Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду


У Національній бібліотеці України для дітей стало традицією своє професійне бібліотечне свято відзначати разом із читачами. Адже саме для них бібліотека працює, вдосконалюється та розвивається, прикрашається та розбудовується, запроваджує новації та сервіси, які потрібні нашим користувачам. Вони є головними персонами в бібліотеці, і вони були головними гостями нашого свята «ЗІРКОВА БІБЛІОТЕКА». На цьогорічне свято книгозбірня запросила випускників бібліотеки різних років, а також читачів нинішніх зі своїми родинами, друзями.

Програма дня була насиченою та повною сюрпризів і несподіванок для усіх, у тому числі й для самих працівників бібліотеки. Після урочистого відкриття та привітання від генерального директора Алли Іванівни Гордієнко та почесних гостей бібліотеки почалися ЗІРКОВІ несподіванки.


Спочатку всіх випускників головної дитячої книгозбірні (а прийшло їх на свято більше 30 чоловік) запросили на Алею слави, де на них чекали нинішні читачі, щоб сфотографуватися та взяти автограф!


Потім було бліц-інтерв’ю, яке дало змогу почути всім, чим була для них бібліотека, кого з бібліотекарів вони пам’ятають, яку професію обрали, чи записали вони до бібліотеки своїх дітей? А серед тих, що прийшли на свято, були і педагоги (цілих три!), і журналіст, юристи (два), економіст, перекладач, мовознавець, редактор, актор... А далі наші випускники влаштували імпровізований концерт. Давід Сардар виконав пісню гурту «Океан Ельзи», Олена Качанова зі своїм хореографічним колективом танцювала, а Надія Шамаріна співала пісню з репертуару Лари Фабіан французькою мовою так прекрасно, що маленькі читачі навіть записували її на свої гаджети.


Після концерту всіх читачів чекало справжнє випробування – ЧИТАЦЬКИЙ БАТТЛ, у якому команда випускників змагалася проти читачів сучасних і перемогла. Навіть перевиконала додаткове завдання – група підтримки мала знайти трофеї у відділах бібліотеки – хоча б одного бібліотекаря чоловічої статі і хоча б одного бібліотекаря не з бібліотечною освітою. Привели трьох бібліотекарів-чоловіків та чотирьох бібліотекарів «небібліотекарів». Так, це ознака сучасної бібліотеки – тут працюють фахівці з різних галузей: програмісти, психологи, режисери, перекладачі, вчителі, філологи… На згадку про цю зустріч у своїй рідній бібліотеці Зіркові читачі отримали фото з НБУшкою. Такі ж фотографії розмістили на зірковому панно. Вони деякий час будуть прикрашати фойє бібліотеки.


Завершилася урочиста частина свята величезним сюрпризом для всіх – прем’єрою БІБЛІОТЕЧНОЇ ПІСНІ у виконанні колективу творчої молоді НБУшки. До речі, в колективі бібліотеки теж є її колишні читачі.



Свято продовжилося у відділах бібліотеки. Найменшим читачам запропонували на вибір: фестиваль мультфільмів «Мульті -Пульті для малят» у Кімнаті казок, промоакцію «Аквагрим для супер-читачів».


Але головною подією стало урочисте відкриття Lounge – куточку «У моїх батьків тепер є я» для найменших читачів та їх батьків на абонементі відділу обслуговування дітей дошкільного та молодшого віку. Перерізали стрічку читачі-дошкільнята – братик та сестричка Згарські, які дуже люблять бібліотеку і свій відділ! Була вікторина і для тат і мам, і для малюків, усі разом танцювали веселий танок «Арам Зам Зам». Поки батьки знайомилися з книжковою виставкою, діти тим часом відгадали загадки і отримали в нагороду казку "Рукавичка", яку прослухали в чарівному будиночку. Всім присутнім сподобався lounge – куточок з його книжками та новими можливостями для відпочику дорослих і дітей.


У актовій залі для читачів молодшого шкільного віку лялькова студія бібліотеки показала театралізовані варіації за книгою В’ячеслава Купрієнка «Мишеня і море» та «Мій друг їжачок». Глядачам сподобалася і вистава, і книга, яку презентував сам автор. Після вистави можна було придбати у письменника книгу з автографом. Завітала на бібліотечне свято і письменниця Олена Крижанівська зі своєю книгою «Пригоди у Чарліссі» та книгами "Бібліотечки колоска" (Львів) "Пригоди Зерняток в країні здоров"я" та "Чому змініються пори року".


У читальному залі для дітей середнього і старшого віку була Ігроманія – майстер-клас з сучасних настольних ігор проводили тренери компанії "Мир настольных игр". Ігри, які найбільше сподобалися, можно було придбати на місці.


У відділ мистецтв для юних користувачів пройшов майстер-клас від майстрині вінкоплетіння Надії Козаченко. Діти разом із своїми мамами та бабусями вчилися плести український віночок. Вироби, створені своїми руками, вони могли взяти з собою. Крім того, учасники ознайомилися з літературою про національний символ – український вінок на книжковій виставці «Вінкові варіації». Користувалася популярністю у читачів виставка жіночих прикрас ручної роботи «Прикраси «Лисички» від душі і для душі» від психолога Національної бібліотеки України для дітей Олени Лесечко.


Відділ літератури іноземними мовами підготував незвичайне інтерактивне читання книжки «The Scrambled States of the US». Спочатку діти з бібліотекарями читали, а потім збирали з пазлів мапу штатів США, а далі було ще цікавіше – на мапу прикріплювали саморобні магнітики – символи кожного штату. Карта подорожі вийшла дуже яскрава!


Кожен з відвідувачів свята зміг долучитися до майстер-класу від гуртка «Весела майстерня» де вчили робити національні обереги. Сувеніри зроблені власноруч діти забрали з собою.
Наші користувачі завжди вдячні за можливість придбати новенькі дитячі книжки просто у бібліотеці. Тому й цього разу запросили на свято книжкові видавництва «Юніверс», «Ранок», «Свічадо», товариство «Знання», «Самміт-Книга», які привезли на імпровізований ярмарок не лише книги, а й розвиваючі ігри для дітей різного віку.


У читальному залі відвідувачі переглядали представлені на виставці бібліографічні посібники, слухали розповіді про письменників, цікавились тематичними покажчиками про професії та українську мову. Обіцяли ознайомити з окремими книгами, рекомендованими у посібниках.

Соціологи бібліотеки вивчали «Читацькі уподобання зіркових читачів». В опитуванні взяли участь 27 респондентів: 16 «великих зіркових читачів» від 17 до 50 років (випускників бібліотеки); 11 «маленьких зірочок» від 4-х до 12 років – нинішніх суперактивних читачів.

Усі вони називали свої улюблені книги, тільки «великі зірки» – улюблені книги дитинства, а «маленькі зірки» – просто улюблену книгу.

У кожного зіркового читача – своя книга. «Великі зірки» частіше називали найдобрішу книгу світу «Маленький принц» А. Екзюпері (4р.); «Чарівник Смарагдового міста» О. Волкова (3р.); «Пеппі довга панчоха» А. Ліндгрен; «Молочний зуб дракона Тишки» А. Попової; «Золотой шар» Г. Почепцова; «Тимур и его команда» А. Гайдара, «Три мушкетера» О. Дюма; «Казки», «Пригоди Барвінка і Ромашки» Б. Чалого; «Пригоди Тома Сойєра» М. Твена та ін.

Улюбленими книгами сучасних суперчитачів бібліотеки, вік яких від 4-х до 12 років, є теж добрі і сповнені пригод книги: «Дядя Федор» Э. Успенського; «Стійкий оловяний солдатик» Г.-Х. Андерсена, «Серця трьох» Джека Лондона; «Федько прибулець з Інтернету» Гридіна С.

Вони також захоплюються творами О. Волкова: «Сім підземних королів», «Чарівник Смарагдового міста»;
М. Твена «Пригоди Тома Сойєра» та ін.

Отже, поспішайте до бібліотеки, читайте, будьте успішними яскравими Зірками по життю!


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей