Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Участь в онлайн-засіданні виконавчого комітету IBBY та членів IBBY щодо України

     7 березня президент Української секції ІВВY Алла ГОРДІЄНКО взяла участь в онлайн-засіданні виконавчого комітету та членів IBBY щодо України на Болонському дитячому книжковому ярмарку, де висловила незмінну позицію UA IBBY щодо членства російських секцій у Міжнародній раді дитячої та юнацької книги:

     «Доброго дня, дорогі друзі, шановні колеги — всі, хто розуміє роль дитячої книги та вплив дитячого читання на формування світогляду наших дітей, які зовсім скоро зумовлять майбутнє нашої планети.

     Щира подяка всім членам ІВВY, які підтримують Україну, українських дітей, співчувають, співпереживають та прагнуть допомогти. Нам важливо знати, що світ правильно розуміє те, що відбувається зараз в Україні.

     Більше року в нашій країні — повномасштабна війна. Війна жорстока, а ворог цинічний, наче й не ХХІ століття нині. Страждають і мирне населення, і наші військові, мужні, стійкі, героїчні чоловіки та жінки, які знають, ЗА ЩО вони вмирають, адже захищають СВОЮ землю, свої сім’ї. Діти чекають повернення батьків із фронту. Деякі — не дочекаються ніколи. А скільки дітей постраждало внаслідок війни? За рік тільки за офіційними даними поранено 931 дитина, а загинуло — 464. Які книжки зарадять цим дітям? Уже ніякі.

     Та й книжки страждають. За рік війни пів сотні бібліотек зруйновані повністю, без можливості відновлення, ще майже пів тисячі — зазнали значних пошкоджень. Розграбовані, а то й спалені фонди української книжки на територіях, що були чи залишаються під окупацією…

     А тепер інший бік цієї війни.

     В Україні загинуло вже 150 тисяч російських військових.

     Кожен із них йшов на нашу землю вбивати. У кожного була голова на плечах. Всі вони — колишні діти, виховані в певному культурному середовищі. Діти, які вчилися у школах, діти ЯКІ читали книжки, діти ЯКИМ читали книжки. Їх такими зробила російська культура... Чи російське безкультур’я — пропаганда. А пропаганда відбувається з дитинства, в першу чергу, через літературу.

     І у нас виникає питання: як можна відокремлювати діяльність російської секції IBBYвід того, що відбувається зараз в Україні через повномасштабну агресію? Ніяк. Хоча б тому, що у жовтні 2022 року на Премію імені Г.К. Андерсена від російської секції IBBYноміновано письменника Андрія Усачова, який відкрито виправдовує дії росії у війні з Україною, відвідував окуповані території та називає українців нацистами.

     Якщо висувати таку людину на здобуття Премії імені Г.К. Андерсена — це позиція російської секції IBBY, то про яке дистанціювання від політики та війни ми можемо говорити? Якщо подання цього кандидата було вказівкою від держави, то про яку незалежність роботи секції йде мова? Саме тому, ми вкотре просимо позбавити російську секцію членства в Міжнародній організації IBBY, яка має гуманістичний напрям діяльності та прагне захищати та відстоювати права дитини відповідно до Конвенції ООН про права дитини. Секції-члени IBBY, які по факту є політичними інструментами своєї терористичної держави, не можуть виконувати місії, покладені на членів IBBY. А обрання кандидатури на здобуття премії стало ще одним підтвердженням політичної заангажованості російської секції IBBY.

     А ми продовжуємо працювати. З дітьми, з книгою, оберігаючи та виховуючи наших дітей, заради мирного майбутнього. Вчимо їх бути мужніми та справедливими. Ці якості важливі в усі часи. А зараз особливо.

     Проводимо заходи — у бібліотеках, в укриттях. Адже знаємо, як важливо надавати дітям можливість мати доступ до книг високого літературного та художнього рівнів, щоб із цих дітей виростали справжні люди, які думають власною головою, цінують свободу свою та інших, та ніколи не підуть вбивати людей на чужу землю за вказівкою божевільного диктатора».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 7/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей