Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

 

Наталія Граніч
директор Волинської обласної бібліотеки для дітей

Духовна скарбниця знань

Волинська обласна бібліотека для дітей — одна з найбільших книгозбірень для допитливих малюків та юних інтелектуалів, творчий простір для спілкування, проведення дозвілля і поповнення інформаційного багажу, атмосфера доброзичливості, комфорту та затишку читальних залів, місце народження та акумуляції бібліотечних інновацій, це і високопрофесійні, не байдужі до книги та дитини фахівці, які завжди чекають на зустріч з шанувальниками книги.
Літопис історії бібліотеки бере початок 10 червня 1940 року. Саме тоді було прийнято Постанову № 410 Волинського виконавчого комітету про утворення Державної обласної бібліотеки для дітей в м. Луцьку. Однак практична діяльність булла перервана Великою Вітчизняною війною, і лише після звільнення області від німецьких окупантів 1944 року був відкритий дитячий відділ при обласній бібліотеці для дорослих. Постановою № 30 виконкому Луцької міськради від 17.01.1947 року «Об утверждении плана выпуска продукции предприятиями г. Луцка на 1947 год и плана развития сети просвещения, культуры и жилищно-коммунальных учреждений» було передбачено виділення окремого приміщення для обласної бібліотеки для дітей. Того ж 1947 року бібліотека, фонд якої нараховував до 5 тис. прим., розчинила свої двері для юних читачів у двох невеличких кімнатах Луцького міського палацу піонерів та школярів. Крім державних асигнувань, фонд значною мірою поповнювався за рахунок добровільних пожертвувань організацій, окремих громадян.Багато літератури подарували педагогічні колективи шкіл міста. Цікаво, що першою, занесеною в інвентарний облік, була книга «Мыльный пузырь», 1936 року видання (вид-ва «Детгиз»).

Першим директором бібліотеки стала Віра Феодосіївна Єлісеєва, учасник Великої Вітчизняної війни, нагороджена багатьма бойовими медалями, а в мирний час за досягнення в розвитку бібліотечної справи — орденом «Знак пошани». Завдяки її наполегливості, енергії, професіоналізму дитяча книгозбірня стала u1094 центром виховання юних громадян. У наступному 1948 році відкривається читальний зал, площею 18 кв. м., кіль-кість читачів збільшується до 2 тис. Поступово зростає бібліотечний фонд, розширюється структура, штат, зміцнюється матеріальна база. У 1951 році у бібліотеці працюють абонемент, читальний зал, відділ комплектування, методичний та адміністративно-господарський відділи, загальна площа становить 50 кв. м., а штат складають 9 працівників. За період з 1947 по 1973 роки бібліотека тричі переїжджала з приміщення в приміщення, але всі вони були непристосовані, не відповідали структурі бібліотеки і зростаючим вимогам до бібліотечного обслуговування дітей. З 1973 року і донині бібліотека займає частину приміщення першого поверху житлового будинку загальною площею 500 кв. м. по проспекту Волі, 37.

З історією бібліотеки для дітей тісно переплетена ціла низка імен, які залишили своїми справами помітний слід у її діяльності. Більше 30 років віддали роботі в книгозбірні Марія Захарівна Жеребець, Віра Федорівна Панченко, Віра Миколаїв на Мазурок, Надія Григорівна Ваденюк, Серафима Никанорівна Єфремова, Маргарита Костянтинівна Утєхіна. У трудових книжках М.З. Жеребець та В.Ф. Панченко зроблено лише один запис — обласна бібліотека для дітей. За самовіддану, творчу працю Віру Миколаївну Мазурок у 1976 році нагороджено орденом Трудового Червонного Прапора. Яскравими особистостями, справжніми професіоналами ввійшли в літопис бібліотеки Світлана Іванівна Некрасова, Світлана Василівна Ярощук, Тетяна Миколаївна Рибакова, Надія Василівна Александрович, Людмила Олександрівна Іллюшина.

Естафету професіоналізму керівника — Віри Феодосіївни Єлісеєвої (1947–1964) у свій час перейняли директори Ніна Іванівна Клімук (1964–1978), Лілія Андріївна Понагайба (1978–1986), Раїса Миколаївна Тарнавська (1986–1994), Клавдія Степанівна Блащук (1994–1996), Людмила Антонівна Стасюк (1996–1999). Всі вони зробили вагомий внесок у становлення бібліотеки, розвиток бібліотечного обслуговування дитячого населення області. Нині у бібліотеці 43 фахівці бібліотечної справи, більшість яких працюють понад 20років. Вдало поєднуються у колективі мудрість ветеранів О.Є. Мялковської, Л.П. Ковальової, М.Й. Степчук, висока професійність представників середнього покоління О.В. Ємельянової, Л.Й. Жидчук, Л.В. Войтович, Л.М. Хілухи, Л.Є. Ушлової, О.І. Приймак та ініціативність молодих спеціалістів О.В. Кардаш, Т.М. Занюк, Т.А. Іллюх, Г.К. Урдюк, А.В. Ушлової та ін.

Сьогодні Волинська обласна бібліотека для дітей — це сучасний науково-методичний, культурний, інформаційний і просвітницький центр, до структури якого входять 10 відділів. До послуг користувачів — універсальний фонд, що становить 116645 прим., 128 назв газет і журналів, потужні ресурси Інтернет-центру. Щороку бібліотека обслуговує понад 16000 читачів, і кожен з них знаходить тут для себе те, що потрібно саме йому: допоміжні матеріали для виконання шкільних завдань, книги для задоволення власних інтересів та уподобань, клуби за інтересами, спілкування з друзями. З метою залучення дітей до читання налагоджено тісну співпрацю та плідні стосунки зі школами, позашкільними установами, літературно-мистецькими організаціями, творчими спілками, школою–інтернатом. На початку навчального року складаються графіки колективних відвідувань бібліотеки учнями шкіл, дошкільних та спеціальних дитячих закладів. Протягом року в бібліотеці проводяться екскурсії для учнів шкіл міста, під час яких діти знайомляться з її діяльністю, фондом, довідково-бібліографічним аппаратом тощо. У бібліотеці створено належні умови для диференційованого бібліотечного обслуговування користувачів міста.

Працівники відділу обслуговування дошкільників та учнів 1–4 класів велику увагу приділяють розвитку культури читання та творчих здібностей маленьких читачів. Діти та їхні батьки запрошуються на різноманітні вікторини, літературні мандрівки, ігри та конкурси. Великою популярністю користуються дні сімейного читання, читацького формуляра, в яких із задоволенням беруть участь не тільки діти та їхні батьки, а й дідусі та бабусі. При відділі діє літературно-народознавча вітальня «Світлинка», заходи якої спрямовані на популяризацію життя і творчості відомих письменників, рідної мови, народної творчості, кращих творів вітчизняних та зарубіжних майстрів слова.
У відділі обслуговування учнів 5–9 класів до послуг дітей, батьків, організаторів дитячого читання представлено різноманітну літературу: класику, фантастику, детективи, науково-пізнавальну. Відкритий доступ до книжок, можливість самостійного вибору, кваліфікована консультаційна допомога бібліотекаря створюють умови для роботи та змістовного проведення дозвілля. Клуб за інтересами «Кругозір», який діє при відділі, об’єднує юних дослідників науки, техніки, історії. Великий вибір популярних енциклопедій, довідників, підручників, словників, художньої літератури на допомогу вивченню шкільної програми, понад 120 назв газет і журналів — усе це пропонується у затишних читальних залах для молодших школярів та для учнів 5–9 класів.

Чарівний світ прекрасного відкривається користувачам у відділі естетичного виховання. Тут можна отримати інформацію з усіх видів мистецтва, поспілкуватися з акторами, мистецтвознавцями, послухати музику. Працівники відділу активно співпрацюють з педколективами та учнями музичних і художніх шкіл, музеями, Палацом учнівської молоді. Великою популярністю серед маленьких читачів користується ляльковий театр книги «Золотий ключик». Юні актори, учні ЗОШ№ 7 м. Луцька за допомогою театралізованих міні-спектаклів, інсценізованих уривків творів формують духовний світогляд читачів, розвивають їхнє естетичне сприйняття.

У інформаційно-бібліографічному відділі, де до послуг користувачів довідковий фонд, каталоги і картотеки, можна отримати довідку і консультацію. Діти звертаються по допомогу з різноманітними запитами: написати твір чи реферат, поглиблено підготуватися до уроку, більше дізнатись про улюблений предмет або про свого кумира тощо. Кваліфіковані бібліографи завжди максимально задовольняють дитячу  ікавість та забезпечують їх найновішими матеріалами, використовуючи багаті інформаційні ресурси бібліотеки.Особливо це стосується краєзнавства. Для найповнішого задоволення запитів користувачів за цією темою у 1999 році в структурі бібліотеки було виокремлено відділ краєзнавчої літератури, головним завданням якого є вивчення та популяризація літератури з історії, екології, географії, мистецтва, творчості волинських письменників, ведення краєзнавчої картотеки. При відділі діє літературно-мистецька вітальня «На струнах серця», частими і бажаними гостями якої є письменники, митці, актори, народознавці та інші відомі краяни. Для забезпечення вільного доступу до інформації з 2005 року в бібліотеці відкрито Інтернетцентр на 3 робочі місця. У планах роботи — придбання програмного забезпечення «МАРК», створення власного web-сайту, формування бази даних електронного каталогу.

Залученням дітей до книги та читання у віддалених районах міста опікується відділ нестаціонарного обслуговування, працівники якого приносять і обмінюють літературу за запитами маленьких користувачів у чотирьох школах. А у період літніх канікул активно працюють з пришкільними таборами 20-ти місцевих шкіл та стаціонарно обслуговують 5 заміських таборів відпочинку. Велика увага приділяється і дітям з обмеженими можливостями, з багатодітних та малозабезпечених сімей. Успішно співпрацюємо з вихованцями школи–інтернату, навчально-реабілітаційного центру «Надія», Волинського обласного центру соціальної реабілітації дітей–інвалідів. Приміщення бібліотеки обладнане пандусом, але, за бажанням дитини, літературу їй можуть принести додому. Для цієї категорії читачів, в стінах бібліотеки та за місцем їхнього навчання, влаштовуються різноманітні заходи: вікторини, пізнавальні ігри, лялькові вистави, конкурси.Підтримувати та розвивати інтерес дітей до читання допомагають як традиційні, так і нові форми масової роботи: конкурси ерудитів, шок-уроки, історико-етнографічні розвідки, арт-мандрівки тощо. Особливе значення мають заходи, які проводяться під час Всеукраїнського тижня дитячого читання: зустрічі з письменниками, презентації нових книжок, читацькі конференції, літературно-мистецькі акції вшанування пам’яті письменників–ювілярів.Бібліотека фактично набула функцій координаційного центру з організації дозвілля учнівської молоді. Співпраця з управліннями культури і туризму, освіти і науки, у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, обласною організацією Спілки письменників України та іншими громадськими організаціями дозволяє проводити широкомасштабні обласні літературно-мистецькі акції, до яких долучаються сотні юних обдарувань Волині. З метою залучення школярів області до творчості, активізації роботи літературних гуртків, клубів юних прихильників поезії, формування у підростаючого покоління почуття пошани і любові до рідної мови вже більше п'ятнадцяти років проводиться щорічний обласний літературний конкурс «Думи і мрії» на кращий власний поетичний чи прозовий твір. Його переможці нагороджуються путівками до Міжнародного дитячого центру «Артек», цінними подарунками, а їхні твори публікуються у збірках «Сходинки» та «Таємниця неба». З 2008 року відроджено обласний конкурс юних казкарів «Казку складаю сам».За результатами таких конкурсів, що проводилися з 1993 по 1999 рр., було видано збірку дитячої творчості «Казка рідного краю».

Залученню школярів області до поглибленого вивчення літератури про рідний край, популяризації творчості волинських письменників, активізації роботи краєзнавчих гуртків сприяють обласні літературно-краєзнавчі вікторини «Натхнення їм дала Волинь», «Мій край — моя історія жива», «Благословенний край Волинь». Діти не тільки із задоволенням беруть участь у таких вікторинах, а й творчо доповнюють відповіді, виготовляючи різноманітні поробки, малюнки, вишивки, аплікації тощо. Обласні літературні вікторини проводяться і на ознаменування ювілейних дат письменників. Так, до 120-річчя від дня народження Лесі Українки було проведено вікторину «Слава Лесі вічно з нами буде», а до 150-річчя від дня народження Івана Франка — «Правдива іскра Прометея». Юні читачі Волині брали активну участь у всеукраїнських конкурсах «Нащадки пам’ять бережуть», «Хочу читати», «Найкращий читач України», «Моя мала Батьківщина», конкурсі сімей–ерудитів «Від роду до народу» та ін. Переможці обласного етапу конкурсу «Найкращий читач України» вже тричі були учасниками фестивалю дитячого читання «Книгоманія», який проходив у м. Львові у рамках книжкового ярмарку «Форум видавців — дітям». А Іваничівська районна бібліотека для дітей отримала 5000 грн. на поповнення фонду як одна з найактивніших бібліотек–учасниць. Переможцями Всеукраїнського конкурсу «Хочу читати!», який проводив журнал «Пізнайко» та Національна бібліотека України для дітей, стали Світлана Прокоп’юк із смт. Любешів та Горохівська районна бібліотека для дітей, яка отримала підбірку літератури на 5000 грн. Волиняни були і серед переможців конкурсу дитячої творчості на кращу книжку–саморобку «Моя мала Батьківщина». Марина Сидорчук з м. Камінь-Каширський за роботу «Моє предковічне місто» посіла 2-е місце у віковій категорії 11–15 років, а члени літературного клубу «Дитячі радощі» з с. Забороль Луцького району— почесне 1-е місце за колективну роботу «Моє село — окраса України». Катерина Боярська разом з іншими переможцями за запрошенням посольства Німеччини відвідала цю країну.

Свій багаторічний досвід роботи з користувачами бібліотека як методичний центр активно пропонує дитячим книгозбірням області, організовує і проводить заходи з підвищення кваліфікації. Традиційними вже стали навчання заступників директорів ЦБС з питань обслуговування дітей, опорними базами для яких обираються районні дитячі бібліотеки. Широтою та актуальністю відзначається видавнича діяльність бібліотеки: аналітичні огляди роботи бібліотек області, консультативні поради, сценарії окремих заходів, розробки з організації дозвілля молодших школярів працівників бібліотеки активно використовуються бібліотеками області, а найцікавіші з них друкувалися у всеукраїнському виданні «Розкажіть онуку».

Інформація про заходи нашої бібліотеки постійно висвітлюється на сторінках місцевої преси, у передачах Волинського телебачення та телерадіокомпанії «Аверс», а телепередача літературної експедиції «Україна очима дітей», до річниці Незалежності України, стала лауреатом Всеукраїнського конкурсу «Золоте курча».

Волинська обласна бібліотека для дітей, взявши на себе функції дозвіллєвої установи, центру сімейного читання, додаткової освіти, соціальної адаптації, прагне, щоб усі користувачі могли успішно навчатися, творчо розвиватися, утверджуватися як майбутні громадяни України.

 

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей