Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Валентина Косоногова
директор Львівської обласної бібліотеки для дітей

Інтерактивно-освітній проект
«Мобільне покоління — XXI»

Комп'ютери та мобільні телефони, з'явившись у нашому використанні на рубежі тисячоліть, кардинально змінили життя людства, його уявлення про інформаційну свободу, можливості контактів незалежно від місця і часу знаходження. Разом з тим, глобальна мережа та мобільний зв'язок дивним чином змінили якість спілкування, породивши безліч проблем існування людини у новому, віртуально-мобільному вимірі.

Наші бібліотеки, у традиціях яких закладено оперативне реагування на актуальні проблеми, що постають перед суспільством, не залишили поза увагою і ці питання. Тому цілком природним стало створення проекту «Мобільне покоління — XXI», основною темою якого обрали етику нового спілкування. Мета проекту: прищеплення юним користувачам навичок етичної і безпечної поведінки при користуванні мобільними телефонами і комп'ютерами, інформування про небезпеку для їхнього здоров'я і психіки, заохочення дітей — учасників програми до подальшого розповсюдження серед ровесників набутих знань. Проект реалізується за двома основними напрямами: виховання інформаційної культури — прищеплення навичок етичної і безпечної поведінки при користуванні комп'ютерами та Інтернетом; виховання мобільної культури — прищеплення навичок етики і безпеки мобільного спілкування. На першій половині проекту зупинятися не варто, оскільки в кожному бібліотечному Інтернет-центрі є подібний досвід: створюються пам'ятки про безпеку в Інтернеті для дітей і батьків, проводяться уроки віртуальної культури, Інтернет-екскурсії та багато іншого. Більш детально я хочу розповісти про реалізацію напряму, пов'язаного з використанням мобільних телефонів.

Мобільному телефону — одному з головних винаходів, який кардинально змінив життя людства, —35 років. Цікаві цифри і факти: 6 березня 1983 р. — день народження першого комерційного мобільного телефону. Компанія Моtоrоlа випустила перший у світі комерційний портативний стільниковий апарат Dуnа ТАС 8000Х, який створювався 15 років, важив півкілограма і коштував 3995 доларів. З роками мобільні телефони удосконалювалися, їх використання поширювалося світом, вони ставали все дешевшими і доступнішими. Сьогодні, за даними ООН, кількість користувачів мобільними телефонами вже перевищує 3,5 млрд — понад 50% населення Землі. Але разом з поширенням мобільного зв'язку все гостріше поставали й проблеми безпеки. Навесні 2007 р. усі європейські оператори підписали меморандум Європейської комісії щодо поліпшення захисту неповнолітніх користувачів.

Україна також надає неабияке значення питанню безпеки дітей. Свідченням цього став наказ Міністерства освіти і науки України № 420 від 24 травня 2007 р. щодо заборони з 1 вересня 2007 р. використання мобільних телефонів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах під час проведення занять. Це ще раз підкреслює актуальність і своєчасність нашого проекту. За офіційними даними, населення України складає майже 47 мільйонів, а кількість користувачів мобільного зв'язку, за даними на березень 2008 р., — 55,3 мільйона осіб, тобто 118% від загальної кількості. Отже, сьогодні, якщо можна так сказати, мобілізацію країни завершено. Мобільний телефон став життєвою необхідністю. Серед його користувачів усі верстви населення: від маленьких дітей до людей похилого віку. Але в країні, на жаль, офіційно затверджених санітарно-гігієнічних норм користування мобільними телефонами немає (їх розробка в перспективі). Немає і технічних відмінностей між телефонами для дітей і для дорослих. Вони відрізняються лише дизайном та набором функцій.

Проект «Мобільне покоління — XXI» розраховано на 3 роки і адресовано як дорослим користувачам, так і дітям. Пріоритетною групою обрано учнів 5–7 класів та їхніх батьків. Його реалізація розпочалася 1 січня 2008 року і передбачає інтерактивно-освітні заходи за такими основними напрямами:

  •  Безпека мобільних телефонів і мобільного зв'язку — це збір і донесення до користувачів інформації про результати досліджень роботи мобільних телефонів, адже вони є, за суттю, джерелом електромагнітних хвиль, розташованих у момент розмови поблизу радіочутливих органів людини — головного мозку і очей. Дослідження впливу мобільного зв'язку на здоров'я людини розпочалося нещодавно в багатьох країнах (Великобританії, Фінляндії, Швеції, Росії, США та інших), і серед учених немає єдиної думки про ступінь шкідливого впливу.
  •  Безпека дітей при користуванні мобільними телефонами — ряд освітньо-роз'яснювальних, консультаційних заходів щодо шкідливого впливу електромагнітного випромінювання та його наслідків: безсоння, проблем з пам'яттю, психологічної залежності від мобільників тощо.
     Культура користування мобільними телефонами, етика мобільного спілкування — виховання культури користування мобільним зв'язком на загальних етичних засадах, проведення циклу уроків мобільної культури під назвою «Закони Мобіленду».


Під час проведення тижневого бліц-опитування користувачів бібліотеки ми з'ясували, що більшість з них є абонентами провідного мобільного оператора нашої країни — компанії «Київстар», тому й обрали її партнером для реалізації проекту. Крім того, втілювати наші ідеї у життя допомагають фірма «Нео-сервіс» — головний постачальник комп'ютерного обладнання для нашої бібліотеки, обласний інститут післядипломної освіти вчителів з кафедрою основ безпеки життєдіяльності, обласний центр творчості дітей та юнацтва Галичини, психологи, медики тощо. Для громадськості та всіх зацікавлених організацій відбулася публічна презентація проекту. Його відразу, як тільки ознайомилися з нашою ідеєю на регіональному семінарі заступників директорів ЦБС з питань роботи з дітьми «Дитяча бібліотека в пошуках нових ідей», підтримали дитячі бібліотеки області, міська ЦБС для дітей. Про старт нового проекту інформували на своїх сторінках друковані та електронні ЗМІ.

У планах — випуск друкованої продукції: пам'яток, плакатів, флаєрів для дорослих і дітей. Уже готова пам'ятка «Правила мобільного етикету», в процесі розробки — «Ваш мобільний: техніка безпеки» і флаєр «Мобільно — це значить культурно!» та ін. Важливою частиною проекту є інформаційне забезпечення з даної тематики батьків та організаторів дитячого читання, для яких складено інформаційні бібліографічні і вебліографічні списки, прес-досьє. До послуг дорослих — база даних і електронний каталог бібліотеки, доступ до мережі Інтернет. Планується також проведення інформаційно-консультативних зустрічей з психологом «Мобільний телефон і ваша дитина», «Мобільний зв'язок: техніка безпеки». Усі ці заходи спрямовані, перш за все, на забезпечення збереження здоров’я дітей. Батьки, купуючи своєму чаду мобільний телефон, повинні знати про його шкідливі наслідки на організм дитини. Також ознайомлюємо дорослих з наказом Міністерства освіти і науки про заборону використання мобільних телефонів під час навчальних занять. Не зайвою є інформація про можливу шкоду від базових станцій стільникового зв'язку.

На превеликий жаль, існує не так вже й багато для дитячої аудиторії матеріалів з питань безпеки користування мобільними телефонами та культури спілкування, написаних доступною мовою та адаптованих для її сприйняття. Тому усне слово бібліотекаря набуває особливого значення. Використовуючи активні форми бібліотечної роботи, ми намагаємося прищеплювати учням 5–7 класів етичні норми і навички культурного та безпечного мобільного спілкування, сприяти збереженню їхнього здоров'я, інформувати про небезпеку для психіки тих, хто забагато часу проводить у віртуальному середовищі.

Цікавою особливістю проекту є активна та безпосередня участь дітей у його подальшій реалізації. Останній етап проекту передбачає проведення циклу заходів «Школа мобі-волонтера», під час яких ми плануємо заохотити дітей, які візьмуть участь у проекті, до подальшого розповсюдження набутих знань серед ровесників, ставши своєрідними «мобі-волонтерами». Для прикладу наведу декілька заходів, які ми готуємо і проводимо для дітей у рамках проекту «Мобільне покоління»:

  •  цикл зустрічей «Що думають медики про мобільний зв`язок?», «Поради психолога», «Мобільник – друг чи ворог?» (зустріч з представником оператора мобільного зв`язку);
  •  хвилини інформації «Новини в мобільному царстві»;
  •  уроки мобільної культури «Закони Мобіленду» і «10 основних правил мобільного етикету»;
  •  дискусії «Як не стати рабом мобілки»;
  •  конкурси на кращу СМС-ку «Зрозумій мене».


Та частина з них, яку вже проведено, була сприйнята нашими користувачами з великим зацікавленням. Особливо їм сподобалася ситуативна гра «У мене за­дзвонив телефон», яка включала такі конкурси: «Що я знаю про мобільний телефон», «10 жахливчиків про мобілку», «Мобільний етикет на щодня», «Чи не мобіломан ти?», «Зніми мене, фотографе …», «Зробіть з ворога помічника». Вдале поєднання гри, веселого змагання, жартівливих конкурсів вже принесло відчутні результати. Бібліотекарі зауважили, що принаймні в стінах бібліотеки тепер не чути голосних дзвінків і розмов, слухачами яких інколи ставав весь читальний зал.

Інноваційність нашого проекту полягає в тому, що паралельно з традиційними напрямами морально-етич­ного виховання, які постійно знаходяться у полі зору бібліотек, буде проведено роботу і за темами, цікавими представникам підліткової і молодіжної субкультур. Вважаємо проект актуальним, адже активне і грамотне використання новітніх технологій є ключовими компетенціями в інформаційному суспільстві. Ми сподіваємося, що завдяки й нашим зусиллям буде зроблено ще один крок до цивілізованого життя в цьому суспільстві.

 

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей