Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Масова робота як основа духовного розвитку дітей

Пріоритетним завданням роботи Бібліотеки завжди було і залишається формування духовної культури дітей. Ми прагнемо виховувати високоморальних особистостей, які б розуміли національні та загальнолюдські цінності. Саме тому в Бібліотеці проводиться багато заходів до відзначення знаменних дат та державних подій, покликаних формувати любов до рідного краю і повагу до історичного минулого свого народу. Цього року були такі:

День Державного Прапора України — ознайомлення з символами рідної держави виховує патріотизм і гордість за Батьківщину.

У фойє Бібліотеки влаштовано постійно діючу експозицію «Прапор моєї Батьківщини». Проводяться презентації книжкової виставки «Державні символи України», літературні години «Прапор нашої Вкраїни має колір жовто-синій», «Живи та міцній, Українська державо» і «Державний прапор України». У читальному заліпредставлено книжкову виставку «Незалежній Україні слава нині і повік», біля якої бібліотекарі розповідають дітям про історію виникнення державних символів.

75-річчя Голодомору 1932–1933 рр. — молоде покоління повинно знати і пам’ятати історичну правду свого народу. Одній з найстрашніших сторінок історії України було присвячено цикл заходів:

  • удожня година «Свіча нашої пам’яті: Голодомор 1932–1933 рр. в Україні»;
  • година історичної пам’яті «Коли вони вмирали, їм дзвони не грали»;
  • літературна бесіда «Голодний рік — голодний вік»;
  • інформаційна година «Трагедія українського народу»;
  • вечір-реквієм «1933: Українська Голгофа»;
  • урок історії «І пам’ятати страшно, і забути неможливо»;
  • документально-художня композиція «Набат пам’яті» у виконанні читачів — членів театральної студії «Мрія» (гуртківці виступали з цим заходом у військовій
  • частині №3030ВВ МВС України, м. Київ);
  • день бібліографії «Скорботні жнива України»;
  • презентація книжкової виставки «Жнива скорботи»;
  • театралізований бібліографічний огляд літератури «То був страшний державний злочин».

День Перемоги з нагоди свята читачі зустрічалися з ветеранами, брали участь у літературній годині-реквіємі «Мене війна веде все далі» за фронтовою творчістю Олеся Гончара, переглянули інсценівку уривків з роману «Прапороносці» у виконанні читачів та документальний фільм про життя письменника.

65–річчя визволення Києва від фашистських загарбників — відзначили вечором пам’яті «Моя земля — земля моїх дідів», за участю членів Спілки ветеранів Шевченківського району м. Києва, міським конкурсом–фотоакцією «Пам’ять у минуле веде», організованого спільно з СГО «Громадський актив Києва», у якому взяли участь вокальний ансамбль «Сузір’я», дизайн–студія «Творчість» Будинку дитячої творчості Шевченківського району та читачі Бібліотеки.

Для дітей з особливими потребами у Бібліотеці впродовж року проводилася ціла низка благодійних, реабілітаційних та бібліотерапевтичних заходів:

  • музично-розважальна програма «Новорічна казка» та лялькова вистава «Червона шапочка» для вихованців школи-інтернату № 5;
  •   вистави «Сонячний зайчик та Сонячний вовк» для дітей-інвалідів з Печерського центру соціального обслуговування;
  •   презентація журналу «Стежинка» для дітей з Київського міського дитячого притулку;
  •   традиційні виставки творчих робіт учнів шкіл-інтернатів «Повір у себе» під час Всеукраїнського тижня дитячого читання;
  •   свято до Міжнародного Дня захисту дітей для юних читачів з усіх областей України, які перебувають на стаціонарному лікуванні у диспансері радіологічного захисту населення у Пущі-Водиці.

Також проводилися заходи у рамках лекторію «Сенс життя: проблеми і пошуки»:

  •   психологічна година «Практична психологія на кожен день»;
  •   інформаційний коктейль за сторінками газети «Валеологія» і «Школа безпеки»;
  •   бесіда «Одна із доріг в безодню»;
  •   диспут «Добровільне безумство»;
  •   година-роздум «Не зламай свою долю», в якому брала участь лікар–епідеміолог Київської міської санітарно-епідеміологічної станції.

Для сприяння соціальній реабілітації дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, безпритульних та дітей «групи ризику» Бібліотека тісно співпрацює з територіальним Печерським центром соціального обслуговування одиноких, малозабезпечених пенсіонерів, інвалідів, у т.ч. дітей-інвалідів, Київським міським дитячим притулком, школами-інтернатами № 5 (для слабозорих дітей) та № 15 (для дітей, хворих на церебральний параліч), дитячим садком № 72 (для дітей з порушеннями зору).

Популяризації кращих зразків світової і вітчизняної літератури значно сприяли заходи, проведені за творчістю письменників–ювілярів: поетична година

«Поетичний світ Марії Пригари» (100-річчя від дня народження М. Пригари); літературна година «Знай. Люби. Бережи» (70-річчя від дня народження А. Давидова); книжкова виставка-портрет «Співець дитячих таємниць» (60-річчя від дня народження А. Костецького); літературно-музична композиція «Такий я ніжний, такий тривожний» (110-річчя від дня народження В. Сосюри); літературно-музична композиція «Поет з душею вогняною» (130-річчя від дня народження О. Олеся); розважально-пізнавальна година «… Те, що взяв од вас з любов’ю, вам з любов’ю віддаю!» (100-річчя від дня народження С. Олійника); літературна година «Знавець дитячих душ» (75-річчя від дня народження В. Близнеця); презентація книжкової виставки «Ясна зоря нашого письменства» (175-річчя від дня народження Марка Вовчка); літературна бесіда «Талант, що прагнув до зірок» (210-річчя від дня народження А. Міцкевича); літературна бесіда та вікторина «Король казки» (380-річчя від дня народження Шарля Перро). Цікаво пройшли конкурс читців творів Т.Г. Шевченка, проведений спільно з Шевченківським районним відділом освіти м. Києва та літературно-музична година «Народе мій, до тебе я ще верну», присвячена 70-річчю від дня народження Василя Стуса, за участі Г. Стефанової, акторки Національного центру театрального мистецтва та досліджень ім. Леся Курбаса, та В. Овсієнка, соратника великого поета.

Попередня Наступна

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей