитку. Третій — «Читання — справа сімейна», який вважається найбільш важливим, покликаний повернути втрачену традицію сімейних читань. Його девізом є слова «Книгу — в сім’ю, сім’ю — в бібліотеку!», а реалізується він за двома основними підпроектами: «Читаємо вголос» — створення типових та індивідуальних програм для домашнього читання вголос, розробка питань для обговорення окремих книг, випуск інформаційного дайджесту «Сім’я і книга» тощо; «Сімейний вікенд» — система заходів з організації сімейного дозвілля у бібліотеках. У рамках програми працює Консалтинг-центр для підвищення педагогічної та психологічної культури батьків. Нашими партнерами у роботі цього центру є працівники Львівського психолого-терапевтичного центру, лікарі жіночих та дитячих консультацій, методисти інформаційно-методичного центру освіти. Цього року ми відзначаємо вже 5-ти річний ювілей програми. За цей час на кожній філії створено зони обслуговування малюків, напрацьовані цикли заходів для них, завдяки чому втричі зріс контингент читачів цієї вікової групи. Тільки у ЦДБ 58 родин обрали своїм сімейним хобі голосне читання та обговорення книг, і саме у цих сім’ях діти краще розвиваються та стають більш комунікабельними.

Не можу не сказати ще про одну програму нашої ЦБС — інтер-програму «Ми — діти твої, Плането!». Розробляючи її, ми ставили за мету створення сприятливих умов для реалізації духовно-творчого потенціалу, самоідентифікації дітей — представників національних меншин. Це потрібно, щоб, будучи громадянином України, вони знали державну мову, народні традиції, не втратили своєї індивідуальності та неповторності, берегли історію і культуру своєї нації. Таку роботу розпочато лише цього року, але вже налагоджено тісні зв'язки з польським, німецьким та вірменським товариствами. Кожен структурний підрозділ ЦБС визначив для себе систему заходів для реалізації даного напряму.

Забезпечити якісну роботу бібліотеки може тільки високопрофесійний ініціативний колектив, налаштований на творчу працю. Саме тому великого значення надається підвищенню кваліфікації працівників ЦБС, про що розповідалося у часописі «Світ дитячих бібліотек» № 3 за 2003 р. Колектив нашої бібліотеки постійно шукає нові теми та форми цієї роботи. Так, для керівників структурних підрозділів диференційоване навчання передбачає заняття Ліги керівника, які проводить директор ЦБС. Напрям роботи цього року — «Управлінська культура бібліотечного менеджера», де розглядалися теми: «Мистецтво конструктивної критики», «Комунікативна культура керівника», «У колектив прийшов новий працівник», «Правове регулювання трудових відносин». Для новопризначених керівників розроблено комплекс консалтингових заходів — «Навчання + Стажування = Результат», а для провідних бібліотекарів та бібліотекарів І категорії продовжує роботу творча лабораторія «Бібліотечний Гогвортс», цьогорічною темою якого є «Книга–Спілкування–Творчість». Хочу також звернути вашу увагу і на серію «мозкових штурмів» — «Перетворимо проблему у проект», яку ми проводимо за результатами соціологічних досліджень, і нові цікаві ідеї народжуються у творчих дискусіях. Своєрідною презентацією молодих, творчих працівників є цикл професійних зустрічей «Прем’єр-ліга». Для підвищення кваліфікації всіх категорій бібліотекарів за двома напрямами працює «Факультет самоосвіти»: «Професійна адаптація» — для тих, хто не має фахової освіти зі стажем роботи до 1 року, а «Професійний зліт» — заходи, що сприяють самоосвіті інших категорій бібліотечних працівників. В арсеналі методичних заходів: ділова гра «Профвізит», цикл годин самоаналізу «Сам собі ревізор», акція «Я сьогодні — методист». Головне, що підвищення кваліфікації всіх категорій бібліотекарів за двома напрямами працює «Факультет самоосвіти»: «Професійна адаптація» — для тих, хто не має фахової освіти зі стажем роботи до 1 року, а «Професійний зліт» — заходи, що сприяють самоосвіті інших категорій бібліотечних працівників. В арсеналі методичних заходів: ділова гра «Профвізит», цикл годин самоаналізу «Сам собі ревізор», акція «Я сьогодні — методист». Головне, що підвищення кваліфікації бібліотечних працівників для нас не просто набір заходів, а постійний і планомірний процес, метою якого є суттєве покращення діяльності бібліотек регіону.

Адже, як сказав Юрій Поляков, письменник, головний редактор «Литературной газеты»: «Бібліотека і школа — передній край опору ідіотизації суспільства».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей