Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Пропустить Навигационные Ссылки.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Відбулася Всеукраїнська онлайн-школа «Бібліотеки. Діти. Громади»

       Чергова щоквартальна Всеукраїнська онлайн-школа «Бібліотеки. Діти. Громади» для працівників бібліотек територіальних громад Київської та Миколаївської областей відбулася 10 листопада. Участь у навчанні взяли 423 учасники — 243 бібліотекаря з Київської обл. та 180 з Миколаївської обл.

       На початку заходу через ракетну небезпеку для всієї території України пролунала повітряна тривога. Та попри все, дотримуючись заходів безпеки, спікери і слухачі провели час із користю для себе.

       З вітальним словом до учасників звернулася Людмила ПОЛІКАРПОВА, заступник генерального директора з науково-методичної роботи. У своєму виступі «Правові аспекти функціонування закладів культури територіальних громад у сучасних умовах» спікер висвітлила особливості функціонування закладів культури в громадах у правовому полі, акцентуючи увагу на змінах у законодавстві з огляду на воєнний час.

       Наталія ДЗЮБА, заступник генерального директора з інформаційних технологій, підготувала гід корисними ресурсами з навичок критичного опрацювання медіа – «Медіаграмотна громада: вивчаємо, навчаємося, впроваджуємо». Наголосила на важливості медіаграмотності для користувачів дитячих бібліотек – батьків та дітей, а також звернула увагу на необхідність поширення достовірної інформації, забезпечення інформаційної безпеки підростаючого покоління.

       Далі говорили про «Медіакомпетентності бібліотекарів дитячих бібліотек: професійні реалії сьогодення». Ольга ПЕТРЕНКО, завідувач науково-дослідного відділу НБУ для дітей, повідомила про результати вивчення процесу володіння індексом медійної та інформаційної грамотності бібліотекарів у рамках моніторингового дослідження.

       Наталія ЗАГОРУЙКО, завідувач відділу формування та зберігання документних ресурсів, розкрила «Законодавчі аспекти актуалізації фондів бібліотек». У своєму виступі вона наголосила на важливості оновлення бібліотечних фондів відповідно до рекомендацій Міністерства культури та інформаційної політики України, а також звернула увагу на можливості придбання книг і періодики відповідно до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, схваленого Постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 2021 року (в поточній редакції від 27.05.2023).

       Тему упорядкування бібліотечних фондів продовжила Сніжана КИСЕЛЬОВА, завідувач відділу каталогізування НБУ для дітей, у своєму виступі «Організація фондів бібліотек, що обслуговують дітей».

       Оксана КАСЯНЕНКО, головний бібліограф відділу довідково-інформаційного обслуговування, ознайомила з вебресурсами НБУ для дітей у системі розвитку пізнавальних інтересів та популяризації читання.

       Олена Кислова, завідувач сектору бібліотечної реклами НБУ для дітей, надала низку практичних рекомендацій для вдосконалення контенту на YouTube-каналах бібліотек, які б більш позитивно взаємодіяли із алгоритмами платформи і залучали більше користувачів.

       Питання важливості участі бібліотек для дітей у програмах підтримки західних партнерів та благодійних фондів окреслила Ірина ШЕСТОПАЛ, завідувач відділу проєктно-грантової діяльності та зв’язків з громадськістю. У своєму виступі «Проєктно-грантова діяльність – важлива складова роботи бібліотек для дітей в умовах воєнного стану» доповідач звернула увагу на пріоритетні гранти в умовах війни, головні акценти при написанні проєктів та назвала організації, які надаватимуть грантові кошти у 2024 році.

       Наталія НЕВМЕРЖИЦЬКА, завідувач відділу обслуговування дітей середнього і старшого віку та організаторів дитячого читання, у презентації «Бібліотеки, книги, читання: мандрівка віртуальним простором» презентувала цікаві посилання, які можна використовувати для підготовки заходів з патріотичного виховання дітей.

       Жанна КУНЦЯК, завідувач відділу обслуговування дітей дошкільного та молодшого віку НБУ для дітей, у своєму виступі «Через проєкти до пізнання: роль дитячої бібліотеки у розвитку дитини» наголосила на важливості проведення проєктної діяльності, її вплив на розвиток дитини, оголосивши перелік проєктів відділу, зокрема «Корабель читання для сімейного єднання», «З «Логопедійкою» граємо – гарно розмовляємо» тощо.

       На завершення навчання Тетяна КУЗІЛОВА, завідувач відділу науково-методичної роботи і бібліотечного маркетингу НБУ для дітей окреслила «Орієнтири у плануванні – 2024» з оглядами важливих подій, ювілейних дат всеукраїнського та світового масштабу. Ці події можуть врахувати колеги з бібліотек територіальних громад для актуалізації своєї планової діяльності у загальнокультурному контексті.

       Усі учасники навчання отримають Сертифікати.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 15.10.2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей