Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

       "Чи знаєте ви край, де виноград в'ється навколо ялини, а тигр полює на північного оленя ? Цей край - наше Приамур'я!
       Кожен, хто відвідував наш край, був вражений величною неповторною далекосхідною природою. Щонайперше вражає дивне поєднання і співіснування на одній території півночі і півдня.
       Теплолюбні рослини ростуть поряд з мешканцями півночі: пробкове дерево - оксамит і модрина, ліана шизандра і береза, рододендрон і аралія. Така сама суміш і в твариннному світі: антилопа - горал і кабарга, леопард і росомаха, непальська куниця - харза і колонок. Яких тільки контрастів і пародоксів немає в нашій природі!"
      Так писав про Далекий Схід Всеволод Петрович Сисоєв. Цей чудовий край назавжди захопив В.Сисоєва, хоч народився він в Україні - в Харкові, в сім'ї слюсаря залізничного депо. Його дитячі та юнацькі роки пройшли в Ялті та Сімеїзі, на березі Чорного моря, куди він переїхав в 1918 році. Тут, в Ялті, В.Сисоєв закінчив вісім класів, почав працювати. А 1932 року він поїхав до Москви, щоб вступити в інститут. Всеволод здав конкурсні екзамени і був зарахований на вечірнє відділення Механіко-машинобудівного інституту. Проте навчатися в цьому вузі йому не довелося. Найдорожчі спогади дитинства були пов'язані з чарівною природою Причорномор'я, з ловлею крабів, полюванням на вальдшнепів і перепелів. Знайомство із студентами-біологами теж зіграло свою роль. І тієї ж осені Всеволод Сисоєв перейшов до Всесоюзного зоотехнічного інституту. В 1937 році він закінчив навчання і отримав спеціальність - біолог-мисливознавець.
       Згодом В.П.Сисоєв був зарахований в Зейську експедицію. І з тих пір його життя назавжди було пов'язане з Далеким Сходом. Діяльність В.П.Сисоєва на Далекому Сході надзвичайно багатогранна - географ, мандрівник, краєзнавець, музейний працівник, суспільний діяч, мисливознавець і письменник. В 1971 році Всеволод Петрович пішов з посади директора Хабаровського краєзнавчого музею, щоб повністю присвятити себе літературній праці.
       Перша книга В.П.Сисоєва "Охота в Хабаровском крае" вийшла в 1950 році і стала дуже популярною. В ній розповідалось про Приамурську тайгу, багатства і різноманітність її тваринного світу, про усурійських тигрів, маньчжурських зайців і гімалайськийх ведмедів. У книзі чудово поєднувалися наука та поезія. Такими ж захоплюючими є й інші твори цього невтомного дослідника природи і талановитого письменника. А назви повістей та оповідань точно і повністю розкривають їх зміст: "Повесть о гималайском медведе", "Золотая Ригма", "Амурские звероловы", "Последний барс", "Приключения черного соболя", "Сохатый", "Лебединая песня", "Странствия белки Чернохвостки", "Норка-переселенец", "Голубой песец" та багато інших.


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей