Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Єлизавета Милорадович

     Головною фундаторкою Літературно-наукового товариства ім. Т. Шевченка була Єлизавета Милорадович, яка походила зі старовинних українських родин Маркевичів і Скоропадських.

     В умовах жорстоких російських репресій на українське друковане слово, вона виділила на заснування товариства 20 тисяч австрійських крон.

     Спершу товариство хотіли назвати «Галицьке наукове товариство». І саме Єлизавета Милорадович зажадала, щоб воно носило ім’я найвидатнішого сина України Тараса Шевченка. Статут організації, що її нарекли «Товариством імені Т.Г. Шевченка», склали за дорученням Єлизавети Іванівни Михайло Драгоманов і Дмитро Пильчиков.

     У 1870-1880-х роках Єлизавета Милорадович була ключовою меценаткою українського руху, підтримуючи своїми пожертвами українські видання, недільні школи на рідній Полтавщині, а також журнал «Правда» і товариство «Просвіта» на Галичині.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей