Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Дніпропетровська область

Ольга Шарабура,
директор Дніпропетровської ОДБ

Дитяча бібліотека — духовна скарбниця для дітей

На сучасному етапі розвитку суспільства загострилися гуманітарні проблеми, проблеми збереження і розвитку духовно-моральних традицій вітчизняної культури і, як наслідок, проблеми читання дітей. Бібліотеки традиційно відіграють не останню роль у формуванні активної життєвої позиції у дітей, починаючи з раннього віку. Кожний соціальний інститут вирішує єдине завдання — виховання майбутнього громадянина і розвиненої особистості своїми специфічними засобами. Середовище дитячої бібліотеки найбільше підходить для моделювання духовного світу дитинства, відкриває для дитини його особистісну цінність. Дитині за природою духовного, душевного та тілесного упорядкування найближче діалогова форма спілкування. Дитяча бібліотека надає можливість для подібного діалогу, пропонує форми і засоби вільного спілкування, передавання культури від людини до людини. Саме в такому напрямі й намагається працювати Дніпропетровська обласна бібліотека для дітей. Своїм головним завданням ми вважаємо забезпечення збереження традицій дитячого читання як духовного потенціалу суспільства.

Останніми роками пріоритетним напрямом роботи бібліотека визначає активне залучення дитини до книги, читання, бібліотеки з дошкільного віку, розвиток її читацького інтересу в молодшому шкільному віці, підтримку читацьких уподобань у середньому, і, що особливо важливо, стимуляцію читання в підлітковому віці, коли інтерес до нього помітно спадає. Враховуючи таку диференціацію, будується вся робота бібліотеки. Тут проходять обласні заходи, спрямовані на розвиток сімейного читання і творчості дітей. Активну участь читачі області разом з батьками, дідусями, бабусями брали в обласному конкурсі творчих робіт «Діти за злагоду з природою», обласній сімейній вікторині «Улюблені книжки дитинства», сімейній вікторині «Казкові загадки Оле-Лукойє», родинній вікторині «Пам’ять серця». Підведення підсумків кожного з цих заходів перетворюється на велике, цікаве свято. Наприклад, фіналом обласної вікторини «Дитяча книга України» (за книгами-ювілярами року) стало свято «Дитяча книга України — духовність кожної родини». Кожний учасник завжди отримує книгу та м’яку іграшку в подарунок і має змогу скуштувати солодощі. На згадку залишаються сувеніри, грамоти, письмові відзнаки, привітання, виготовлені спеціально до кожного свята. Такі моменти назавжди залишаються в свідомості дитини, і це в подальшому стимулює її інтерес до читання, пробуджує повагу і любов до бібліотеки. А яка гордість і радість переповнює дитину, коли вона бачить власний твір, надрукований у книжці! Багата на талановитих дітей Дніпропетровщина. Готується до виходу у світ третя збірка творів обдарованих дітей «Ластів’ята». Звичайно, більшість з цих дітей не стане поетами, письменниками, але ми маємо надію і впевненість, що кожен з них виросте гарною людиною і активною особистістю.

Визнаючи дитину самостійною особистістю, ми надаємо їй психологічну допомогу, одночасно розвиваючи любов до читання і художнього сприйняття. У психологічній та інформаційній підтримці розвитку особистості певну роль відіграє бібліотерапія. Так, психолог ОДБ надає рекомендації у методичному матеріалі «Бібліотерапія як шлях виходу із кризи». У діяльності психолога велике значення надається індивідуальному консультуванню. Проблеми взаємин з однолітками, батьками та вчителями, заниженої самооцінки — ось неповний перелік запитів дітей. За консультаціями з різних проблем виховання і розвитку дитини звертаються і батьки.

Традиційно цікаво і оригінально проходять в обласній бібліотеці для дітей презентації книг дніпропетровських авторів. Діти отримують велике задоволення від того, що на власні очі бачать автора книги, яку тримають в руках, тим приємніше бути її першими читачами. Так відбулося знайомство із книгами В. Панченко «Незвичайне літо», Є. Заржицької «Пригоди рожевого Динозаврика», Ю. Лигуна «Король Попелюшко», З. Грієвої «Чудернацькі пригоди» та ін.

Головна цінність культури сьогодні — дитина, яка читає. Відкриваючи книгу, вона відкриває і свій особистий потенціал. Наша бібліотека намагається допомогти дитині не залишитись наодинці зі своїми проблемами, шукає разом з читачами відповіді на дитячі і не дитячі запитання, намагається навчити відрізняти добро від зла. Використовуючи всі наявні ресурси, ми створюємо дітям найоптимальніші умови для всебічного розвитку і вважаємо своїм головним завданням зробити так, щоб книжкові багатства стали духовним багатством дітей.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей