Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Людина — вищий продукт земної
природи. Людина — найскладніша
і найтонша система. Але для того,
щоб насолоджуватись скарбами
природи, людина повинна бути
здоровою, сильною і розумною.

І.П. Павлов

ЛЮДИНА — ЧАСТИНА ПРИРОДИ

   Органічний світ, будучи надзвичайно різноманітним, є результатом єдиного еволюційного процесу на Землі, і людина не є винятком у цьому процесі, вона — частина природи.
   Історія виникнення людини складна і суперечлива. Існує низка гіпотез і теорій, що пояснюють походження живих організмів на Землі. Це й теорія про позаземне походження життя, і гіпотеза про створення світу Богом, й еволюційне вчення, й інші теорії.
   Людина за своєю будовою і походженням належить до класу ссавців. Вона пройшла досить тривалий шлях еволюції — від людиноподібних мавп до сучасної людини. Цей перехід тривав мільйони років. Людина сучасного вигляду з’явилася приблизно 40 тисяч років тому. Природне походження людини з тваринного світу підтверджує й сучасна палеонтологія — наука про стародавні викопні форми життя, й палеоантропологія — наука про викопну людину, й ембріологія — наука про зародковий розвиток організму, й порівняльна анатомія — наука, що зіставляє будову організмів різних груп. Але людина — ще й суспільна істота. І цим вона різко відрізняється від своїх найближчих предків. Праця, мова, свідомість і мислення становлять докорінну відмінність людини від тварин.
   У книжках, рекомендованих у першому розділі, ти прочитаєш про еволюцію людини, будову людського організму, функціонування органів і сис-тем, а також діяльність учених, які зробили теоретичні відкриття в пізнанні людини. На початку розділу представлено енциклопедії, далі — інші науково-популярні видання.

Сергєєва Л. С. Людина : енциклопедія / Сергєєва Л. С. ; худож. Є. Н. Богуславська [та ін.]. — К. : Перо, 2008. — 119 с. : ілюстр.

Школьник Ю. Світ людини : повна ілюстр. енцикл. / Ю. Школьник ; ілюстр. А. Воробйова [та ін.]. — К. : Країна Мрій, 2008. — 255 с. : ілюстр.

Энциклопедия для детей. Т. 18 : Человек. Ч. 1. Происхождение и природа человека. Как работает тело. Искусство быть здоровым / совет дир. М. Аксенова, Г. Храмов ; гл. худож. Е. Дукельская. — М. : Аванта +, 2002. — 462 с. : ил.
   В енциклопедіях розповідається про людину з точки зору різних наук — філософії, антропології, анатомії, фізіології, генетики, медицини, психології та інших. Автори описують той нелегкий шлях, який долали люди, прагнучи пізнати самих себе: як здогадки та домисли перетворювалися на точні наукові докази, як міфологія поступалася місцем науці, як шляхом дослідів спростовувалися багатовікові догми. Тут можна буде дізнатись про знаменитих учених різних епох та народів, і про те, як їхній внесок у науку збагатив нас знаннями про самих себе.
   Матеріал у книгах згруповано у розділах, присвячених походженню людини, будові організму і його функціонуванню на різних етапах життя (дитинство, підлітковий вік та юність, дорослість, зрілість, старість), роботі всіх систем і органів, здоров’ю та медицині. Статті написано зі знанням справи і, разом з тим, просто і доступно. Усі видання містять багатий ілюстративний матеріал, який допомагає краще зрозуміти текст.

   Я пізнаю світ : Таємниці людини : дит. енцикл. / авт. Б. Сергєєв ; худож. І. Бєлов. — К. : Школа, 2004. — 365 с. : ілюстр.
Найбільше уваги в книжці приділено анатомії та фізіології людини. Автор показує, як з допомогою цих наук вдалося розкрити багато таємниць людини, зокрема про форму та будову окремих органів, систем органів, людського організму в цілому та його функціонування. Багато сторінок видання присвячено історії відкриттів та вченим, які їх здійснили. Це Гіппократ, К. Гален, А. Везалій, Ч. Дарвін, І. М. Сєченов, І. П. Павлов, Є. Й. Мухін, І. І. Мечников, В. К. Високович, В. В. Підвисоцький, Ф. Г. Яновський, Д. К. Заболотний М. Ф. Гамалія та інші.
   У книжці наведено багато цікавих фактів, історій з життя людини та інших живих організмів. Що таке червоні та білі м’язи? Чи може людина стати гігантом? З якого відра пити воду? Як працює легеневий насос? Чи відпочиває серце? Як ми бачимо те, що бачимо? Яке вухо середнє? Яке призначення мозку? Чи можна стати генієм? Відповіді на всі ці запитання ти знайдеш на сторінках книжки.

* * *

Гарькава В.І. Найцікавіше про тіло людини : у питаннях і відповідях / Гарькава В. І. ; пер. В. М. Верховня ; худож. оформ. Г. Червонної. — Х. : Торнадо, 2008. — 95 с. : ілюстр.

Тарновский В. Наше тело / В. Тарновский, К. Тарновская ; худож. Анна Лиз Име ; пер. с нем. А. В. Волкова. — М. : Слово, 1998. — 48 с. : ил. — (Что есть что).
   Автори обох книжок у формі запитань і відповідей розповідають про будову тіла людини та функціонування шкіряного покриву, опорно-рухової, травної, дихальної, кровоносної, ендокринної, нервової, репродуктивної систем, органів виділення та чуття. Розповіді цікаві, часто з несподіваними порівняннями та прикладами.
   Який «одяг» людина змінює раз на місяць? Шкіру. Злущування поверхневого шару епідермісу відбувається безперервно, таким чином, шкіра оновлюється мінімум раз на місяць. За все життя людина «скидає» близько 19 кг шкіри.
   Яку літеру нагадує хребет людини? Хребет людини не прямий як стовп. Він має чотири вигини, внаслідок чого нагадує латинську літеру S.
   Яку «змію» ви носите під шлунком? У животі під шлунком, згорнувшись, мов змія, знаходиться тонка кишка. Загальна довжина тонкої кишки кожної людини становить близько 6–8 м. Якщо її розгорнути, вона буде в 3–4 рази довшою за зріст людини.
   Автори другої книжки «Наше тело» пропонують заглянути в майбутнє і разом з ученими пофантазувати, як може змінитися людина за умови стрімкого розвитку генетики.

   Залесский М. Занимательная анатомия для детей, или Как устроен человек и его меньшие братья / М. Залесский ; оформ. сер. А. Ефремова, худож. В. Жигарев. — М. : РОСМЭН, 2000. — 142 с. : ил. — (Школьнику для развития интеллекта).
   Наблюдая за жизнью жуков и бабочек, рыб и лягушек, зверей и птиц, ты, наверное, не раз задумывался: что у них внутри, как устроено их сердце, легкие, как животные видят и слышат, бегают и летают, размножаются и растут? Есть ли у них что-то общее с человеком? И как устроен сам человек? Ответы на эти и многие другие вопросы ты найдешь на страницах книги, которую держишь в руках. Ответы столь неожиданны и интересны, что вряд ли оторвешься, не прочитав книгу до конца. Тобі цікаво буде довідатися: які таємниці приховує в собі скелет, що таке живі двигуни, що називають еліксиром життя, чому кишковик такий довгий, скільки потрібно їсти, який найбільший орган чуття, що діється в нирках, звідки беруться діти, яку систему організму автор називає головною?

   Корсаков П. Тайны мозга : наука или мистика? / П. Корсаков, Н. По-кровская. — М. : Дрофа, 2003. — 283 с. — («Истина где-то рядом…»).
   Человеческий мозг — самая сложная из известных нам сегодня во Вселенной структур, ведь состоит он из нескольких миллиардов нервных клеток и каждая из них — особого рода передающее устройство!
   …В перечне функций мозга можно выделить пять основных категорий: контроль за ощущениями, движениями и внутренней саморегуляцией, репродукцией, адаптацией к окружающей среде.
   …Мозг — это орган, представляющий центр нервной системы. Он включает те части, которые расположены внутри черепа и позвоночника: головной и спинной мозг. Нервы соединяются с центральной нервной системой. Все нервы, расположенные вне черепа и позвоночника, являются частью периферической нервной системы. Удаленные зоны периферической нервной системы составляют вегетативную нервную систему.

   Яку еволюцію пройшов мозок? Як він працює уві сні? Як впливає на розвиток екстрасенсорних здібностей, дару передбачення, телекінезу? Чи можна буде в майбутньому замінити пошкоджені ділянки мозку ком-п’ютеризованими деталями? Про все це розповідається в книжці. У ній багато цікавих, незвичайних прикладів із життя людей.

   Шостак В.І. Природа наших відчуттів / В. І. Шостак ; пер. [з рос.] А.І. Покидько. — К. : Рад. шк., 1989. — 118 с. : ілюстр.
   У книжці розповідається про механізми формування наших відчуттів. Щоб з’ясувати, як відображаються в людській свідомості об’єкти зовнішнього світу, потрібні знання дуже широкого кола наук: фізики, хімії, математики, які описують властивості матерії; анатомії, що дає можливість розуміти будову наших органів чуттів; фізіології, яка висвітлює процеси, що відбуваються в них; біофізики й біохімії, які розкривають тонкі механізми різних взаємодій; психології, що характеризує інтегральні властивості людської психіки, та ін.
   …Нерідко доводиться чути, що людина має п’ять чуттів: зір, слух, смак, нюх і дотик…іноді кажуть про «шосте почуття»… Але чи так це?.. З деякою умовністю, беручи до уваги анатомічну єдність і спільність функцій, … розрізняють вісім аналізаторів: зоровий, слуховий, вестибулярний, смаковий, нюховий, шкірний, руховий (що дає відчуття про роботу опорно-рухового апарату) і вісцеральний (або аналізатор внутрішніх органів).
Про їхню будову і принципи функціонування йдеться на сторінках цього пізнавального видання.

   Щенников В.И. Биология человека / Щенников В.И. ; худож. Перепелица Е.К. — Донецк : БАО, 2007. — 319 с. : ил.
   Автор книжки не просто розповідає про біологію людини, а запрошує до активних роздумів над питаннями: Що таке людський організм? Із чого він складається і як працює? Мы едва ли задумывались над этими вопросами, оставляя их медикам и биологам… И никого особенно не удивляет, почему это вообще возможно — из каких-то не очень сложных химических соединений и воды построить нечто, способное не только двигаться и дышать, но и говорить, постигать окружающий мир, сочинять стихи и музыку.
   Откуда все это возникло и как развились наши многочисленные, порой просто уникальные способности, если были времена, когда на Земле вообще не существовало никакой жизни?..
   В книге сделана попытка показать, как это произошло, когда и кем был изобретен чудесный механизм биологического развития.
З перших сторінок книжки ти довідаєшся, що все почалося з однієї клітини, яка мільйони раз поділилася, і таким чином виник наш організм. Усі органи людини складаються з клітин, але вони зовсім різні. Особливу увагу в книжці приділено роботі нервової системи, яка забезпечує злагоджену роботу всіх систем організму.
   Ілюстрації, завдання і запитання до розділів допоможуть краще зрозуміти розповідь автора і не пропустити головного.

Попередня Наступна

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей