Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Бібліотека вчора, сьогодні, завтра

 

Людмила Полікарпова
вчений секретар НБУ для дітей

Невичерпне джерело духовності

Кому хоч раз довелося побувати на Волині, той назавжди запам’ятає овіяний легендами сивої давнини край — землю живої історії та невмирущих легенд, що приваблює кожного неповторною красою чарівної природи, унікальними пам’ятками старовини, вражає самобутньою культурною спадщиною. Саме ці особливості успішно використовує Волинська обласна бібліотека для дітей — центр збереження, вивчення і примноження культурного надбання краю у залученні молодого покоління до народних традицій, національної культури, історичної пам’яті поколінь.

Працівники бібліотеки — творчі, талановиті особистості, вкладають у роботу з дітьми душу, вміння, талант і прагнуть, щоб їхня праця була цікавою, насиченою і різноманітною, щоб після кожного відвідування бібліотеки та проведеного заходу, у юних серцях залишався добрий і світлий слід. Втіленню благородних прагнень бібліотекарів сприяє постійний пошук нових форм і методів роботи, розширення кола партнерів. Саме наявність партнерів, нестандартні форми успішної роботи з ними свідчать про багатовекторність інтересів діяльності закладу. Тривалий час бібліотека співпрацює з управлінням освіти, управлінням у справах молоді і спорту облдержадміністрації, Волинською організацією Національної спілки письменників України, обласним товариством краєзнавців, обласним відділенням Українського фонду соціальних гарантій військовослужбовців та ветеранів Збройних сил і багатьма іншими державними та громадськими організаціями. Літературно-мистецькі акції за участю письменників Волині, визначних людей краю, акторів обласного театру ляльок та обласного академічного музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка спрямовано на виховання у дітей духовності та загальнолюдських цінностей. Широко популяризує свою діяльність бібліотека у засобах масової інформації. А це Волинська держтелерадіокомпанія «Аверс», газети «Віче», «Волинь», «Луцький замок»

Великою популярністю не тільки серед дітей області, а й бібліотечних працівників користуються організовані Волинською обласною бібліотекою для дітей літературно-мистецькі акції, учасниками яких з кожним роком стає все більше юних волинян. Так, залученню школярів до поглибленого вивчення історії рідного краю, краєзнавчої літератури, приверненню їхньої уваги до творчості письменників, доля яких пов'язана з Волинню, розвитку літературних творчих талантів і здібностей дітей сприяла, проведена протягом липня–грудня 2007 р., обласна літературно-краєзнавча вікторина «Благословенний край Волинь». У ній взяли участь учні 1–9 класів, яким пропонувалося відповісти на запитання про історичне минуле краю, про письменників–класиків і сучасних авторів, творчих шлях яких тісно пов'язаний з Волинню. Свої роботи учасники конкурсу доповнювали малюнками, вишивками та різноманітними поробками. Переможці визначалися у двох номінаціях — учні 1–4 кл. та 5–9 кл. авторитетним журі, до складу якого увійшли заст. директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею Є.І. Ковальчук, голова Волинської обласної організації Національної спілки письменників України Н.П. Горик, зав. відділом масової науково-освітньої роботи Волинського краєзнавчого музею Л.В. Гриб, член Національної спілки письменників України Н.П. Гуменюк та директор бібліотеки Н.В. Граніч. Урочисте нагородження переможців з різних районів області відбулося у Волинській обласній бібліотеці для дітей.

Доброю традицією у Волинській ОДБ стало проведення щорічного літературного конкурсу «Думи і мрії». Його головною метою є залучення школярів області до творчості, формування у них почуття глибокої шани і любові до рідної мови, а також активізація роботи літературних гуртків, клубів юних прихильників поезії та поетів– початківців. Важливо відзначити, що такі заходи бібліотека проводить за сприяння та фінансової підтримки управління культури і туризму облдержадміністрації.

Начальник управління
культури і туризму обл-
держадміністрації
В.Л. Лисюк (справа) з
директором бібліотеки
Н.В. Граніч

До кожного заходу готуються спільна постанова колегії управління культури і туризму, управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації, ради обласної організації Національної спілки письменників України та відповідні накази про проведення підсумкового свята з нагородженням переможців. Відчутне піклування і турботу про дитячу бібліотеку у вирішенні різноманітних проблем проявляє начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Володимир Леонтійович Лисюк, який є частим гостем бібліотеки, досконало знає її виробничі та матеріально-технічні проблеми і допомагає не тільки в організації та проведенні обласних заходів, а й у повсякденній бібліотечній діяльності.

До кращих традицій Волинської обласної бібліотеки для дітей можна віднести і проведення на високому рівні обласних турів всеукраїнських конкурсів дитячої творчості. Так, щороку переможці обласного туру конкурсу «Найкращий читач року» стають учасниками фестивалю дитячого читання «Книгоманія» у м. Львові, найбільше призових місць посіли юні волиняни у Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості на кращу книжку–саморобку «Моя мала Батьківщина». Творчо готуються бібліотекарі до проведення Всеукраїнського тижня дитячого читання. Свято урочистого відкриття Тижня Волинська обласна бібліотека для дітей щороку проводить на базі однієї із кращих дитячих бібліотек області, що значною мірою сприяє підвищенню престижу читання, ролі бібліотек для дітей у всебічному гармонійному розвитку особистості та залученню громадськості до проблем бібліотек. Зокрема, у 2006 році таке свято відбулося у Іваничівській ЦДБ, у 2007 році — на базі Володимир-Волинської МЦДБ. Тому не випадково, цілком заслужено цьогорічне відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання відбулося саме у Волинській ОДБ.

Змістовно, цікаво і пізнавально проходять бібліотечні заходи, під час яких до серця і розуму дитини доносяться ідеї добра, гуманізму, милосердя. Адже саме ці чинники складають ядро духовного світу людини, закладають основи патріотизму, любові до своєї малої Батьківщини й усієї держави. Загальновідомо, що духовний і культурний розвиток особистості починається з раннього дитинства, тому особливу увагу працівники бібліотеки приділяють роботі з дітьми молодшого шкільного віку. Характерною ознакою діяльності відділу обслуговування дошкільників та учнів 1– 4 класів, який очолює О.В. Кардаш, є постійний пошук нових ідей, цікавих, змістовних форм популяризації книги і читання. Серед них можна назвати годину художнього слова «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття», літературний калейдоскоп «У книгах перли всього  світу», літературно-музичний ранок «Крокуємо впевнено вперед дорогами своєї України». Виховання поваги до історичної минувшини, сприяння зародженню національної свідомості у душах дітей стало головною метою літературного ранку «Ми — веселі козачата, ми нащадки козаків», в ході його проведення веселі енергійні забави чергувалися з виступами маленьких козачат, які і вірші розповідали, і пісні співали, і завдання на кмітливість та увагу виконували. А ще діти довідалися і про героїчне минуле славного волинянина Байди Вишневецького — засновника Запорізької Січи. Творчо підійшли працівники відділу до відзначення Дня незалежності України, у рамках якого відбулися конкурс малюнку «Подивись, яка Україна чудова» та літературний ранок–мандрівка «Моя Україна — єдина і вільна, я з нею пов’язую долю свою». Діти власноруч створювали мапу України, заповнюючи її малюнками та фотографіями видатних діячів, державними символами, позначали місця знаменних історичних подій та архітектурних пам’яток. Поглибленню знань про Волинь, її історію сприяла презентація виставки «Рідний край», на якій було представлено дитячу творчість: малюнки, поетичні та прозові твори про місто Луцьк та Волинський край. Почесними гостями презентації були письменник В. Гей та керівник мистецької студії «Боривітер» М. Лукашевич.

Залучення читачів–дітей до літературно-мистецьких надбань Волині, сприяння розвитку і відродженню мовної культури, місцевих традицій, виховання любові до рідної землі, дбайливого ставлення до природи, пам’яток історії та архітектури — основа роботи відділу краєзнавчої літератури, яким керує Т.М. Занюк. Пріоритетними у його діяльності стали творчі зустрічі, знайомства з народними майстрами, видатними діячами мистецтва і культури краю. Зокрема, цікавими були: мистецька година за участю завідуючої Музеєм волинської ікони, присвячена 340-річчю від дня народження українського іконописця Йова Кондзелевича; заходи до Великодніх свят, під час яких діти спілкувалися з майстринею писанкарства; ранок–зустріч із завідуючою відділом давньої історії Волинського краєзнавчого музею, яка ознайомила дітей з нетлінними пам’ятками історії рідного краю, що зберігаються у музеї.

Багатогранність роботи із залучення користувачів до кращих зразків світового мистецтва, розвитку їхніх художніх, творчих здібностей та інтересів, є характерною для відділу естетичного виховання. О.В. Ємельянова, його завідуюча, вважає, що саме бібліотека відіграє важливу роль у процесі естетичного виховання молодого покоління, в основі якого лежить гармонійний  розвиток особистості з високими культурним потенціалом та почуттям прекрасного. Популяризуючи кращі зразки світового і українського мистецтва, бібліотекарі використовують такі цікаві форми роботи, як: вечір жанру, ранок–досьє, ранок–портрет, гра–подорож, музичний ринг, година мистецтва, інсценівки літературних творів тощо. Після проведення вечора жанру «Під ніжну мелодію вальсу», діти зацікавилися історією виникнення цього танцю. А емоційним доповненням до заходу було чудове виконання вальсу ансамблем бального танцю «Ритм» Палацу учнівської молоді під музику М. Кармінського і Л. Ревуцького. Справжнім святом музики став і вечір–презентація нового пісенника композитора Г. Васіної «Моїм маленьким друзям». А під час проведення шоу «Цілий вечір на арені» всі присутні, поринувши в атмосферу карнавалу, змогли уявити себе і клоунами, і дресирувальниками, і гімнастами.

Важливою ланкою діяльності залишається методичне забезпечення функціонування мережі дитячих бібліотек області, головним завданням якого є підвищення професіоналізму, надання практичної та консультативної допомоги під час виїздів, видання методично-бібліографічних матеріалів.

Відкрив семінар В.Ю. Дми-
трук — заст. начальника
управління культури і тури-
зму облдержадміністрації

Турбота про зростання професійного рівня бібліотечних працівників — одне з найважливіших питань, якими опікується завідуюча науково-методичним відділом Л.В. Войтович. Зміс товною, продуманою та насиченою є програма обласних семінарів, що проводяться для різних категорій працівників дитячих бібліотек. Зокрема, 12–13 грудня 2007 року в бібліотеці відбувся обласний семінар заступників директорів ЦБС з питань обслуговування дітей «Книга і читання у формуванні естетичних смаків підростаючого покоління», в якому взяли участь заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації В.Ю. Дмитрук, директор Волинської обласної універсальної наукової бібліотеки Л.А. Стасюк, працівники НБУ для дітей. На семінарі обговорювалися проблеми бібліотечної галузі області, комплектування бібліотечних фондів та забезпечення їх літературою за державними програмами, основні засади державної політики у сфері естетичного виховання дітей; аналізувалися пріоритетні напрями діяльності бібліотек з формування естетичних смаків дітей. Про особливості духовного розвитку дітей, вплив музики і живопису на їхню психіку розповідали спеціалісти обласного центру практичної психології. Крім того, учасники семінару побували на музичному святі за творчістю волинського композитора, заслуженого діяча мистецтв України Мирослава Стефанишина. Його твори виконували як професійні, так і юні музиканти. Діти — члени бібліотечного лялькового театру «Золотий ключик» продемонстрували свою акторську майстерність. Ознайомитися з цікавим досвідом роботи з питань формування естетичних смаків дітей засобами народного майстерність. Ознайомитися з цікавим досвідом роботи з питань формування естетичних смаків дітей засобами народного мистецтва та художнього слова бібліотекарі змогли під час виїзного засідання до Ківерцівської РДБ. У рамках семінару відбулася також презентація виставки художньої вишивки Людмили Литвин «Запрошую у світ душі моєї».

Успіх діяльності кожної бібліотеки насамперед залежить від вибору вірних пріоритетів та точного визначення її стратегії. І, звичайно, головну роль у цьому відіграє керівник — професіонал своєї справи, чудовий організатор, творча, талановита людина Наталія Василівна Граніч. Усі свої зусилля, досвід, знання вона спрямовує на підвищення престижу бібліотеки, її розвиток як центру організації бібліотечного обслуговування дітей області, створення комфортного інформаційного середовища для кожної дитини, яка переступила поріг Волинської обласної бібліотеки для дітей. Плідно і творчо працюючи над упровадженням інформаційних технологій, нових форм і методів роботи, підтримують всі стремління свого директора заступники Ольга Сергіївна Гапіч та Людмила Миколаївна Хілуха, які, демонструючи відданість обраній професії, завжди у пошуку цікавих ідей і рішень. Тому і будь-які завдання не проблема для творчого колективу Волинської обласної бібліотеки для дітей — однодумців та справжніх фахівців своєї справи.

 

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей