Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ «ЮНИЙ ЧИТАЧ»

      Точної дати створення Запорізької обласної бібліотеки для дітей «Юний читач», на жаль, не збереглося. Перша згадка в архівних документах датується 1929 роком, коли президія міськлї ради розглядала питання про роботу центральної бібліотеки (нині ОДУНБ ім.Горького) та її дитячого відділу. Відзначалося, що у відділі налічується лише 1405 примірників книг, що не дає можливості проводити відповідну роботу з читачами-дітьми. Далі документи свідчать, що згідно з Постановою ЦВК Союзу РСР від 17.03.1934 р. «Про бібліотечну справу в СРСР» в Дніпропетровській області, до якої на той час входило іц місто Запоріжжя, до 1936 року належало відкрити 10 дитячих бібліотек. Таким чином на момент утворення Запорізької області (10 січня 1939 р.) у Запоріжжі фкнкціонувала одна дитяча бібліотека, яка з утворенням області була реорганізована в обласну.
      Даних про роботу бібліотеки в довоєнний час не збереглося, фонд було знищено під час окупації.       Бібліотека відновила свою роботу у січні 1944 року відповідно до рішення Виконкому Запорізької обласної Ради депутатів трудящих №44 від 20.01.1944 р. «Про відновлення роботи обласних бібліотек та музею в м.Запоріжжі». На момент відкриття бібліотека мала 590 примірників книг, зібраних у мешканців міста і займала 2 напівпідвальні кімнати площею 24 кв.м. в приміщенні міського палацу піонерів. Бідним було обладнання бібліотеки: 2 стелажі, 4 стільці, книжкова вітрина та тумбочка. У квітні 1945 року був затверджений штат бібліотеки - 6 бібліотечних працівників. А 10 жовтня 1946 року бібліотека була зареєстрована Запорізьким обласним відділом культосвітніх установ і одержала реєстраційне свідоцтво №2, згідно з яким була названа «Обласна бібліотека для дітей та юнацтва «Юний читач».
     За час, що минув, бібліотека кілька разів змінювала свою адресу. З кінця 1978 року і по сьогоднійшній день займає перший поверх житлового будинку загальною площею 1269 кв.м. В своїй структурі бібліотека має 8 відділів:
    - обслуговування читачів-учнів 1-4 класів та дошкільників;
    - обслуговування читачів-учнів 5-9 класів;
    - мистецтв;
    - інформаційно-біблографічної роботи;
    - комплектування та обробки документів;
    - книгозберігання;
    - науково-методичної роботи;
    - господарчий.
      Керівництво бібліотеки здійснюється директором та його заступником по науковій роботі. З 25 бібліотечних працівників 21 мають вищу освіту та стаж роботи більше 10 років.
      Головною своєю метою бібліотека бачить створення умов для творчого, інтелектуального, духовного розвитку дітей у вільний від навчання час, задоволення їх освітніх потреб. Враховуючи право кожної дитини на безперешкодне отримання потрібної форми інформації, бібілотека визначає як пріорітетний напрямок своєї діяльності формування повноцінного фонду та якісне його розкриття для користувачів різних вікових груп з допомогою естетично витриманих форм наочної популяризації та довідково-бібліографічного апарату. Нещодавно сформований банк соціальної інформації «Я і моє життя».
      Подальшого розвитку отримують форми і методи поширення книги, що будуються на дискусійній, комунікативній основі спілкування бібліотекаря і читача і сприяють підвищенню рівня освіченості, розвиткові соціальної активності, національної свідомості і патріотизму, суспільної і громадянської відповідальності.
      У відділі обслуговування читачів-учнів 1-4 класів та дошкільників проходять заняття Малої академії народознавства, де діти прилучаються до історії свого народу, його традицій, обрядів.
      Відділ обслуговування читачів-учнів 5-9 класів пропонує своїм відвідувачам Школу спілкування для маленьких та дорослих та Клуб цікавих зустрічей «Дозвольте відрекомендувати».
      Відділ мистецтв працює з своїми читачами за програмами «Сходження до прекрасного» (на допомогу естетичному вихованню учнів початкової школи), «Ілюстрації до художньої культури світу» та «Музика поезії» (для читачів старшого шкільного віку).
      Пошук нових підходів до методичної діяльності, необхідність у формуванні нової професійної свідомості бібліотекаря 21 століття зорієнтували бібліотеку на створення Програми підвищення професійного рівня «Сучасний читач. Сучасна бібліотека», яка працює з 1996 року. Для кожного семінару, передбаченого Програмою, створюється своя модель, готується пакет інформаційних матеріалів. Теми останніх семінарів «Сучасний читач. Сучасна бібліотека», «Соціально-психологічні аспекти спілкування бібліотекаря і дитини», «Дитина у світі права», «Дитяче читання на грані віків» (проект семінару 2000).
      Методико-бібліографічні видання часто носять серійний характер, як наприклад «Народи Запорізького краю», «Натхненний Україною»; розкривають привабливість емоційно-комунікативних форм спілкування бібліотекаря і читача: «Турнір знавців історії запорізького козацтва», «Подорож музеєм народознавства», «Конкурс на кращого еколога», ситуаційні ігри «Менеджер за роботою» та «Твої права», народознавче свято «В гостях у Подоляночки».
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей