Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Медицина по істині
є найшляхетніше
з усіх мистецтв.

Гіппократ

ПРО ЗДОРОВ’Я І МЕДИЦИНУ

   Здоров’я — це найбільше багатство, дароване людині Природою. Без нього життя не буває повноцінним і щасливим. Проте народна мудрість стверджує: «Здоров’я маємо — не дбаємо, а погубивши — плачемо». У результаті численних досліджень учені дійшли висновку, що здоров’я людини, яка проживає в цивілізованій країні в умовах миру, без природних катаклізмів (землетруси, повені, засухи) залежить від різних чинників. Так, близько 20–22% припадає на екологічні і соціальні чинники; 20–22% — на спадковість і генетичні порушення; 8–10% — на розвиток медицини, якість медичного обслуговування та охорону здоров’я, а близько 50% — на спосіб життя людини, її ставлення до власного здоров’я.
   Медицина — це галузь науки та практичної діяльності, спрямована на збереження й зміцнення здоров’я, а також на запобігання та лікування хвороб. Слово «медицина» походить від латинського medicus — «лікувальний», «цілющий». Але ще до того, як виникло це поняття, людство віками збагачувало уявлення про будову і функції людського тіла і внутрішніх органів, накопичувало знання про лікарські властивості рослин та мінералів, удосконалювало способи лікування різних хвороб. Лише близько 200 років тому досягнення в галузі природознавства й техніки дали змогу вдосконалити методи обстеження хворого, і медицина почала формуватися як наука. Розвиваючись, вона розділилася на ряд самостійних, але тісно взаємопов’язаних наукових галузей. Наприклад, будову й функції здорового організму вивчають науки анатомія, фізіологія, гістологія, біохімія. Патологічна анатомія та патологічна фізіологія вивчають відхилення в організмі. Хворобами та способами їх лікування займаються терапія і хірургія, охорона здоров’я і створення здорових умов у навколишньому середовищі — сфера гігієни. Сьогодні в медичній науці наступає епоха молекулярної медицини. Це — діагностика, лікування й профілактика спадкових і неспадкових хвороб на генному рівні, що стало можливим завдяки розшифруванню в 2003 році геному людини.
   У книжках, рекомендованих у розділі, йдеться про здоров’я та методи його збереження, про розвиток медицини, її досягнення в лікуванні різних хвороб, видатних вчених, лікарів з усього світу. На початку розділу подано енциклопедії, а через астериски — інші науково-популярні видання.

Медицина / авт.-упоряд. В.М. Скляренко, Т.В. Іовлева, О.Ю. Очкурова ; худож.-оформлювач Л.Д. Киркач-Осіпова. — Х. : Фоліо, 2009. — 315 с. : ілюстр. — (Дитяча енциклопедія).
   У чотирьох розділах енциклопедії вміщено цікаву і пізнавальну інформацію про історію медицини та видатних представників цієї науки, будову людського організму та його функції, захворювання та лікування, нетради-ційну медицину та її різновиди.
Перші сторінки видання присвячено медицині Давнього Сходу, Давньої Греції й Давнього Риму та відомим до сьогодні першим вченим і лікарям, зокрема Гіппократу, А. Цельсу, Піфагору, К. Галену, Емпедоклу; медицині середньовіччя з такими відомими іменами, як Аль-Разі, Авероес, Авіценна, Т. Парацельс, О. Бенедетті та інші.
   Наступні сторінки книги — про експерименти і ре форми в медицині XVI–XVIII ст. і вчених, які їх здійснювали. Це А. Везалій, В. Гарвей, Д. Самойлович, П. Франк та інші. Цікаво розповідається про відкриття в медицині в ХІХ–ХХ ст., пов’язані з іменами Ф. Пінеля, Е. Дженнера, Р. Вірхова, М. Пирогова, М. Мудрова, Ф. Іноземцева, М. Скліфосовського, І. Сєченова, С. Боткіна, І. Павлова, В. Філатова, Г.Коха, І. Мечникова, М. Гамалії, Д. За-болотного, І. Савченка, М. Амосова, К. Бернара. У виданні йдеться і про новітні відкриття, спрямовані на збереження здоров’я і попередження захворювань на генному рівні.
   У другому і третьому розділах книжки («Абетка тіла», «Захворювання та лікування») йдеться про будову людського організму, хвороби та їхнє лікування. Розповідь написано зі знанням справи і, разом з тим, дохідливо, наведено багато цікавих фактів, рекомендацій, застережень.
   Завершує енциклопедію розділ «Нетрадиційна медицина», в якому йдеться про голковколювання, йогу, аюрведу, тибетську медицину, Су Джок терапію.

Я пізнаю світ : Медицина : дит. енцикл. / авт.-упоряд. Н.Ю. Буянова ; худож. : О.В. Кардашук [та ін.]. — К. : Школа, 2003. — 446 с. : ілюстр.
   Здоров’я — це найвище благо, дароване людині Природою. Без нього не можна зробити життя повноцінним і щасливим. Проте як часто ми тратимо цей дарунок марно, бездумно забуваючи, що втратити здоров’я легко, а ось повернути його дуже і дуже важко…Мине зовсім небагато часу, і ти станеш дорослим. Нехай ця книжка уже сьогодні навчить тебе бережливому ставленню до свого здоров’я. Турботу про нього не можна перекладати на плечі медицини.
   Так вважає автор-упорядник цієї книжки і вже з перших її сторінок намагається дати тобі ази потрібних знань. Мова піде про будову і збереження гнучкості і здоров’я хребта; незвичайні «спеціальності» шкіри, її хвороби та лікування; легені, процес дихання, запобігання інфекціям та запаленням, проведення «штучного дихання»; будову серця, кровообіг, склад крові, інфаркт, «смерть не назавжди», групи крові і переливання, самостійне зупинення кровотечі; зуби, збереження їхньої краси та довговічності; органи травлення, «гострий живіт», небезпечних мікробів і глистів та запобігання зараженню; мозок, органи чуття, головний біль, як берегти очі, вуха; ендокринні залози, гормони; епідемії інфекційних хвороб (віспа, холера, чума, правець, туберкульоз) та щеплення. Багато сторінок книжки присвячено ушкодженню електричним струмом, ударом блискавки, утопленню, укусу комах і тварин, отруєнню, тепловому удару та їх попередженню. У кінці енциклопедії подано цікаву інформацію, яка допоможе самостійно визначити, що на тебе очікує в майбутньому: здорове життя чи хвороби.

* * *

Азбука краси / упоряд. В. Іванова ; мал. Н. Трипільської, М. Пермякової. — К. : Школа, 1999. — 127 с. : ілюстр. — (Серія «Для дівчаток»).
   У книжці розповідається про п’ять головних умов краси і здоров’я. Чому «краси і здоров’я», а не просто краси? Бо краси без здоров’я не буває. Здорова людина завжди виглядає красивою і привабливою.
   Які ж головні умови краси і здоров’я?

   Ось вони:
   1.Правильний режим дня.
   2.Повноцінне харчування.
   3.Регулярний догляд за тілом.
   4.Загартовування.
   5.Заняття фізкультурою і спортом.

   Багато хто скаже, що тут нічого немає нового. Усі ці умови відомі людству з давніх-давен. Проте досвід свідчить, що це — ефективний шлях для досягнення мети.
   У книжці наведено орієнтовний режим дня, три комплекси ранкової гімнастики, комплекси спеціальних вправ для кожної групи м’язів, розповідається про складові повноцінного харчування, основні правила гігієни, загартування (повітряні ванни, водяні процедури), системи оздоровлення організму і, зокрема, систему Поля Брегга.

Амосов М.М. Роздуми про здоров’я / М.М. Амосов ; з рос. переклав М.І. Чубук. — К. : Здоров’я, 1990. — 167 с. : ілюстр.
   Видатний хірург і сміливий учений ділиться своїми роздумами про здоров’я. Свої найголовніші ідеї М.М. Амосов подає на початку видання. Якщо не сподобаються, то щоб далі й не читати.
   Ось вони.
   1. У більшості хвороб винна не природа, не суспільство, а тільки сама людина. Найчастіше вона хворіє через лінощі й пожадливість, а часом і через нерозумність.
   2. Не покладайте надій на медицину. Вона чудово лікує багато хвороб, але не здатна зробити людину здоровою…
   3. Щоб стати здоровим, потрібно докласти власних зусиль, постійних і значних. Їх нічим замінити…
   4. Величина будь-яких зусиль визначається стимулами, стимули — значенням мети… На жаль, здоров’я як важлива мета постає перед людиною, коли смерть стає близькою реальністю.
   5. Для здоров’я потрібні чотири умови: фізичні навантаження, обмеження в харчуванні, загартування, час і уміння відпочивати. І ще п’ята — щасливе життя…
   6. Природа милосердна: вистачить 20–30 хвилин фізкультури щодня, але такої, щоб виснажитися, спітніти і щоб пульс удвічі зріс…
   7. Треба обмежити себе в харчуванні.
   8. Уміння розслабитись — наука, але до неї потрібен ще й характер…
   9. Про щасливе життя. Кажуть, що здоров’я — щастя вже саме по собі. Це неправильно: до здоров’я дуже легко звикнути й вже не помічати його. Однак воно допомагає здобути щастя в сім’ї і на роботі…
   Якщо ти вважаєш себе здоровим і вирішив не читати книжку далі, все ж прислухайся до знаменитого автора: «…рух, свіжі фрукти й овочі в раціоні, загартування і міцний сон — справді необхідні, а куріння і алкоголь — шкідливі. Можете мені повірити».

Болтарович З. Українська народна медицина : історія і практика / З. Болтарович ; оформ. худож. І.В. Козія. — К. : Абрис, 1994. — 319 с. : ілюстр.
   З перших сторінок книжки відома дослідниця української народної медицини заявляє про те, що не може погодитися з усталеним в науковій медичній думці поглядом на народну медицину та на методи її лікування як нетрадиційні. Адже в ній акумульований багатовіковий досвід народу, традиційні знання багатьох поколінь. Від неї веде свої витоки наукова медицина.
   У книжці висвітлено весь комплекс питань народної медицини, всіх її структурних компонентів, їх генезису та розвитку — народних уявлень про анатомію й фізіологію людини, народного розуміння походження хвороб, поглядів на народних лікарів, методів діагностики та профілактики захворювань, санітарно-гігієнічних норм і самих лікувальних засобів, надзвичайно багатих та різноманітних (ліки рослинного, тваринного та мінерального походження, фізіотерапія та дієтотерапія).
   Авторка показала багатство й оригінальність рецептів народної медицини з усієї України. Вона прагнула розкрити одну з найцікавіших сторінок нашої культури, народних знань. Проте не потрібно сприймати книжку як своєрідний довідник чи порадник із самолікування.

Заєць В. Азбука СНІДу / В. Заєць ; худож. оформ. В. Машков. — К. : Молодь, 1998. — 95 с. : ілюстр.
   …СНІД — одна з найжахливіших проблем, яка постала перед людством останнім часом, торкнувшись соціальної, культурної, економічної, медичної і ще багатьох сфер життя людини. Порівняти СНІД можна хіба що з чумою, жертвами якої в минулому стали десятки мільйонів людей. І ліків від цієї страшної хвороби не знайдено й досі.
   Найкращий спосіб упоратись зі СНІДом — не захворіти на нього. І в цьому допоможе ця книжка. У ній автор зі знанням справи дохідливо розповідає про історію СНІДу, вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), який викликає захворювання, лабораторну діагностику захворювання, реакцію імунної системи людини, інфікованої ВІЛ, лікування інфекцій, які ви-никають зі зниженням імунітету та, так званих, «опортуністичних» інфекцій, тобто тих, які знаходяться в погодженні зі СНІДом. Окремі розділи видання присвячено СНІДу у дітей, догляду за хворими, профілактиці СНІДу, інфікування вірусом у наркоманів, СНІДу в Україні.

Лаптев А.П. Закаливайтесь на здоровье / А.П. Лаптев ; оформ. худож. Л.Е. Рачинского. — М. : Медицина, 1991. — 160 с. : ил.
   Какой бы совершенной ни была медицина, она не может избавить каждого от всех болезней. Человек сам творец своего здоровья! Вместо того, чтобы грезить о «живой воде» и прочих чудотворных эликсирах, лучше с раннего возраста вести активный и здоровый образ жизни, закаливаться, заниматься физкультурой и спортом, соблюдать правила личной и общественной гигиены — словом, добиваться разумными путями подлинной гармонии здоровья…
   Мощное оздоровительное средство — закаливание. С его помощью можно избежать многих болезней, продлить жизнь… Закаливание оказывает общеукрепляющее действие на организм, повышает тонус центральной нервной системы, улучшает кровообращение, нормализует обмен веществ.

   Проте, щоб швидше і надійніше загартуватися, потрібно ознайомитися з механізмом терморегуляції, гігієнічними правилами використання природничих факторів — повітря, води, сонця. Про них йдеться на початку книжки. Автор подає також основні заповіді загартування. А потім докладно розповідає про повітряні процедури, з яких і потрібно починати загартування, цілющі сонячні ванни, секрети водяних процедур і, насамкінець, про сильнодіючі форми загартування (баня і купання в крижаній воді). Також наведено багато цікавих фактів із життя відомих людей.

Пастернак А.Козацька медицина / А. Пастернак ; худож. оформ. В. Харик. — К. : Оптима, 2001. — 64 с. : ілюстр.
   Автор книжки — лікар, фітотерапевт, письменник і журналіст — розповідає про маловідомі (можливо й забуті) способи оздоровлення та лікування, які застосовували українські козаки.
   Медицина козацька: перше — лікування професійне і, так би мовити, термінове; друге — щільно пов’язане з подібним у інших вояків: татар, турків, російських стрільців та ін. Її рецепти і саме мистецтво, досвід передавалися, мов думи бандуристів, з уст в уста, із покоління в покоління…    Нарешті, вона — цілком оригінальна, бо була медициною виживальною для молодих і тому — допитливою до всього!
   Кожен розділ книжки — цікава розповідь про один із способів запобігання хворобам чи їх лікування. Зокрема це віра в Бога, яка базувалася на тісному поєднанні релігії з побутом: козаки в хаті люльок не палили, бо «там — Бог». У курені не палили теж, тож дихали чистим повітрям. Це лікування з допомогою птахів, попередження хвороб через гоління голови, масаж при їзді на конях; хвилеподібна, гармонійна ходьба, в якій поступово беруть участь усі м’язи ніг, попереку, тулуба; купання у відкритих водоймах та купання в травах, при якому пилок у поєднанні з росою були своєрідними стимулюючими ліками на зразок женьшеню, моралового кореня чи зеленого чаю.
   Допомагала підтримувати здоров’я козакам і бандура. З точки зору медицини, маємо надпотужний генератор різноманітних коливань, які позитивно впливали на серце, печінку, підшлункову залозу та інші органи. Цікаво розповідає автор про «пластунське лікування» на Січі, про приготування козаками здорової, корисної їжі та лікувальних відварів і настоянок із трав.

Рево В.В. Занимательная медицина / В.В. Рево ; худож. А.В. Пушкарный. — М. : Экономика, 2003. — 279 с. : ил.
   У передмові до книжки її автор-лікар і вчений, обіцяє розповісти читачам багато корисного і цікавого, повчального і розважального, інтригую-чого і дивовижного.
   Кожна сторінка книжки — це ненав’язливе нагадування про те, що потрібно вовремя и качественно следить и ухаживать за здоровьем, по сути — за самой своей драгоценной жизнью… Уж слишком деликатная эта материя — здоровье, которое в отличие от денег в банк под проценты не положишь, и если даже ничего не делать, оно растворяется во времени. И все же достаточно много для сохранения и укрепления здоровья можно сделать за счет создания своеобразной машины времени — эффективных оздоровительных и лечебно-охранительных программ…
   А теперь, уважаемый читатель и потенциальный пациент (людей без болезней в Природе нет), давайте посмотрим, что же нам может угрожать по линии здоровья, и как эффективно и доступно избежать неприятностей, на которые та же Природа весьма щедра.
   Жизнь нужно лечить.
   Автор розповідає про свої дослідження, у результаті яких вдалося виявити п’ятнадцять сталих груп чи поєднань хронічних захворювань, пропонує свій підхід до лікування таких хвороб, як атеросклероз, алкоголізм і наркоманія, цукровий діабет, туберкульоз, ревматизм, виразкова хвороба, бронхіальна астма та інші. Він також заглядає в майбутнє, за горизонт кількох століть і показує можливі перемоги і прорахунки в лікуванні цих хвороб.

Попередня Наступна

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей