Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Хмельницька область

Валентина Черноус,
директор Хмельницької ОДБ

Сучасний читач у бібліотеці: розвиток інформаційної
культури та творчих здібностей

Бібліотеки на сучасному етапі стають для дитячого користувача місцем спілкування, реалізації інтелектуальних та творчих здібностей особистості. Настає час інтелектуалізації суспільства, і саме бібліотеки як центри інформації відіграють у цьому провідну роль. У Хмельницькій обласній бібліотеці для дітей ім. Т.Г. Шевченка цьому, насамперед, сприяє Служба інформаційної культури читачів. Вона, крім традиційних форм, пропонує нові, серед яких: «розкопки за столом», «мозкова атака», електронний покажчик «За знаннями — в електронний світ», електронний каталог на всі види інформації, де є вже більше 14 тисяч записів, різні видання: набір пам’яток «Історія Поділля в іменах», словничок комп’ютерних термінів «З комп’ютером на «ти», путівник по енциклопедичних виданнях «Чудо-книги», а також біобібліографічні довідки із серії «Ювілейна довідка»: до 135-річчя від дня народження Лесі Українки «Зорій довіку серед нас!», до 100-річчя від дня народження Оксани Іваненко «Чарівні зерна Оксани Іваненко», до 100-річчя від дня народження Олени Теліги «Вітрами й сонцем Бог мій шлях намітив...» та ін. Цьому сприяє Інтернет-центр, відкритий силами бібліотеки в грудні 2005 року. Сьогодні його вже відвідали 3,5 тисячі читачів. Служба інформаційної підтримки освіти допомагає читачам у діловому читанні, у виборі майбутньої професії, розширенні знань. Дайджести на окремі теми, видані засобами бібліотеки, доповнюють знання, набуті в школі. Служба інформаційного комфорту сім’ї допомагає зробити спільними сімейні проблеми, адже в центрі — дитина–читач. А поради бібліотекарів щодо сімейного читання, психолога щодо взаємин у сім’ї робить партнерство бібліотеки і сім’ї необхідним. Основним провідником у цьому є книга.

Щоб привернути увагу громадськості та влади до проблем дитячого читання з ініціативи ОДБ ім. Т.Г. Шевченка 2006 рік названий Роком дитячого читання на Хмельниччині, а також оголошено конкурс на кращу бібліотеку року. У його рамках у бібліотеці проведено: ювілейний творчий вечір «Світ правди і добра» (до 50-річчя від дня народження подільського письменника Василя Горбатюка), ювілей книги Л. Савчук «Йде Яринка» (30 років від дня виходу), цикл заходів «Ювіляри 2006 року в літературі», літературний марафон «Супер-читач 2005», обласне літературно-мистецьке свято «Іду з дитинства до Тараса», заочна читацька конференція «Безсмертний син безсмертного народу» (до 150-річчя від дня народження І.Я. Франка), Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги («Дитинство з книгою»), літні читання «Книжкова веселка—2006».

Бібліотека розвиває творчі здібності своїх користувачів, починаючи від організації книжкових виставок і закінчуючи участю в конкурсах та масових заходах. Так, книжкову виставку «Щоденник старшокласника» відкрито за побажаннями користувачів. Тут представлено розділи «Школа спілкування», «Як стати суперменом», «Маленькі дівочі хитрощі». А у «Зошиті довіри» учні 6–7 класів залишають свої запитання, проблеми, поради. Виставка «Виклик Гаррі Поттеру» — це запрошення у подорож світом фантастики, насамперед, української. Фото цієї виставки були представлені на Міжнародному книжковому ярмарку «Єврокон–2006». Добра традиція співпраці з центром естетичного виховання учнівської молоді дає можливість експонувати дитячі малюнки на спільних виставках «Книга і бібліотека у моєму житті», «Великодні дзвони», «Весна Поділля», та багатьох інших, на яких демонструються різні стилі і техніки виконання.

Розвинути естетичні смаки та творчі здібності дітей допомагають заняття читацького об’єднання «Соняшник», зокрема година мистецтв «Краса рукотворна» (навчання перших навичок вишивки), бесіда–урок «Писанковий дивосвіт» (техніка створення писанок), зустрічі з творчими родинами, уроки-концерти студентів Хмельницького музичного училища імені В. Заремби. Медіа-центр бібліотеки, створений не так давно у відділі мистецтв, також дає можливість розширювати знання та розвивати творчі здібності дітей. І хоча він налічує небагато одиниць інформації, усе ж це — шлях до урізноманітнення інформації, можливість переглянути електронні версії окремих творів. Музичний центр «Караоке» популярний серед любителів пісні. Дні іменинника в бібліотеці, свята, шкільні випуски, відвідування літніх таборів — все це не проходить без пісенних конкурсів «Твій маленький шанс». Навколо бібліотеки об'єднуються і гуртуються зацікавлені талановиті діти і дорослі.

Щоразу ми переконуємося в тому, що у бібліотек багато шляхів розвитку та співпраці. І саме бібліотеки, враховуючи всі форми і методи роботи, найбільше сприяють розкриттю та розвитку здібностей юної особистості.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей