Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Катерина Піскун,
провідний методист Богородчанської ЦБС

Робота бібліотек Богородчанської ЦБС з обдарованими дітьми

Визначальними напрямками Богородчанської ЦБС у роботі з підростаючим поколінням є забезпечення потреб дітей на допомогу самореалізації особистості, підвищення інтелектуального, фізичного, емоційного рівня, чому, на нашу думку, дуже добре сприяє їх активна участь у різних видах самостійної творчої діяльності. Така діяльність допомагає виховувати у наших читачів естетичний смак, залучає їх до більш глибокого вивчення народної творчості та оволодіння народними ремеслами, збагачує духовний світ культурними цінностями скарбниці українського народу.

Саме такі завдання у роботі з обдарованими дітьми в Богородчанській ЦБС є основними. Юні дарування тут підтримують, шукають цікаві нетрадиційні форми роботи з ними, розвивають індивідуальні здібності кожної обдарованої дитини. При Богородчанській районній бібліотеці діє цікавий міні-театр «Веселка», який об'єднує 18 творчих дітей, за покликанням акторів, а керує ним колишній актор обласного драмтеатру їм. І.  Франка, нині пенсіонер — Анатолій Йосипович Нечипорук. У репертуарі цього міні-театру різноманітні театралізовані дійства: посвята в читачі, вистава «Ситуація із шкільного життя», читацька конференція «Кращий читач Богородчанської бібліотеки для дітей», бібліотечні уроки «Бережіть книгу», «Книга — скарбниця знань», «Як вести себе в бібліотеці», «Як вибрати книгу в бібліотеці». До щорічного звіту бібліотеки перед читачами «Кращим читачам — свято і дарунки» юні артисти міні-театру готують для глядачів різні літературні сценки. Чудову виставу про бібліотеку, книгу, читачів, боржників «Свято всіх, хто любить книгу» юні актори показали під час святкування Всеукраїнського дня бібліотек. Люблять гуртківців не тільки у бібліотеці, а й у дитячих садочках, школах, на підприємствах, де працюють їхні батьки, і де вони завжди бажані гості, виїжджають юні актори також і в села.

Та не тільки з артистами працюють у Богородчанській бібліотеці для дітей, є тут і поети, і художники, і співаки, і вишивальниці. І для кожного в бібліотеці знайдеться мудра книга і добре слово бібліотекаря. Цікаво для читачів пройшло театралізоване свято «Ми — майбутнє твоє, Україно», до якого було організовано книжкову виставку «Від книги до творчості», з представленими на ній книжками, малюнками, декоративними картинами, виробами з різьби по дереву, чеканкою, ліпленням тощо. Під час проведення свята також проходили фізкультурні змагання, конкурс малюнку на асфальті, на краще читання віршів та виконання танців і пісень.

З кожною дитиною, яка входить до групи за інтересами, проводиться велика індивідуальна робота. Багато наших читачів завжди є активними учасниками різноманітних Всеукраїнських конкурсів — «Об'єднаймося ж, брати мої», «Нащадки пам'ять бережуть», «Найкращий читач Форуму 2004». Обдаровані діти — читачі бібліотеки брали активну участь у творчому звіті району «Дзвеніла пісня водограєм» та у фестивалі «Бойківська ватра». Кращі творчі роботи дітей друкуються в районній газеті, у щорічному альманасі «Золота Бистриця» є сторінка для дітей, а нещодавно вийшла з друку книга дитячих творів про маму «Берегиня». Читачі дитячої бібліотеки беруть участь і в олімпіадах. Так, Ірина Надрага стала переможцем Всеукраїнської олімпіади з української мови, а картини юної художниці Марійки Федюк демонструвалися в м. Долині на святі «Бойківська ватра».

Впродовж 12 років при Саджавській сільській бібліотеці працює гурток за інтересами «Соколята». Він об'єднує 14 талановитих дітей шкільного віку від 7 до 14 років, які співають, грають, танцюють, займаються рукоділлям, декламують вірші та пишуть власні. Робота об'єднання, насамперед, спрямована на популяризацію книги та усної народної творчості, на розвиток творчих здібностей дітей. Юні таланти постійно і з великим задоволенням беруть участь у різноманітних масових заходах бібліотеки — літературно-музичній композиції «Моя батьківщина — рідна Україна», літературному святі «Дорога нам книга кожна, нам без книг ніяк не можна», уроці народознавства «Невмирущий оберіг — вишита сорочка», музичній години «Моя любима Українська пісня», конкурсі читців «Мово! Пресвята Богородице мого народу». Виставка творчих робіт «Це зроблено руками обдарованих дітей», на якій було представлено вишивки, аплікації, макраме, в'язані та швейні вироби, ліпка, різьба, малюнки, вироби з бісеру, мала великий успіх.

Також цікаво і творчо працюють фахівці Солотвинської дитячої бібліотеки та сільських бібліотек Горохолино, Дзвиняч, Яблунька.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей