Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Галина Іванцева,
заступник директора Центральної міської бібліотеки для дітей м. Івано-Франківськ

Душа дитини — цілий світ

Дитяча бібліотека — це великий світ, і є два центри цього всесвіту — дитина і бібліотекар.  Саме завдяки бібліотекарям і читачам звичайна будівля перетворюється на особливий дім, де панує царство мудрості, духовності, культури — Дім знань і світла.

Привабливим вогником для дітей у Івано-Франківську є центральна бібліотека для дітей, якій вже понад 50 років. Бібліотека має свої традиції, її люблять та цінують мешканці міста. Вже друге і третє покоління вважають її своєю домівкою, бо саме тут вони відчувають себе господарями: можна почитати цікаву книжку, погортати новий журнал, помандрувати разом із літературними героями у незвідані світи, стати учасником дискусій, конкурсів чи вікторин, а інколи просто посидіти в улюбленому куточку, виготовляючи оригамі, або постояти перед стелажем «Душа дитини — цілий світ», милуючись саморобками, малюнками, вишивками, виготовленими руками дітей. Тут все цікаво — серця бібліотекарів відкриті для всіх, бо вони чекають на свого читача, вислухають і порадіють його успіхам, щиро поспівчувають невдачам, вміло запропонують таку книжку, яка неодмінно сподобається.

Центральна бібліотека для дітей обслуговує 3700 користувачів, до послуг яких два абонементи, просторі читальні зали з естетично оформленими книжковими виставками, тематичними стелажами, інформаційними куточками. При бібліотеці успішно працює еколого-природничий клуб «Барвінок», учасники якого, проходячи «екологічними стежками», вчаться любити природу рідного краю, прикрашати свій двір, мікрорайон. Вони разом з дорослими намагаються перетворити наше місто на квітучу перлину України. Щомісяця відбуваються засідання клубу, на яких обговорюються найбільш актуальні питання природничої тематики. Дискусійні годинки «Екологія і людина», «Я і світ навколо», «Чи потрібно шанувати природу» допомагають дітям глибше зрозуміти значення природи в житті людини, а такі заходи, як конкурс малюнків і відгуків «Бережімо природу», подорож «Скарбниці природи», літературний вернісаж «Природи милі наспіви», поетичний альбом за творами Т. Шевченка «Червона калино, чого в лузі гнешся», конкурсно-розважальне свято «Королева осені», екогодинка «Лікарі з підвіконня», репортажі за сторінками періодики «Кошик цікавинок», відкривають перед ними таємниці природи. Враховуючи інтереси та індивідуальні й вікові особливості дитини, важливу роль бібліотекарі відводять ігровим формам роботи, наприклад: турнір «У грі пізнаємо природу», гра–доміно «Лісові дарунки», лото «Лабіринтами удачі», конкурс «Відгадай, хто я». І такі форми роботи є ефективними — вони розширюють межі та сфери спілкування дитини, сприяють розвитку її пізнавальних здібностей, дають можливість бібліотекарю зосередити свою увагу на кожній дитині і відповідно задовольнити її запити.

«Життя дитини повноцінне тільки тоді, коли вона живе у світі казок, музики, фантазії, творчості, у зв'язку з природою. Без цього — вона засушена квітка». Саме ці слова великого педагога В. Сухомлинського і визначають діяльність Івано-Франківської ЦБ для дітей.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей