Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Донецька область

Олена Кузнєцова,
директор ЦБС для дітей м. Маріуполя

ЦБС для дітей м. Маріуполя: сьогодення та майбутнє

Розвиток і удосконалення мережі бібліотек для дітей, науково-методичне забезпечення їхньої діяльності, надання методичної допомоги бібліотекам, що обслуговують дітей у містах — сьогодні головні напрями роботи ЦБС для дітей. Протягом кількох останніх років мережа бібліотек, що обслуговують дітей, залишається стабільною. Це 10 бібліотек централізованої бібліотечної системи, 9 масових бібліотек для дорослих, 3 спеціальні бібліотеки, 9 профспілкових, 1 вечірня і 71 бібліотека загальноосвітніх шкіл та інтернатів. Достатньо розвинута і нестаціонарна мережа — 59 пунктів видачі літератури. Бібліотеками усіх систем та відомств залучено до читання 84,5 % дитячого населення міста шкільного віку.

З року в рік дитячі бібліотеки міста працюють стабільно. Так, у 2005 році основні показники роботи було перевиконано: залучено читачів на 391 чол. більше запланованого (план — 41000, виконано — 41391), здійснено книговидач більше на 7323 (план — 855000, виконано — 862323). Середні показники роботи теж перевиконано. Навантаження на одного бібліотечного працівника склало: читачів — 649 (запланова­но 643), книговидач — 13526 (заплановано 13372).

Ми дуже добре розуміємо, що діяльність дитячих бібліотек у півмільйонному місті Маріуполь має бути помітною, а це не можливо без наполегливої та кропіткої роботи з підвищення соціального статусу ЦБС для дітей. У першу чергу, це участь у житті країни, області, міста. Тому дитячі бібліотеки брали активну участь у Всеукраїнській державній програмі «Діти України», національній програмі відродження та розвитку українського козацтва на 2002—2005 рр., у комплексних міських програмах «Дети и молодежь г. Мариуполя — 2003–2005 гг.», «Правовое образование населения в г. Мариуполе на 2001–2005 гг.», у реалізації «Комплексних заходів щодо розвитку краєзнавства у Донецькій області на період до 2010 р.». Читачі дитячих бібліотек системи брали участь та перемагали у всеукраїнських конкурсах «Хочу читати», «Найкращий читач — 2005 р.» та обласних конкурсах дитячої творчості «Нащадки пам’ять бережуть», «Живої природи душа промовляє» і «Французская весна в Украине». Дуже важливим і цікавим був для нас й професійний конкурс «Бібліографічні горизонти ХХІ століття», в якому ми теж зайняли призові місця.

З кожним роком розширюється діяльність бібліотек щодо зміцнення корпоративних і міжвідомчих зв’язків. «Працюємо разом» — так у плані визначається спільна робота з міським центром позашкільної роботи за місцем проживання, палацом для дітей та юнацтва, дитячою художньою школою ім. А.І. Куїнджі та дитячою школою мистецтв, Міським садом та палацами культури, гімназіями, загальноосвітніми і музичними школами. Особливу увагу ми приділяємо спільній роботі з такими закладами, як школа-інтернат для дітей з вадами слуху, міський центр опіки, реабілітаційний центр «Повір у себе». З багатьма з цих закладів було укладено договори про співпрацю. Усе це дає змогу брати активну участь у таких міжнародних, всеукраїнських та загальноміських заходах, як: Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги, Всеукраїнський тиждень української писемності та мови, Міжнародний день захисту дітей, День Конституції, День Незалежності України, День міста та інші.

Насичена діяльність дитячих бібліотек міста висвітлюється у газетах «Ильичевец», «Азовсталец», «Приазовский рабочий», «Азовский машиностроитель», де пишуть про нас, і де пишемо ми: Марченко І.Н. «Каждый имеет право. Даже ребенок», «С удовольствием приходят в книжный дом»; Литвиненко В.І. «Найкращий читач — 2005»; Тюхай Н.М. «Найкращий читач. ІІ обласний тур конкурсу»; Ємєліна Т. «Украина духовная» тощо. На газетних шпальтах розповідається про діяльність нашої системи, про дитячі свята (Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги, День захисту прав дитини, Свято талановитого читача та ін.). Дружні стосунки склалися у дитячих бібліотек з газетою «Привет, ребята!», яка створюється дітьми. ЦМДБ ім. М. Горького надає цікаву інформацію юним журналістам з періодичних видань, що отримує бібліотека (матеріали з журналів «Костер», «Пионер», «Юный натуралист», «Юный техник»), а вони, у свою чергу, висвітлюють яскраві заходи, що проходять у центральній дитячій бібліотеці, або в бібліотеках-філіях системи. У багатьох номерах газети вміщено приємний для нас рядок: «Редакция благодарит центральную детскую библиотеку за предоставленную информацию». Нас показують усі телекомпанії міста: «Сигма», «МТВ», «ТВ-7». Уже декілька років на Маріупольському телебаченні (МТВ) існує передача «Класс» для дітей віком 7-12 років. Центральна дитяча бібліотека має у цій передачі свою сторінку, де щонеділі розповідається українською мовою про різноманітне і цікаве: про історію іграшки та про історію книги, про перші газети й першу слов’янську азбуку, про історію карнавалу та історію українського козацтва, презентуються журнали та книги. Тільки в 2005 році було зроблено 30 передач.

Яскраві свята («Праздник талантливого читателя», відкриття Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги, вистава за сторінками періодичних видань «Очевидное и очень вероятное», проведення бібліотеками Міжнародного дня захисту дітей, участь у святкуванні Дня міста) висвітлюються в інформаційних новинах на телеканалах «МТВ» та «Сигма». Протягом кількох років бібліотека ім. С.М. Кірова (філ. № 4) та бібліотека ім. К.І. Чуковського (філ. № 8) беруть участь у програмі «Страна любознательных» («ТВ-7»).

Отже, наші бібліотеки відомі у місті. За К. Деруновим: «Кожна бібліотека, передусім, бібліотекарем держиться, із-за нього і падає». Наші бібліотеки, наша система тримається своїми фахівцями. Ми творчо та плідно працюємо, постійно впроваджуємо інноваційні форми роботи. Ми добре відпочиваємо, нам цікаво разом. За традицією ми разом зустрічаємо Новий рік, Всеукраїнський день бібліотек, святкуємо ювілеї. По можливості ми намагаємось відпочивати за містом. У 2006 році ми побували в Свято-Успенському та Миколо-Василевському монастирі, в міні- зоопарку м. Докучаєвська.

А що ж в майбутньому? Сьогодні ми живемо в комунікативному світі, де інформація стала однією з найважливіших цінностей. Її обсяги постійно зростають. Бібліотека — саме те середовище, де діти, підлітки в змозі отримати необхідні знання, навчитися самостійно знаходити інформацію. У листопаді 2003 р. організаційно-методичний відділ провів дослідження «Ты, компьютер и Интернет», в якому взяли участь 70 користувачів ЦМДБ ім. М. Горького віком від 10 до 16 років. Дослідження показало, що наші читачі «за» традиційні джерела інформації — книги, журнали, газети, що дитяча бібліотека асоціюється у них, насамперед, з книгою, що вони розуміють: треба більше читати, думати самому. І все ж більшість з них (97 %) вважає, що комп’ютер дуже потрібен сучасному школяру, що вихід в Інтернет — це вихід у безмежний світ інформації, за його допомогою «найдёшь то, чего нет в данной библиотеке», можна «связаться с другими библиотеками», «читать по Интернету произведения», «общаться с читателями других городов и обсуждать книги», Інтернет «предоставит дополнительную информацию», «с ним легче и быстрее найти нужную информацию». Отже, наші читачі кажуть комп’ютеру і Інтернету в дитячій бібліотеці «Так!». Тобто, час і користувачі бібліотеки підказали нам необхідність розробки та реалізації програми комп’ютеризації дитячих бібліотек міста. І така програма («Програма комп’ютеризації ЦБС для дітей на 2003–2007 рр.») була розроблена вже в грудні 2003 р. Її цілі та задачі: забезпечення широкого доступу користувачів до світового інформаційного простору; забезпечення ефективного використання фондів дитячих бібліотек міста; входження до корпоративної мережі міста, області, країни; повне і якісне комплектування через Інтернет-магазини, електронна обробка літератури; автоматизація процесу обслуговування користувачів бібліотек.

У рамках реалізації цієї програми в ЦМДБ ім. М. Горького створено 6 комп’ютеризованих робочих місць; здійснено підключення бібліотеки до мережі Інтернет; є власна електронна адреса (E-mail: bibinfo@mp.farlep.net); виконуються читацькі довідки і дітей, і дорослих в мережі Інтернет. Ми плануємо придбати програму автоматизації бібліотек ІРБІС, поступово перейти до автоматизації власно бібліотечних процесів, створити інформаційні ресурси (електронний каталог та різні БД), широко впроваджувати Інтернет-послуги, технологічно оснастити всі дитячі бібліотеки, щоб розвивати особистість кожної дитини в новому інформаційному середовищі.

Бібліотеки нашої системи чимало зробили для залучення до читання дітей міста та просвіти батьків в області дитячої літератури та методики сімейного читання. Наші бібліотеки — це провідники нового погляду на читання як на національну цінність. І навіть більше. Майже кожна бібліотека — це своєрідний клуб, що об’єднує читачів. І «окриленим читанням», і «приреченим до читання» є з ким поділитися своїми думками, враженнями, проблемами, бо в кожній бібліотеці знайдуться їхні однодумці, адже тут працюють люди, які завжди їх зрозуміють, бо дитяче щастя (пам’ятаєте?) — «когда тебя понимают …».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей