Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Сторінка методиста

Олена Котова,
провідний бібліотекар Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. А.П. Гайдара

Дайджест «Нащадки пам’ять бережуть»
(за матеріалами обласної акції)

Щороку в травні ми відзначаємо День Перемоги. Дорогою ціною заплатив український народ за здобуту перемогу над фашистами у найстрашнішій за всю світову історію війні 1941–1945 років. Ніколи не піде в забуття та назавжди залишиться в людській пам’яті великий подвиг і велика трагедія нашого народу. Можна по-різному ставитися до Великої Вітчизняної війни, по-різному її називати, але хіба можна забути тих, хто поліг у боях, хто віддав своє життя за щастя інших. Обласна акція «Нащадки пам’ять бережуть» — це лише маленька часточка великої шани всім загиблим та живим, хто відстоював Перемогу.

У місті, відповідно до плану роботи управління культури облдержадміністрації, з 25 квітня по 20 травня 2005 року проходила обласна акція «Нащадки пам’ять бережуть», присвячена 60-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні та відзначенню Року ветеранів в Україні. Метою її проведення було виховання у підростаючого покоління патріотичних почуттів, поваги та шанобливого ставлення до учасників Великої Вітчизняної війни, до героїзму і доблесті, проявлених ними у боях за визволення світу від фашистських загарбників; популяризація літератури про героїчний подвиг українського народу. Урочисте відкриття акції відбулося 25 квітня 2005 року в обласній бібліотеці для дітей ім. А.П. Гайдара, куди, привітати її учасників та гостей, прийшли представники управління культури облдержадміністрації, ветеран Великої Вітчизняної війни — Полетаєв Олександр Іванович і вихованці обласного центру дитячої та юнацької творчості. Під час проведення заходу лунали пісні років Великої Вітчизняної війни, вірші у виконанні читачів бібліотеки і членів театральної студії «Маска» обласного центру дитячої та юнацької творчості. Діти, затамував подих, слухали спогади учасника подій тих великих героїчних днів.

Працівники обласної бібліотеки для дітей ім. А.П. Гайдара в рамках акції підготували та провели ряд заходів, присвячених вшануванню пам’яті захисників Батьківщини і тих, хто загинув в роки Великої Вітчизняної війни. Старшокласники відвідали урок історії на тему: «За покликом обов’язку», під час якого дізналися про партизанський рух на Кіровоградщині, а на уроці пам’яті «Обпалені війною жіночі долі» діти дізналися про нелегкі жіночі долі. Послухавши цікаві розповіді про події тих часів, діти обговорювали ситуації імовірності героїчних вчинків у сучасному житті. Вечір пам’яті «Війна в домі моєї родини» не залишив байдужим жодного з учасників заходу, адже почуті історії стосувались їх рідних людей і тому були такими цікавими та вражаючими. Завітавши на музичну годину «Живе відлуння грізної війни», діти почули пісні тих полум’яних літ. Також для юних відвідувачів бібліотеки провели героїко-патріотичні читання «Пам’ятаймо минуле заради майбутнього», зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни та огляди літератури на тематичних книжкових виставках: «Славимо день Перемоги і будемо мир берегти», «Заради життя на Землі», «Хай горить вогонь пам’яті», «У безсмерті Вітчизни навіки живі», «Солдатській славі поклонись». Героїко-патріотичні читання відбулись і в Гайворонській РДБ, Петрівській РДБ, Голованівській РДБ, Олександріївській ЦРБ, Новоукраїнській РДБ, Верблюзькій сільській бібліотеці №2 Новгородківського району.

Кожен рік віддаляє нас від тієї незабутньої і великої переможної весни 1945 року. Та живою і невмирущою є пам’ять про тих, хто ціною власного життя відстояв мир, свободу і незалежність Батьківщини, врятував світ від фашистської навали. До вшанування пам’яті учасників подій тих днів також пройшли і літературно-музичні композиції, дитячі ранки, години–реквієми: «Подвиг Ваш безсмертний», «І житиме вічно у серці народу переможний 45-й рік», «Спасибі за життя, солдати перемоги» у Вільшанській РДБ, «У полум’ї вічного вогню» у Бобринецькій РДБ, «Попіл знищених стискає наші душі» в Олександріївській та Долинській РДБ, година поезії «Поезія моя, ти із окопів» у Гайворонській РДБ, «Діти на фронтах війни» у Новоархангельській РДБ, «Серця нашого біль» у Світловодській міській бібліотеці, «Доторкнись душею до подвигу», «Коли Вітчизна накаже бути героєм» в бібліотеках–філіях м. Олександрія, «Перемоги тяжкий шлях» у Знам’янській МЦБ, «Рядки, опалені війною» у Кіровоградській районній бібліотеці для дорослих і дітей.

У рамках акції в Центральній дитячій бібліотеці ім. Ю. Гагаріна м. Олександрії пройшов Тиждень пам’яті «Не забути нам цю дату, що покінчила з війною», який був насичений літературними годинами, вечорами та зустрічами з ветеранами, свідками тих подій, дітьми війни. Уроки історії, мужності та пам’яті «І знову мир, і знову тиша» пройшли у Вільшанській РДБ, «Була війна ...» у Добровеличківській РДБ, «Довгими шляхами війни» у Бобринецькій РДБ, «Захистити мир на Землі» у Гайворонській РДБ, «Тільки пам’ять не сивіє», «І біль, і пам’ять, і тривога» у Компаніївській РДБ, «Пам’ятаємо героїв імена» у Новоархангельській РДБ, «Весна 45 року ...» в Маловисківській РДБ, «Діти — герої Великої Вітчизняної війни» у Знам’янській ЦРБ, «Пам’ять подвигу» в Онуфріївській РДБ, «Нас кликала совість» в Кіровоградській районній бібліотеці для дорослих і дітей, «Герої поряд», «Подвигу народу жити у віках» в бібліотеках м. Світловодська, «Народ пам’ятає, народ славить», «І пам’ятає світ ветеранів» в бібліотеках Олександріївської МЦБС, «Ми Вас пам’ятаємо» в Знам’янській ЦМБ. У Кіровоградській ЦДБ «Вічна слава героям», в Березівській бібліотеці–філії Олександріївського району «Йде травень крізь хвилини, дні і роки, несе нащадкам спогади свої».

Усе далі, все глибше в історію відходить найжахливіша війна. Пісні, написані в ті роки, лунають і тепер в радіоефірі та по телебаченню у програмі «Пісні наших батьків». Гарна пісня завжди була вірним помічником бійця. З піснею він відпочивав у короткі години між боями, згадував рідних та близьких. Пісня надихала на подвиги, лунала як виклик ворогові, як презирство до смерті. Траплялося, що її співали перед атакою, йдучи в бій. Нічого дивного: в музиці — душі людей та епох. Музика — це спогади і мрії. Музика — це вчора, сьогодні та завтра. А на фронті гарна задушевна пісня для мільйонів бійців стала гімном мужності, патріотизму, віри в Перемогу, адже вона наповнювала серце людини, яка відстоювала честь і незалежність своєї Батьківщини зі зброєю в руках. Музичні години, ранки та свята провели працівники Бобринецької РДБ, Голованівської РДБ, Добровеличківської РДБ, Кіровоградської районної бібліотеки для дорослих і дітей на теми: «У полум’ї вічного вогню», «Пісні, обпалені війною», «Пісні воєнних років», «Їх співали в окопах».

Літературно-музичні екскурси по місцях партизанської слави рідного краю «Відійшла війна в легенду» пройшли в Березівській, Добронадіївській бібліотеках–філіях Олександріївського району. З уроку історії «Партизанськими стежками Кіровоградщини», що пройшов у Новоукраїнській РДБ, читачі дізналися про з’єднання партизанських загонів під керівництвом Д.І. Діброви, про кавалерійське партизанське об’єднання під командуванням М.І. Наумова, члени якого здійснювали героїчні рейди ворожими тилами на території Кіровоградської області. Уроки історії, пам’яті «Партизани та підпільники. Партизанський рух на Кіровоградщині», «Злочини фашистів» пройшли у Велико-Кам’янській та Велико-Чечеліївській сільських бібліотеках–філіях Новгородківського району.

Велика Вітчизняна війна пройшла через наші серця, стала частиною всенародної і сімейної пам’яті. Так, у Вільшанській РДБ було проведено бесіду на тему: «Солдат Перемоги — наш земляк», у Розсохуватській сільській бібліотеці Новоархангельського району відбувся вечір–зустріч з земляками, які в роки війни були примусово вивезені до Німеччини «Незабутній біль війни». Велику пошукову роботу під девізом «Не згасне в пам’яті народній, твій вічний подвиг, воїне–герой» проведено Шишкінською сільською бібліотекою Новоукраїнського району. Читачами бібліотеки зібрано цікавий матеріал про своїх односельців–воїнів, що загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни. Ці матеріали розміщені в «Альбомі пам’яті» і за ними було проведено урок пам’яті «Без них не було б Перемоги», на який запросили ветерана війни В.О. Ковальчука. Цікаві матеріали про своїх односельців, що пройшли фронтовими дорогами війни, зібрали працівники Помічнянської, Фурманівської, Глодоської сільських бібліотек Новоукраїнського району, які розмістили в «Альбомах пам’яті». В Гарманівській сільській бібліотеці Компаніївського району читачі зібрали спогади ветеранів і оформили альбом «Подвигу жити вічно».

Працівники Олександріївської РДБ підготували стенд «60-річчю Перемоги присвячується ...», на якому представили матеріали про учасників Великої Вітчизняної війни родом з Олександріївщини, а також розмістили малюнки учнів райцентру на військову тематику. Учнівська молодь залучається до знань про минуле свого краю, до вивчення історії на засіданнях бібліотечних клубів та об’єднань за інтересами, а сімейний клуб «Світ родини», що діє при Олександріївській РДБ, зібрав багато сімей під час засідання на тему: «З тобою, роде мій орлиний, іду дорогами війни». На засідання літературної вітальні «Доля з автографом війни» у Кіровоградській районній бібліотеці для дорослих і дітей завітали ветеран Великої Вітчизняної війни Г.І. Скляніченко та в’язень концтабору Заксенхаузен Ф.І. Плахтій. Юні читачі бібліотеки підготували для них літературну композицію–вітання «Спасибі вам, дорогі ветерани за Перемогу, за мир, за життя!». Засідання клубу сімейного спілкування «Затишок» на тему: «І радість ... І пісня ... І пам’ять ...» провели працівники Добровеличківської РДБ.

На засідання бібліотечного клубу «Ситуація», що діє при обласній бібліотеці для дітей ім. А.П. Гайдара, були запрошені члени пошукового загону «Зірка», що проводять розкопки на території нашої області. Командир загону Олексій Сергійович Бабушкін розповів дітям про те, чим вони займаються, про їхні останні знахідки, а також поділився планами на майбутнє. Цікава розповідь супроводжувалась переглядом представлених на стендах фотографій та знайдених експонатів, які можна було потримати в руках.

Під час акції в дитячих бібліотеках області було представлено ряд книжкових виставок та викладок для організаторів дитячого читання. В обласній бібліотеці для дітей ім. А.П. Гайдара та Новгородківській РДБ відбулися презентації літератури для вчителів, вихователів, студентів  «Дев’яте травня — свято свят», «Музи не мовчали» «Велика Вітчизняна війна в художній літературі», а у Олександріївській ЦРБ — сценаріїв та методичних матеріалів «День пам’яті та надії». Проводилися також презентації книжкових виставок для дітей різних вікових категорій: «Нам не забути ніколи» у Кіровоградській ЦМДБ, «Солдатській славі вклонимось» в Добровеличківській РДБ, «Стоять обеліски й на них імена, які вкарбувала навіки війна» у Вільшанській РДБ, «Не обміліє пам’яті ріка — в серцях нащадків буде жити», «Велика Вітчизняна очима письменників–земляків» в Олександріївській ЦРБ, «Нащадки пам’ять бережуть» в Олександріївській РДБ, «Ми думаємо за вас, хто не вернувся з битви, ми пам’ятаємо вас і через горни літ» в Онуфріївській РДБ. Також користувачі мали можливість знайомитися з літературою, представленою на виставках: «Не згасне в пам’яті той день» в Бобринецькій РДБ, «Україна в полум’ї війни» та «Пам’ять війни» в Долинській РДБ, «Шляхами мужності і слави» в Гайворонській РДБ, «Їх подвиги славні в віках, їх мужністю горді нащадки» в Кіровоградській районній бібліотеці для дорослих і дітей, «Солдатській славі поклонись» в Олександріській та Новгородківській РДБ, «Подвигу народу жити у віках» в Новоархангельській РДБ, «Дорогами війни — дорогами безсмертя» в Петрівській РДБ, «Пам’яттю цією живемо», «Ще довго пам’яттю болітиме війна», «Ідемо до обелісків, як на сповідь», «Без права на забуття» в бібліотеках Олександрівської МЦБС, «Вогонь пам’яті», «Роки суворих випробувань» Знам’янської МЦБС, «І пам’ятає світ врятований», «Жіночі долі», «В полум’ї війни» в бібліотеках м. Світловодська, «Вогонь війни у пам’яті навічно», «Війні немає забуття», «Стала пам’ять людська обеліском» в Устинівській РДБ.

З метою популяризації літератури про Велику Вітчизняну війну проведено огляди книг «Серед братських могил у краю степовім» в Бобринецькій РДБ, «Пам’ять серця, чуєш, не згасай» в Добровеличківській РДБ, «Вогонь війни у пам’яті навічно» в Голованівській РДБ, «Шляхи мужності і слави», «Україна в роки Великої Вітчизняної війни» в Компаніївській РДБ, «Наша біль — наша пам’ять», «Нам пам’ять серця не дає покою», «Війна на сторінках», «Діти війни», в бібліотеках Кіровоградської МЦБС, «За Батьківщину у боях вмирали, однаково дорослі і малі», «Вони воювали за Знам’янку», «Людина і народ на війні» (за творами О. Довженка) в бібліотеках Знам’янської МЦБС, «Вогнем гартоване слово» в бібліотеках м. Світловодська, «Шлях до Перемоги» в Ново-Андріївській сільській бібліотеці–філії Новгородківського району. Цикл оглядів літератури на тему: «Ніхто не забутий, ніщо не забуто» пройшов в Кіровоградській районній бібліотеці для дорослих і дітей. В Побузькій міській бібліотеці для дітей Голованівського району проведено огляд літератури «Кличу живих» та годину пам’яті «Хай горить вогонь пам’яті».

Нелегке наше сьогодення не може заступити радості приходу весни, а разом з нею і Дня Перемоги. Цей день залишиться для нас назавжди затьмареним гіркотою втрат і осяяний сонцем Перемоги. Його наближали, як могли, люди, котрим було дуже нелегко в ті вогненні літа і яким найважче сьогодні. У довічному боргу наше покоління і перед тими ветеранами, яким пощастило пройти через горнило битв і дожити до світлого Дня Перемоги. Все менше їх залишається — дають про себе знати і опалена війною молодість, сирі окопи і бліндажі, голод і холод, хвороби і рани. Їхні груди вкриті медалями, на скронях — сивина, але вони добре пам’ятають ті страшні часи, хоч часто їм і не хочеться про них згадувати. Неможливо позбутися нав’язливої жахливої думки про те, що колись настане той день, і піде з життя останній з цих літніх людей з орденами. Піде у вічність, забравши з собою живі спогади — залишивши після себе Пам’ять! Тому і проводяться в усіх бібліотеках нашого регіону багаточисельні зустрічі з ветеранами та учасниками Великої Вітчизняної війни, з солдатськими вдовами.

Бібліотекарі Новгородківської РДБ спільно з працівниками музею Історії району провели цікаві заходи до свята «Тільки пам’ять не сивіє» та «Пам’ятаймо про минуле, заради майбутнього», які проходили в приміщенні дитячої бібліотеки та біля братської могили. На згадку про зустріч поколінь біля дитячої бібліотеки ветеранами війни та членами учнівського парламенту загальноосвітньої школи №1 були посаджені дерева. Учасники заходу на тему: «З тобою, роде мій орлиний, іду дорогами війни», що відбувся в Мошоринській бібліотеці-філії Знам’янського району, разом з ветеранами посадили дерева на алеї Слави. Красносільська сільська бібліотека Олександрівського району провела зустріч з ветеранами на тему: «Ми йшли до тебе, Перемого!». Працівники Помічнянської сільської бібліотеки Новоукраїнського району на вечір-спогад «Надія вмирає останньою, але пам’ять живе у віках» запросили ветеранів Великої Вітчизняної війни О.І. Донець та С.Н. Григор’єва. Бібліотекарі також провели значну пошукову роботу, за результатами якої оформили «Альбом ветеранської слави».

Вечір–зустріч «Вони захищали наше майбутнє» у Центральній бібліотеці для дітей ім. Ю. Гагаріна м. Олександрії не залишив байдужим нікого. На зустріч з ними завітав ветеран Великої Вітчизняної війни В.І. Заболотний, який розповів дітям про буремні роки війни, і тих, хто часто ціною власного життя наближав жадану мить Перемоги. Дізнатися ще більше про той суворий час допомогли спогади ветерана Великої Вітчизняної війни Л.І. Діброви, яка розповіла про свій бойовий шлях, про Олександріївське підпілля, про будні партизанського загону, що очолював її батько — командир І.Д. Діброва.

Не кожному ветерану сьогодні під силу самому вирушити до бібліотеки, тому в Кіровоградській ЦДБ естафету добрих справ «Радість ветеранам» члени клубу «Наталка» провели не лише в стінах бібліотеки, а й завітали до ветеранів додому. Дівчатка підготували міні-концерт, подарували сивочолим героям квіти. Зі сльозами на очах ветерани ділилися спогадами. Герой Радянського Союзу Гончаров С.Р. дістав з шафи мундир з медалями і розповів про кожну з нагород.

Травень сорок п’ятого був щедрим на тепло, буйно квітучий бузок, величні пахучі оберемки якого кидали солдатам, що поверталися в рідні краї з важких воєнних доріг. На них чекали! Чекали чоловіка, батька, коханого … Але повернулися не всі — чорні хустини печалі ще довго покривали передчасно посивілі голови солдатських вдів. Скільки ж їх — молодих, вродливих, убитих горем — залишилося жити самотньо. Такої сумної статистики тоді не вів ніхто. Кажуть, що у війни не жіноче обличчя — у неї обличчя вдови. Бібліотека–філія №1 Кіровоградської МЦБС спільно з обласним краєзнавчим музеєм провела тематичний вечір–вшанування з переглядом відеофільму «Не жіноче обличчя війни», героїні якого мужні жінки Кіровоградщини, ветерани Великої Вітчизняної війни. Чим виміряти невимовний біль вдовиного серця, невичерпний смуток її очей, коли й донині пам’ятає, як у домівку прилетіла страшна звістка: «Ваш чоловік загинув смертю хоробрих». Відразу ж обірвалися всі надії. Чимало невзгод випало на їхню долю. Тому на їх обличчях передчасно з’явилися глибокі зморшки, голови покрилися інеєм сивини.

На вечір «Не пішла війна в легенду», що провели працівники бібліотеки–філії №7 м. Кіровограда, запросили вдов, які розповіли дітям про те, як на їхні тендітні плечі лягла тяжка чоловіча робота і безкінечні думи й турботи про дітей, котрих самім доводилось ставити на ноги. Вони, жінки, відбудовували господарство, орали й, часом навпіл зі своїми сльозами, засівали землю, налагоджували повоєнне життя. Заочна зустріч «Солдатські вдови. Голубки сизокрилі ...» відбулась в Новгородківській РДБ.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей