Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Марія Костів,
зав. відділом Івано-Франківської обласної бібліотеки для дітей

Мистецтва неповторна мить

Світ мистецтва незвичайний — великий, різноманітний, прекрасний і неповторний. Він пробуджує красу душі, вчить любити життя, дарує незабутню радість і насолоду, але збагнути все це може лише той, хто знає мову мистецтва.

Розуміючи, наскільки важливо з раннього дитинства навчити людину слухати музику, розвивати естетичний смак, образну уяву, відділ естетичного виховання Івано-Франківської обласної бібліотеки для дітей приділяє велику увагу естетичному вихованню дитини, створюючи умови для духовно-емоційного спілкування та творчої самореалізації дитини. І дуже важливим напрямком роботи відділу з цього питання є просвітницька діяльність, яка базується на партнерських відносинах з різноманітними творчими організаціями, Центром народної творчості (ЦНТ), музичною школою, художньою школою, художнім музеєм і ляльковим театром.

Перші кроки дитини у світ прекрасного пов'язані в бібліотеці з казкою, куди вона потрапляє під час відвідування музичних хвилинок «Музика розповідає казку». Маленькі читачі із задоволенням слухають про пригоди хороброго Лускунчика та прекрасної Снігуроньки, хитрого пана Коцького та зухвалої Кози-Дерези. І музика весела, сумна, ніжна й урочиста, розповідаючи їм чимало дивовижних історій, допомагає краще розуміти того чи іншого казкового персонажа. У відділі завжди можна послухати не тільки улюблені казки, а й класичну або естрадну музику. Але невичерпним джерелом духовного зцілення є народознавство — українські народні пісні, танці, музичні інструменти, старовинне вбрання, народні фольклорні свята — це те, без чого не можна обійтися, виховуючи дітей. У відділі систематично проводяться години мистецтва, народознавства, під час яких ми намагаємося цікаво розповісти дітям про народне мистецтво, побут та звичаї українців.

Щирими, добрими друзями і постійними читачами бібліотеки є учасники гуртка «Палітра», які під час занять не тільки знайомляться з українським та зарубіжним мистецтвом, а й зустрічаються зі своїми талановитими однолітками, що займаються музикою та живописом. Одним з таких занять була бесіда–міркування «Що ми знаємо про мистецтво», де діти з різних шкіл та класів обмінювалися своїми враженнями про чудовий світ архітектури, живопису, музики, танцю і кіно, а бібліотекар підготував та провів для них тематичний огляд літератури «Майстри світового мистецтва». Сподобалося дітям і заняття, яке пройшло у формі чудового концерту–бесіди «Грай, дзвени бандуро», який підготували і подарували читачам учні ЗОШ № 5. Дехто говорить, що духовність у наші часи ледь-ледь животіє, і навіть, вже померла. Але побачили б вони обличчя вдячних юних слухачів, які із задоволенням сприймали чарівну живу музику, а звучали тут твори і українських, і зарубіжних композиторів. Юні музиканти виконували їх щиро, схвильовано і талановито. З неабиякою зацікавленістю всі слухали розповіді про історію бандури, її будову, про кобзарство України.

Є діти, які всі свої фантазії та враження передають у картинах — малюючи, вони розповідають про себе і про світ, в якому живуть. І бібліотека не залишає поза увагою цих юних художників, які тільки-тільки випробовують свої сили у живопису, малюнку. Їхні роботи постійно експонуються у Виставковій Вежі відділу естетичного виховання. Зокрема, привернула велику увагу читачів виставка картин юного митця нашого краю Худяка Любомира «Весна-чарівниця», а також, виставка вихованців Художньої школи «Податки очима дітей».

Новим змістом, інноваційними формами наповнюється діяльність бібліотеки, вся її робота спрямована на творчий розвиток читачів, їх естетичне виховання. Значного розвитку набуває діяльність читацьких об'єднань, гуртків. Активізація сімейного читання сприяла створенню клубу для дітей і батьків: «Тато, мама, я — читаюча сім'я». Значно зростає й інтерес батьків, вчителів, вихователів, керівників гуртків до дитячої книги та літератури з питань виховання школярів.

Кожна дитина по своєму талановита та неповторна, і зацікавити її легко, треба тільки обережно сколихнути чутливі струни душі, взяти за руку і ввести у чарівний світ звуків, кольорів, поезії. Нам, бібліотекарям, легше інших запросити дитину до творчості. Адже бібліотекарі не мають педагогічних санкцій, не виставляють оцінку за малюнок, вірш чи придуману казку. Саме тому такі години творчості дуже потрібні.

Заходи, в яких діти самі беруть участь, фантазують, творять, стають для них особливо цікавими і улюбленими. Доцільно провести для дітей годину творчості «Паперові візерунки», де діти дізнаються про мистецтво витинанки, або дати їм можливість взяти до рук ножиці і зробити власні неповторні «шедеври». До Великодня проводяться години творчості «Веселка на шкаралупі», на яких юні митці власноруч розписують писанки чи роблять ескізи до них, а їхні кращі роботи завжди експонуються на святковій виставці.

Відділ естетичного виховання працює у рамках створеної цільової комплексної програми «Обдаровані діти — майбутня еліта нації». Ця програма передбачає проведення роботи за такими напрямами як образотворче та театральне мистецтво. Виявляючи інтереси обдарованих дітей та їх здібності, бібліотекарі нашого відділу прививають їм любов до літератури, до книги, впливаючи на розвиток естетичного смаку своїх читачів. «Діти і мистецтво» — так званий ДІМ — це другий напрям нашої роботи з розвитку дитячої творчості, заохочення дітей до розкриття своїх потенційних і реальних можливостей та пошук нових талантів. Серед дітей, які люблять мистецтво, вміють малювати, навчаються у студіях та художніх школах, відбираються найбільш здібні, талановиті з оригінальним мисленням. Для розкриття творчого потенціалу дитини мають бути створені неординарні, специфічні умови, а наш ДІМ для юних художників і є саме таким спеціальним, комфортним середовищем. Тут для них відкривається світ високого мистецтва, вони знайомляться з творчістю видатних митців. Великою популярністю у читачів нашої бібліотеки користується «Виставкова Вежа».

Відділ естетичного виховання Івано-Франківської обласної бібліотеки для дітей у тісній співпраці з ЦНТ проводить тематичні бесіди, літературно-художні вечори «Жанр живопису», «Корифей українського театру». Цікаво проходять тематичні цикли заходів, під час проведення яких бібліотекар допомагає дітям зрозуміти величне значення музики у житті людини та глибше знайомить їх з класичним українським мистецтвом. Прилучаючи таким чином дітей до культурних надбань, ми намагаємося духовно оновити наше суспільство та формувати покоління людей, здатних творити красу.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей